Top 10 revoluții care au schimbat soarta lumii (I)

25 May 2017 | Scris de Marian in Istorie, Top cu 0 comentarii

Revoluția este o schimbare de putere sau a structurilor organizaționale care are loc într-o foarte scurtă perioadă de timp. În majoritatea cazurilor termenul are o semnificație politică deși se poate aplica și în economie, cultură, relații sociale sau altele. Propun o listă a celor mai importante revoluții în ceea ce privește schimbarea radicală a direcției pe care o urma un anumit stat.

Revoluția din Haiti

Pe 22 August 1791, sclavii din Santo Domingo s-au revoltat și au dus colonia într-un război civil devastator. Semnalul revoltei a fost dat de Duty Boukman, un preot și un lider al sclavilor Maroon, în timpul unei ceremonii religioase în noaptea de 14 August. În următoarele zece zile, sclavii au preluat controlul asupra nordului coloniei într-o revoltă fără precedent. Albii mai dețineau doar câteva așezări fortificate. Sclavii s-au răzbunat pe stăpânii lor comițând numeroase jafuri, violuri, mutilări  sau crime. În câteva săptămâni numărul celor care se revoltau a ajuns la 100 000 și numărul violențelor escaladând, nu mai puțin de 4000 de albi fiind uciși de furia acestora.

Până în 1972 sclavii controlau o treime din insulă lucru care afecta interesele economice ale Franței. Pentru a pune capăt acestei situații Franța este nevoită se acorde drepturi sclavilor recunoscându-le statutul de cetățeni. Eliberarea sclavilor provoacă indignare celorlalte state europene, printre care SUA și Marea Britanie, cât și albilor din Santo Domingo care aleg să se alieze cu Marea Britanie. În 1793 Franța a declarat război Marii Britanii. De partea Marii Britanii se vor alătura și Spania cât și populația albă din colonie. Până în 1794 Spania va prelua controlul asupra insulei învingând și revoluția sclavilor care a dus la nu mai puțin de 100 000 de decese de partea acestora și 24 000 de decese de partea populației albe.

Revoluția din Iran

Revoluția din Iran
Source: Wikipedia.org

Revoluția din Iran sau revoluția islamică este reprezentată de evenimentele care au dus la detronarea monarhiei Iraniene reprezentată de dinastia Pahlavi (reprezentată de șahul Mohammed Reza Pahlavi) și proclamarea Republicii Iran conduse de Ayatolahhul Khomeni. Primele demonstații împotriva șahului avuseseră loc încă din ianuarie 1978 intensificându-se între august și decembrie și ducând la paralizarea acestei țări. În ianuarie 1979 șahul abdică și pleacă în exil în Statele Unite în timp ce trupele sale sunt definitiv învinse de trupele rebele conduse de ayatolahh care, după proclamarea republicii, devine lider suprem al statului.

Schimbarea de regim a determinat și o schimbare radicală în ceea ce privește orientarea Iranului față de lumea occidentală. Acuzând statele din Occident de regimul tiranic al lui Pahlavi, Iranul s-a izolat și s-a transformat într-un stat islamic radicalist condus după principii teocratice.

Revoluția din Cuba

Revoluția din Cuba Source: Wikipedia.org

Pe 10 martie 1952, generalul Fulgencio Batista îl înlătură de la putere pe președintele ales Carlos Socarras și instaurând o dictatură militară. Acest fapt îl determină pe tânărul avocat, Fidel Castro, să pornească o revoluție împotriva regimului lui Batista. Pe 26 iulie Castro și trupele sale atacă o baracă militară a lui Batista dar este învins și trimis în închisoare. Dorind să demonstreze că deține întreaga putere, Batista îl eliberează pe Castro care mai organizează încă atac împotriva regimului militarist și este din nou învins. Acest lucru îl determină pe Castro să schimbe tactica și să apeleze la un război de gherilă care decimează trupele lui Fulgencio Batista.

Pe 1 ianuarie 1959 Fulgencio Batista este nevoit să părăsească Cuba și Castro devine prim-ministru al Republicii Cubaneze. Până la finele lunii februarie organizează nu mai puțin de 550 de execuții ale susținătorilor fostului dictator cubanez. Acesta însăși devine dictator numindu-se președinte pe viață și instaurând un regim comunist apropiindu-se de Uniunea Sovietică. Cuba se izolează de toate statele din jurul său încercând să provoace revoluții în Venezuela, Guatemala sau Bolivia. Cuba devine și un inamic al SUA intrând în așa-numita „Criză a rachetelor” care putea provoca un război nuclear între statul american și statul sovietic în anul 1962.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)