TOP 10 CELE MAI DEZVOLTATE TARI ALE LUMII

 TOP 10 CELE MAI DEZVOLTATE TARI ALE LUMII

Cand ne referim la gradul de dezvoltare al unei tari vorbim despre in principal despre economie, nivelul de trai si progresul in majoritatea domeniilor stiintifice. Gradul de dezvoltare al unei tari se masoara pe o scara cunoscuta drept Human Development Index (HDI – Indicele Dezvoltarii Umane), sistem dezvoltat de ONU. Acesta compara diferite aspecte ale tarilor lumii precum nivelul de trai, rata de alfabetizare, speranta de viata, salariu minim pe economie, PIB etc. Iata care sunt cele mai dezvoltate 10 tari ale lumii:

10. Japonia
Japonia a urcat in HDI cu doua pozitii fata de anul trecut, fiind si una dintre cele mai dezvoltate 3 tari din Asia. Pana in 2010 a fost a doua cea mai mare economie a lumii, coborand o pozitie in favoarea Chinei. Indicele Dezvoltarii Umane al Japoniei este de 0.912 (1 fiind maxim).

9. Elvetia
Elvetia este una dintre cele mai bogate tari ale lumii si tara cu unul dintre cele mai mari venituri per locuitor. De asemenea, orasele Geneva si Zurich au fost clasate al doilea, respectiv al optulea oras, in topul oraselor in care se traieste cel mai bine. HDI-ul Elvetiei este de 0.913.

8. Suedia
Pasnica tara nordica este vizitata de milioane de turisti anual si este cunoscuta pentru initiativa sa ecologica “Go Green”. Suedia este al optulea cel mai mare exportator al lumii si este casa a 20 dintre cele mai mari companii ale lumii, printre care Volvo, Ericsson sau Electrolux. HDI-ul Suediei este de 0.916.

7. Irlanda
Irlanda are o populatie de doar 4.5 milioane de locuitori, insa 99% din acestia sunt educati si speranta de viata este de 79 de ani. Acest lucru atrage investitiile companiilor multinationale, acesta fiind principalul motiv al dezvoltarii Irlandei. HDI-ul Irlandei este de 0.916.

6. Noua Zeelanda
Noua Zeelanda atrage anual milioane de turisti datorita peisajelor ei uimitoare si a florei si faunei unice. De asemenea, este un mare exportator de aur si cherestea. Intre 1981 si 1982, Noua Zeelanda a suferit o criza economica, insa aceasta a fost remediata pana n 1984, iar de atunci economia micutei insule este in crestere inceata, dar sigura. HDI-ul Noii Zeelande este de 0.919.

5. Germania
Tara cu cea mai mare populatie din Europa (83 de milioane de locuitori) este pe locul 5 in lume si pe locul 3 in Europa ca grad de dezvoltare. Germania este cunoscuta pentru nivelul scazut al coruptiei si pentru companiile pe care le gazduieste: Volkswagen, Daimler, Siemens, BMW etc. Fata de anii trecuti, Germania a urcat 3 pozitii, avand acum un HDI de 0.920.

4. Olanda
Olanda are a doua cea mai dezvoltata economie europeana. Se spune ca locuitorii Olandei sunt cei mai fericiti oameni din lume datorita impozitelor si taxelor mici, gradului mic de coruptie, standardelor ridicate de educatie si sistemului medical foarte dezvoltat. Fata de anul trecut Olanda a coborat o pozitie, acum avand un HDI de 0.921.

3. Statele Unite ale Americii
Denumita de multe ori “Capitala Lumii”, SUA a dovedit asta din nou in 2008, cand criza economica americana s-a raspandit in toata lumea. S-a raportat ca speranta de viata a americanilor scade datorita obezitatii (unul din trei copii sufera de obezitate). Chiar si asa, SUA este una dintre cele mai dezvoltate tari ale lumii, are legaturi economice cu aproape fiecare tara si este punctul central al industriei automobilelor, industriei chimice, industriei alimentare si a bauturilor. HDI-ul SUA este de 0.937.

2. Australia
Australia este pe primul loc in privinta multor aspecte precum rata alfabetizarii, nivelul scazut al coruptiei, nivelul de trai ridicat, libertatea economica si drepturile omului. Australia are si unul dintre cele mai stabile scene politice ale lumii, acest lucru facand ca locuitorii ei sa fie unii dintre cei mai fericiti din lume. Trei orase australiene se afla in top 10 al oraselor cu cel mai ridicat nivel de trai din lume. HDI-ul Australiei este de 0.938.

1. Norvegia
Norvegia este de departe cea mai dezvoltata tara a lumii. Speranta de viata este de 80.3 ani, rata somajului este cea mai scazuta din lume, la fel si cea a coruptiei. Pe langa toate astea, Norvegia este bogata in resurse naturale precum petrol, gaze naturale si minereuri feroase. HDI-ul Norvegiei este de 0.955 si se mentine pe locul 1 de 9 ani.