Top 10 curiozități despre viața scriitorului rus F. M. Dostoievsky (I)

20 April 2017 | Scris de Alice in De stiut, Litere, Top10 cu 0 comentarii

 

Feodor Mihailovici Dostoievsky rămâne pentru totdeauna unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii ruse, fiind cu siguranță mult mai profund și complex ca stil literar în comparație cu Tolstoi. Acesta a scris foarte multe romane, nuvele și povestiri inspirate adesea din realitatea istorică a secolului în care a trăit și mai ales din propriile sale experiențe de viață. Romane precum Frații Karamazov, Idiotul, Adolescentul, Umiliți și obidiți, Crimă și pedeapsă și Demonii se regăsesc în topul celor mai importante capodopere universale. Mai jos puteți citi o lista cu cele mai interesante lucruri despre viața autorului, care l-au influențat cu siguranță de-a lungul activității sale de prozator.

 

1.A fost condamnat la moarte și apoi grațiat

În 1849 Dostoievsky a fost acuzat de implicarea în cercul Cercul Petrașevski, care avea viziuni mult prea liberale pentru acea epocă și numai printr-o minune a fost grațiat din ordinul țarului cu câteva minute înainte se a fi spânzurat.

 

2.A petrecut mai mulți ani în detenție, fiind deportat la ocnă

Totuși nu a scăpat nepedepsit, deoarece anii următori i-a petrecut în detenție, fiind obligat la muncă silnică în ocnă. Inspirat de viața plină de chin și samavolnicii din partea ofițerilor, acesta a scris Însemnări din subterană. Aici a redescoperit ortodoxia care va juca un rol major în operele sale, dintre care romanul Frații Karamazov se remarcă prin concepția teologică și prin pasajele excepționale dedicate Marelui Inchizitor.

 

3.A suferit aproape toată viața de epilepsie

Această boală destul de grea a început să se manifeste în urma chinurilor suferite la ocnă. Aproape tot restul vieții sale, autorul rus a trebuit să facă față crizelor de epilepsie, care se pare că au dispărut abia cu câțiva ani înainte de a muri, datorită echilibrului și liniștii pe care le-a cunoscut atunci.

 

4.A fost un mare împătimit al jocurilor de noroc

După anii de detenție, Dostoievsky începe să joace jocuri de noroc care îl aduc în repetate rânduri în pragul sărăciei. Acesta a plecat în repetate rânduri în Europa unde obișnuia să joace până când pierdea și ultimii bani. Într-o călătorie pe care a întreprins-o în Germania împreună cu soția Anna Grigorievna acesta a riscat și a pierdut absolut tot ce avea, după care și-a implorat soția să îi trimită bani pentru a se reîntoarce acasă din orășelul învecinat în care rămăsese. Ea și-ar fi vândut propria haină pentru a procura bani, chiar dacă era însărcinată și era iarnă. Sub impactul acestui viciu și presat de amenințările editorului său care dorea să îi ia drepturile de autor a reușit să scrie romanul Jucătorul în 28 de zile.

 

5.S-a îndrăgostit mereu de femei mult mai tinere

Din câte se pare, autorul rus a fost un bărbat foarte pasional. În 1857 acesta se căsătorește pentru prima dată cu Maria Dmitrievna Isaeva, fosta soție a unui funcțional public. Mariajul cu aceasta a fost nefericit, deoarece proaspăta sa soție s-a dovedit  a avea un temperament capricios. Pe deasupra, suferea de tuberculoză, boală din pricina căreia a și murit. În ultimii ani de viață ai soției sale acesta se îndrăgostește de o tânără studentă cu care trăiește o iubire pasională. Pe numele său Apollinaria Prokofievna Suslova,aceasta refuză să accepte cererea în căsătorie a scriitorului după ce prima lui soție moare, motiv pentru care legătura lor se destramă. În 1867 se căsătorește cu cea de-a doua soție, Anna Grigorievna, care se va dovedi mult mai iubitoare și grijulie. Alături de aceasta autorul va trăi cei mai fericiți ani ai săi.

 

Surse imagini: F. M. Dostoievsky, Jucătorul,  Anna DostoyevskayaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)