Șase lucruri despre bancomate

27 June 2017 | Scris de Cosmin O in Bani, De stiut cu 0 comentarii

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la lansarea pe piață a primului ATM, iar acest moment a fost marcat de banca ce l-a scos pe piață prin îmbrăcarea în aur a unui bancomat exact în locul în care a fost amplasat primul în urma cu o jumătate de secol. Având în vedere importanța acestuia în viața noastră ne-am hotărât să ”onorăm” și noi momentul prin evidențierea anumitor lucruri despre acesta printr-o listă de informații.

1.Când a apărut primul bancomat și unde

Primul bancomat a fost lansat pe piață pe 27 iunie 1967 de Barclays, în Enfield, Londra. Din acest motiv Barclays este banca ce a marcat aniversarea printr-un bancomat îmbrăcat în aur, în fața căruia a întins un covor roșu, exact la filiala care l-a amplasat prima în urmă cu 50 de ani. Cel care a inventat aparatul este însă scoțianul John Shepherd-Baron, care a primit de la Barclays o comandă de șase ATM-uri, inițial. Ulterior comanda a crescut, iar bancomatul a fost adoptat de tot mai multe bănci.

2.Cum funcționa și câți bani puteau fi scoși

Evident, bancomatul arăta cu totul și cu totul diferit față de prezent. El nu primea carduri ci cecuri imprimate cu substanțe radioactive. Banii erau retrași din conturile beneficiarilor însă suma scoasă era fixă – 10 lire sterline. Se folosea ca și acum un PIN însă acesta avea șase cifre. John Sheperd-Baron a ajuns la concluzia că oamenii nu rețineau de fiecare dată toate cifrele ci în general doar pe primele patru astfel încât mai târziu a redus PIN-ul la patru cifre, sistem care nu a mai fost schimbat până acum.

3.Când a apărut primul bancomat cu card

Nu a durat decât un an de la lansarea bancomatului pentru ca acesta sa primeasca cartele magnetice, cunoscute drept carduri. Încă din 1968 se puteau folosi carduri însă existau numeroase probleme. Bancomatele nu aveau opțiunea de a returna cardurile, iar după folosirea lor proprietarii trebuiau să meargă la bancă pentru a intra în posesia altora.

4.Când a apărut primul bancomat în România

Din informațiile găsite, dacă nu sunt greșite, BCR a adus bancomatul în România în 1995. Primul ATM a fost instalat la sediul bancii din Piața Victoriei, București. Ceea ce este ciudat e faptul că banca nu emitea carduri bancare.

5.Ce se întâmplă dacă introducem PIN-ul invers

Foarte multe bănci au un sistem prin care clienții le pot semnala atunci când sunt forțați să scoată bani de la bancomat. Daca se introduc cele patru cifre care compun PIN-ul în ordine inversă atunci banca va interpreta gestul ca un semnal de disperare. Din acest motiv atunci când suntem amenințați să scoatem bani de pe card e bine să băgăm PIN-ul invers.

6.Câte bancomate există în lume

Nu se știe cu exactitate câte bancomate există în întreaga lume însă se estimează că numărul acestora depășește trei milioane. Doar în Marea Britanie există 70.000, iar din acestea au fost scoase anul trecut peste 175 de milioane de lire sterline. În general, cei mai mulți bani sunt scoși în luna decembrie pentru că europenii cumpără foarte multe cadouri.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)