Pestele somalez de pestera – 5 paragrafe despre pestele orb care poate sa numere

4 June 2014 | Scris de Ionut Panaete in Actualitate, Animale, Curiozitati, De stiut, Straniu, Top5 cu 0 comentarii
Foto: teadus.ee

Foto: teadus.ee

Se pare ca un peste nu are nevoie de ochi sa numere. Cercetatorii au descoperit recent ca pestele somalez de pestera, Phreatichtys adruzzii, are abilitati numerice rudimentare, conform unui studiu recent publicat in “The Journal of Experimental Biology”.

Dupa peste un deceniu de experimente si studii comparative, oamenii de stiinta au descoperit ca abilitatile numerice rudimentare sunt destul de larg raspandite in randul vertebratelor. Atfel, experimentul cu pestele somalez de pestera a constat in folosirea unor betisoare de plastic impartite in doua. Intr-o parte a acvariului au fost puse sase betisoare – loc unde a fost pusa si hrana, iar in cealalta parte a acvariului au fost puse doua betisoare si nu exista hrana. Pestele a reusit sa fata diferenta intre cele doua grupuri de betisoare chiar si fara hrana drept recompensa. Acesta a reusit sa faca acelasi lucru si cu un grup de patru, respectiv doua betisoare, insa a esuat cu grupuri de trei si doua.

Cercetatorii au fost fascinati de aceasta abilitate a pestelui somalez de pestera de a face diferenta intre grupurile de betisoare, dat fiind faptul ca este orb. Dar de unde vine acest har? El se orienteaza prin mediul inconjurator detectand modificarile extrem de mici ale apei ce curge pe langa el. Astfel, el stie unde exista mai multa hrana, larve sau plancton, stie sa se fereasca de pradatori si sa se alature grupului mai mare de pesti pentru a-si asigura supravietuirea.Nu este prima data cand pestele somalez de pestera ii uimeste pe cercetatori, in 2011 acestia descoperind ca ceasul sau biologic are o durata de 47 de ore, in timp ce pestii “normali” traiesc in cicluri lumina-intuneric de cate 12 ore.

Surse
http://www.sciencemag.org
http://www.wired.co.ukRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Ionut Panaete

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)