Top 10 curiozități despre dieta în Roma antică

22 June 2017 | Scris de Marian in Bucatarie, Curiozitati, Istorie, Top10 cu 0 comentarii

 

Pompei
Source: Ancient List.com

1. Dieta mediteraneană antică era formată din patru materii prime care și astăzi continuă să domine meniul oricărei mese din prezent: cereale, legume, ulei de măsline și vin. Dacă își permiteau, romanii își mai puteau completa meniul cu fructe de mare, brânză, ouă, carne și multe tipuri de fructe. De asemenea, își aromau mâncărurile folosind diverse sosuri, ierburi, condimente exotice.

2. Romanii mai aveau și obiceiul de a conserva și procesa mâncarea folosind terhnica murării sau a conservării alimentelor în miere.

3. Grâul și orzul predominau î.n dieta romanului de rând. Din ele pregăteau pâinea care, în general, era un grosieră și închisă la culoare. Exista și o pâine mai bună, având o culoare mai deschisă și o textură mai fină. Cunoaștem aceste informații grație sitului arheologic de la Pompei unde, grație lavei care a acoperit orașul roman, s-au conservat multe din alimentele pregătite de romanii acelor timpuri printre care și numeroase pâini. Pe lângă grâu și orz, romanii mai consumau și alte tipuri de cereale precum: ovăzul, secara sau meiul.

4. Cele mai comune fructe erau reprezentate de mere, smochine, struguri, pere, prune, curmale, cireșe și piersici. Multe din acestea erau uscate și apoi conservate. Legumele predominante erau reprezentate de fasole, linte și mazăre dar mai consumau și sparanghel, ciuperci, ceapă, struguri, ridichi, varză, salată, praz, telina, castraveți, anghinare și usturoi. Romanii mai consumau și plante sălbatice. Măslinul și uleiul de măsline era cea mai importantă sursă de proteine atât pentru romanul de rând cât  și pentru patricieni. Atât fructele cât și legumele puteau fi murate sau conservate în vin, oțet sau miere.

5. Carnea era un aliment de lux și era procurată atât prin sacrificarea animalelor domestice: păsări domestice, precum rațele sau gâștele, a oilor , caprelor sau porcilor cât și prin vânat. Romanii adorau carnea de prepeliță, de porumbel, de cerb, iepure, mistreț sau chiar struți sau fazani.

6. Cel mai frecvent tip de carne consumată de romani era reprezentată, bineînțeles, de pește. Peștele era consumat fie în stare proaspătă, uscat, sărat, afumat sau/și mărunțit. Conservarea peștelui a asigurat un plus de proteine utile în dieta romană. Romanii foloseau și un sos de pește sărat numit garum cu care își aromau mâncărurile. Printre fructele de mare consumate se mai numărau: crabii, racii, midiile, stridiile sau scoicile.

7. Condimentele (species) au oferit o varietate infinită de combinații de gusturi fiind identificate nu mai puțin de 142 de feluri de condimente în sursele antice. Principalele zone de unde romanii importau condimentele erau India și Egiptul și cuprindeau următoarele tipuri: ghimbir, cuișoare, nucșoară, turmeric, cardamom, cassia, mace, scorțișoară și, cel mai popular dintre toate, piper. Mai foloseau și alte condimente locale precum: busuiocul, rozmarinul, salvia, paieteld, mărarul, fenicul, cimbrul și muștarul.

8. În perioada republicană, masa cea mai importantă a zilei era reprezentată de prânz (cena), în timp ce o masă mai ușoară era servită la cină (vesperna). Cena s-a mutat tot mai târziu ajungând să reprezinte cina. Prânzul a devenit prandium. Ziua începea cu micul dejun sau ientaculum în care se servea pâine, cu fructe, brânză și sare.

9.  Cena, devenită cea mai importantă masă a zilei era compusă din trei părți. Prima parte era reprezentată de gustatio cu ouă, crustacee, măsline și carne de alunar spălată cu o ceașcă de vin îndoit cu apă și miere (mulsum). A doua etapă era reprezentată de felul principal, fecula și finalul cinei caput cena cu carne sau pește. După cină mai putea avea loc o mensae secundae în care erau servite nuci, fructe sau chiar melci sau crustacee.

1o. Din secolul I p. Chr ne-a rămas și una din cele mai vechi cărți de bucate și anume De re coquinaria sau Arta Gătitului a lui Marcus Gavius Apicius. Cartea nu doar că prezintă rețete culinare ci de asemenea prezintă mici trucuri folosite în bucătărie.

 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)