Top 10 curiozități din istoria rock-ului

26 April 2017 | Scris de Marian in Muzica, Top10 cu 0 comentarii

1. Muzica rock s-a născut în anii ‘50 al secolului XX în SUA prin combinarea mai multor genuri muzicale: blues, muzică gospel, muzică country, muzică western. Evidențiindu-se ca gen muzical independent în anul 1945 fiind denumit până în anul 1964 ca rock`n roll. După 1964 s-a denumit pur și simplu rock. Modificarea terminologică indică continuitatea dar și o ruptură față de perioada precedentă. Rock-ul nu mai era doar pentru dans. Mișcarea rock după anul 1964 este influnțată de grupul britanic Beatles.

2. În anii `60 în Marea Britanie, apare hard rock-ul, un  stil  din  care, mai  târziu,  se va desprinde heavy metal-ul, acesta devenind apoi o adevărată „cultură individuală”. Trebuie amintite trupe ca Led Zeppelin, Black Sabbath, Alice Cooper, Deep Purple, Van  Halen, Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, Scorpions. Prin anii ’80 apar multe subgenuri ca power metal, metal, speed metal, doom metal, gothic metal, symphonic metal, thrash metal, death metal.

3. Între 15 și 18 august 1969 a avut loc cel mai mare festival de muzică rock din istorie, festivalul de la Woodstock. A fost un festival de muzică intitulat „Trei zile de pace și muzică” ținut pe terenul (2,4 km2) unui fermier numit Max Yasgur, în apropierea cătunului White Lake, în orașul Bethel, New York. Festivalul a fost organizat de patru tineri: Michael Lang, John P. Roberts, Joel Rosenman și Artie Kornfeld, nici unul dintre aceștia nu depășea vârsta de 26 de ani. În aprilie 1969, superstarurile Creedence Clearwater Revival a fost primii care au semnat un contract pentru acest eveniment, fiind de acord să participe pentru zece mii de dolari. În cele trei zile au performat 34 de formații/artiști printre care și Jimi Hendrix, The Who, Greatful Dead, Santana și mulți alții.

4. La sfârșitul anilor ’70 apare un nou  stil  de rock: punk  Acest gen  de muzică în Marea Britanie a devenit instrument de propagandă anarhistă, iar genul este asociat cu anarhismul. Valul următor care a acaparat tendințele se numește new wave și  vine  cu  un nou  model  mai  elaborat al  muzicii  punk. În acest gen de muzică amintim formații precum The Police, Duran Duran sau Depeche Mode.

5. Termenul de „alternative rock” apare în anii ’80, iar acest gen de muzică este destinat formațiilor care nu se încadrează în niciunul din celelalte stiluri de rock. El se dezvoltă foarte mult în următoarele două decenii și dă muzicii multe subgenuri, cum ar fi  britpop, gothic rock, grunge, indie rock.

6. În anii ’90 apar genurile hibride care sunt o  combinație din  diverse genuri  de rock cu  alte genuri

7. Rock-ul are tocmai 136 de subgenuri, precum punck rock, indie rock, heavy metal, alternative rock și multe altele.

8. Rock-ul psihedelic sau aşa numitul rock progresist, este unul din subgenurile muzicii rock a cărui adepţi au fost unele din cele mai faimoase formaţii de muzică rock precum “The Beatles”, “The Doors”, “Pink Floyd”, “The Rolling Stones” şi “The Velvet Underground”.

9. Live Aid a fost un concert rock caritabil, care a avut loc pe 13 iulie 1985 și a fost cel mai vizionat eveniment TV din toate timpurile și anume de peste 1,5 miliarde de persoane din peste 100 de țări. Scopul acestuia a fost strângerea de fonduri pentru combaterea foametei din Etiopia. Concertul a durat 16 ore și în urma acestuia s-au stâns aproximativ 283,6 milioane de dolari.

10. Instrumentele muzicale de bază pentru rock sunt chitarele electrice (varianta standard cu șase corzi și chitara bas) și bateria, însă în multe subgenuri se întâlnesc și claviaturi (pian, orgă electronică, sintetizator) sau alte instrumente. Instrumentele muzicale de bază pentru rock sunt chitarele electrice (varianta standard cu șase corzi și chitara bas) și bateria, însă în multe subgenuri se întâlnesc și claviaturi (pian, orgă electronică, sintetizator) sau alte instrumente.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)