TOP 10 REVOLUȚII CARE AU SCHIMBAT LUMEA (III)

28 May 2017 | Scris de Marian in Istorie, Politica, Top cu 0 comentarii

Revoluția din octombrie

Lenin vorbind în fața Sovietelor la 24 Octombrie.
Source: WordPress.com

Cunoscută de asemenea ca și Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, face parte din evenimentele politice care au constituit Revoluția rusă din 1917.  S-a desfășurat în contextual unei insurecții armate ce s-a desfășurat în Petrograd pe 25 Octombrie (7 Noiembrie conform calendarului Gregorian). A reprezentat a doua parte din cadrul Revoluției Ruse care a început în luna februarie a aceluiași an.  Revoluția din Octombrie a răsturnat Guvernul Provizoriu și a oferit puterea sovietelor locale, conduse în mare parte de comuniștii bolșevici.  Revoluția nu a fost recunoscută de către toate regiunile din Rusia izbucnind un război civile între forțele țariste (Armata Albă) și forțele bolșevice (Armata Roșie), un război care a durat din 1917 până în 1922, încheindu-se cu victoria celor din urmă și proclamarea Uniunii Sovietice Ruse.

Revoluția Glorioasă

Wiliam de Orania și Maria II Stuart

La mijlocul secolului al XVII-lea, Anglia fusese bulversată de un război civil între forțele parlamentare conduse de Oliver Cromwell și forțele regaliste ale regelui Carol al I Stuart (încheiat cu execuția primului monarh din istorie). Războiul ce a dus la victoria Parlamentului și schimbarea regimului într-o monarhie constituțională nu a încheiat însă bătălia pentru putere în statul englez. Regele Iacob al II-lea (1685-1688) a încercat în 1688 să restaureze monarhia absolutistă prin respingerea Dreclarației Drepturilor      și a încercat să elimine majoritatea protestantă din armată și a promovat doar ofițeri catolici. De asemenea a declarat că fiul său care urma să-l succeadă la tron urma să fie crescut în spirit catolic. A încercat să subjuge și Parlamentul încercând să-și impună proprii susținători însă în acest context a eșuat.

Acest eșec avea să-l coste tronul pe Iacob al II-lea pentru că forțele parlamentare s-au reunit și regale ar fi putut avea același destin ca și străbunicul său dacă nu ar fi fugit în Franța la începutul anului 1689. Parlamentul îl invită apoi pe protestantul Wiliam de Orania, soțul Mariei (fiica lui Iacob al II-lea) care acceptă coroana Angliei.  Urmează un război scurt și decisiv în care Wiliam îl câștigă foarte rapid iar Iacob al II-lea este nevoit să-și accepte eșecul, murind în Franța în 1701. Revoluția Glorioasă a întărit drumul pe care Anglia în hotărâse încă din 1648 și anume pașii care au transformat-o în una din primele țări democratice din Europa.

Revoluția Americană

Semnarea Declarației de Independență la 4 iulie 1776
Tablou de John Lewis Krimmel (1819).

A fost un război desfășurat în ultima jumătate a secolului al XVIII-lea de către 13 colonii din America de Nord împotriva Imperiului Britanic. Războiul a pornit ca urmare a refuzului Parlamentului britanic de a accepta un reprezentat al coloniilor și a monopului britanic asupra mărfurilor din coloniile americane. Astfel acestea refuză să mai accepte autoritatea Parlamentului și aceea a oficialilor regali. Până în 1774 fiecare colonie își organizase un Congres Federal cu autoritate guvernamentală, afirmându-și astfel independența statală. Imperiul Britanic a răspuns trimițând trupe cu scopul de a restaura controlul asupra coloniilor însă acestea se unesc în fața pericolului în cel de-Al Doilea Congres Continental și semnând în 1776 Declarația de Independență. Războiul a durat până în 1781 și s-a încheiat cu victoria armatelor americane. Independența Statelor Unite ale Americii a fost recunoscută international prin tratatul de pace de la Paris din 1783.

Revoluția franceză.

Reprezentare a revoluției franceze a lui Theodore Gericault (1830).

A fost reprezentată de o transformare politică și socială radicală a societății franceze între 1789 și 1799 marcând finalul monarhiei absolutiste în Franța. Vechile privilegii feudale ale aristocrației și alte elitelor religioase sunt abolite ca urmare a presiunii maselor liberale care au luptat în stradă. Revoluția franceză a început cu convocarea Stărilor Generale în mai 1789. Primul an al revoluției a însemnat atacul asupra Bastiliei  (închisoarea politică a regilor Franței), semnarea Declarației Drepturilor Omului și Cetățeanului și marșul epic asupra Versailles-ului și arestarea familiei regale. Următorii ani au fost marcați de tensiuni între facțiunile liberale și conservatoare. Prima Republică Franceză este proclamată în septembrie 1792 după victoria asupra forțelor prusace la Valmy. În 1793 facțiunile revoluționare radicale preiau conducerea politică a Franței și începe Marea Teroare căreia îi cade victimă și regele Ludovic al II-lea cât și soția sa, Maria Antoaneta, alături de alte câteva zeci de mii de persoane. În 1799 puterea este preluată de consulul Napoleon Bonaparte care răstoarnă regimul și reinstituie un regim monarhic în Franța.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)