Top 10 curiozități despre viața scriitorului rus F. M. Dostoievsky (II)

21 April 2017 | Scris de Alice in Altele, Curiozitati, De stiut, Litere, Top10 cu 0 comentarii

Feodor Mihailovici Dostoievsky rămâne pentru totdeauna unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii ruse, fiind cu siguranță mult mai profund și complex ca stil literar în comparație cu L. N. Tolstoi. Acesta a scris foarte multe romane, nuvele și povestiri inspirate adesea din realitatea istorică a secolului în care a trăit și mai ales din propriile sale experiențe de viață. Romane precum Frații Karamazov, Idiotul, Adolescentul, Umiliți și obidiți, Crimă și pedeapsă și Demonii se regăsesc în topul celor mai importante capodopere universale. Mai jos puteți citi o lista cu cele mai interesante lucruri despre viața autorului, care l-au influențat cu siguranță de-a lungul activității sale de prozator.

6.Romanul său cel mai cunoscut, Frații Karamazov, ar fi trebuit să mai aibă un al treilea volum

În legătură cu cel mai cunoscut roman scris de către Dostoievsky între 1878-1880 și publicat sub titlul Frații Karamazov în două volume se spune că ar fi fost urmat de încă un volum dacă autorul nu ar fi murit atât de curând. În roman este povestită soarta a trei frați, Dimitri, Ivan și Alioșa, fiecare reprezentând un tip uman diferit însă cu o predispoziție patologică evidentă.

 

7.A fost un bărbat foarte pasional, chiar și la bătrânețe

După moartea autorului ultima sa soție, Anna Grigorievna devenită ulterior Dostoievskaya a editat scrisorile pe care și le-a trimis în timpul vieții cu autorul rus și a avut grijă să șteargă din ele pasajele mai pasionale compuse de către soțul său. Se spune că acesta a rămas până la sfârșitul vieții sale la fel de pasional, în ciuda faptului că era perceput în societate ca un bărbat bolnăvicios și ursuz.

 

8. În aproape toate romanele sale are câte un personaj bolnav de epilepsie

Fiind profund impresionat de crizele puternice de epilepsie care au început după finalizarea pedepsei la ocnă, Dostoievsky a descris numeroase personaje din romanele sale suferind de epilepsie. Dintre acestea cel mai important este prințul Mîșkin, protagonistul din opera Idiotul, în cazul căruia sunt descrise manifestările unei crize de epilepsie într-un mod foarte veridic.

 

9.A fost primul romancier care a promovat introspecția și analiza psihologică

Personajele din romanele și nuvelele autorului rus au întotdeauna dileme și probleme de o profunzime psihologică remarcabilă. Fie că este vorba despre teme teologice sau existențiale, tipologiile umane descrise în capodoperele sale sunt foarte bine alese.

 

10.Își scria romanele presat de nevoi și datorii

După cum am menționat și cazul romanului Jucătorul, compus în douăzeci și opt de zile pentru a nu pierde drepturile de autor, mai multe dintre operele lui Dostoievsky au fost compuse sub presiunea lipsei de bani, a datoriilor și a creditorilor. La începutul căsătoriei cu Ana Dostoievskaya cei doi soți au ales chiar să părăsească Rusia pentru aproximativ patru ani. Unul dintre motivele pentru care au plecat a fost chiar lipsa de bani pentru a-și plătii toate datoriile. În ciuda tuturor dificultăților întâmpinate pe parcursul întregii sale vieți, Feodor Mihailovici Dostoievsky rămâne un scriitor de geniu care a lăsat moștenire literaturii universale lucrări de o valoare neprețuită. Mai mult, alături de Lev Nicolaevici Tolstoi, acesta reprezintă un simbol al culturii rusești de secol XIX.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)