Top 10 Bătălii Navale din istorie (I)

30 May 2017 | Scris de Marian in Istorie, Top10 cu 0 comentarii

Este mult mai ușor să controlezi pământul decât marea. Dar fără a controla marea, statele nu și-au putut securiza teritoriul pe care îl dețineau. De aceea, marile puteri au trebuit să se angajeze în bătălii navale pentru a-și dovedi supremația, a-și securiza propriul teritoriu de o invazie navală și a controla mărfurile care circulau pe mare. Prima bătălie navală consemnată a avut loc în anul 1290 a. Chr în Cipru. În continuare propun un top al celor mai importante bătălii navele din istorie.

 

Bătălia de la Midway

USS Yorkton este lovit în Bătălia de la Midway.
Source Wikipedia.ro

Este o bătălie navală desfășurată în  Iunie 1942 în Pacific între forțele Statelor Unite ale Americii și cele ale Japoniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la doar șase luni după atacul japonez asupra flotei americane de la Pearl Harbour. Rezultatul bătăliei a fost o victorie decisivă și crucială pentru americani, fiind considerată una din cele mai mari bătălii navale în ceea ce privește forțele angajate. În cursul acestei bătălii, Japonia a pierdut patru portavioane, un crucișător și 200 de nave care urmăreau să invadeze atolul de la Midway.

Bătălia de la Marea de Corali

USS Lexington sub atac în Bătălia din Marea de Corali

Este o bătălie purtată între SUA și aliata sa, Australia, împotriva Japoniei în Marea de Corali, în apropierea coastei Arhipeleagului Luisidias între 4 și 8 mai 1942. A fost prima bătălie în care au fost folosite de către ambele forțe combatante. Japonia era pentru prima oară ținută în loc de o forță navală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aceștia au reușit să scufunde USS Lexington, în timp ce americanii au reușit să scufunde portavionul Shoho și avariind alte două care nu au mai putut participa în bătălia de la Midaway de o lună mai târziu. A fost și prima bătălie dintre americani și japonezi în războiul din Pacific.

Bătălia din Marea Java

Bătălia din Marea Java

A fost o mare bătălie navală purtată în marea Java între forțele navale ale Imperiului Japonez și forțele Aliate desfășurată în Februarie 1942. A fost o mare înfrângere pentru forțele aliate care au pierdut 10 nave cât și viețile a 2173 de marinari. Bătălia a marcat finalul operațiunilor aliate din Asia de Sud-Est în anul 1942 cât și invazia japoneză asupra Indoneziei. Trupe britanice și olandeze au încercat să țină piept ofensivei japoneze dar au fost înfrânte și Japonia își continua expansiunea teritorială de la începutul războiului.

Bătălia de la Iutlanda

Bătălia Iutlanda.

A fost cea mai mare bătălie navală din cursul Primului Război Mondial atât ca nivel al forțelor angajate în luptă, a pierderilor suferite cât și a implicațiilor militare și geopolitice. A fost o bătălie navală desfășurată între 31 mai și 1 Iunie și purtată între forțele navale britanice și cele Germane, în golful Arhipeleagului Iutlanda. Rezultatul a fost indecis pentru ambele părți implicate în conflict. Dar, dintr-o perspectivă strategică, Marea Britanie încă mai domina marea. Bătălia a început prin avansul celor doi amirali fără a înțelege ceea ce se întâmplă. Fiecare credea că se luptă doar cu o parte a inamicului.

Bătălia de la Tsushima

Bătălia de la Tsushima

Este bătălia care marchează finele războiului ruso-japonez din 1905-1906 și dezvoltarea Japoniei ca superputere în cursul secolului al XX-lea. Învingerea unei forțe europene de către o țară din Orientul Îndepărtat a provocat mare rumoare în oponis publică europeană a acelui moment. Războiul ruso-japonez a fost cauzat de intenția Rusiei de a cuceri Manciuria și Korea. Bătălia de la Tsushima sau” Bătălia din Marea Japoniei” este o bătălie decisivă din cadrul războiului, în care flota japoneză a distrus două treimi din flota rusă.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Marian

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)