Patru paşi pe care trebuie să îi facem pentru a prepara socată acasă

19 June 2017 | Scris de Cosmin O in De stiut cu 0 comentarii

În anumite zone ale ţării încă se mai pot găsi flori de soc pentru a face limonadă sau socată, aşa cum este cunoscută ea. Recent am făcut şi pot să spun că are un gust foarte răcoritor şi este o alternativă mult mai bună la sucul acidulat sau la cel „natural” de pe piaţă. Are un singur inconvenient. Dacă e foarte rece şi afară este cald ai impresia că nu te mai saturi. Am înţeles că are şi anumite beneficii medicinale cu ar fi stimularea digestiei şi a lactaţiei, vindecarea unor probleme intestinale sau întărirea sistemului imunitar. Nu ştiu cât de adevărat este însă pot să vă asigur că starea de bine pe o vreme toridă este garantată. Iată cum se prepară ea.

1.Strângerea ingredientelor

Pentru a face socată nu este foarte greu şi nici nu avem nevoie de foarte multe ingrediente. De la soc avem nevoie doar de floarea albă care trebuie să fie cât mai coaptă şi mai parfumată. Păstrând proporţiile reţetei avem nevoie de 10-15 flori de soc la o cantitate de 10 litri de apă. Mai avem nevoie de un kilogram de zahăr şi două lămâi sau mai multe, după preferinţe. Unii combină lămâile galbene cu cele verzi însă se poate merge doar pe cele galbene. De asemenea se poate ignora complet lămâile.

2.Prepararea siropului

Avem nevoie să dizolvăm bine zahărul astfel încât acesta se pune în aproximativ un litru de apă şi se fierbe. Ulterior se storc lămâile în compoziţie apoi se lasă la rece pe fundul unui borcan de 10-12 litri. Potrivit unor reţete se trece peste acest pas. Eu am încercat varianta cu siropul. Atenţie însă asupra faptului că lămâile rămase după stoarcere nu trebuie aruncate ci lăsate în borcan.

3.Lăsarea la macerat

După ce se răceşte siropul se pune împreună cu florile de soc pe fundul borcanului. Nu se adaugă momentan şi restul de apă. Compoziţia trebuie lăsată la macerat peste noapte. Trebuie avută grijă ca florile de soc să fie spălate foarte bine de praf. De asemenea, acestea nu trebuie culese de pe marginea drumului, de acolo pe unde trec maşinile şi le acoperă de praf şi fum de la toba de eşapament.

4.Umplerea borcanului cu apă şi amestecarea

A doua zi se umple borcanul cu apă rece şi se aşează într-o cameră aerisită şi foarte bine luminată unde trebuie să stea cel puţin patru zile. Numărul de zile poate fi mai mic în funcţie de mai mulţi factori cum ar fi gradul de coacere a florilor de soc sau temperatura. Din acest motiv trebuie încercată compoziţia în fiecare zi şi amestecată de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Socata va trece prin mai multe stări astfel că la început va avea pur şi simplu un gust de apă îndulcită. Gustul de soc va veni treptat însă dacă nu avem grijă acesta se poate pierde definitiv. La un moment dat socata va înţepa uşor la limbă şi la scurt timp poate da în acreală. Vă rămâne de ales momentul în care să o puneţi în sticle şi să o băgaţi în frigider. Înainte de asta trebuie strecurată foarte bine pentru a nu băga în sticle şi florile de soc, care nu sunt deloc plăcute în pahar, din punct de vedere vizual. Se poate servi în pahar cu gheaţă şi felii de lămâie ori frunze de mentă, după cum puteţi vedea în imaginea de mai sus.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)