Patru lucruri pe care trebuie să le știți despre Festivalul de la Cannes

20 May 2017 | Scris de Cosmin O in Cinema, De stiut cu 0 comentarii

Festivalul de Film de la Cannes a început săptămâna aceasta și va dura până pe 28 mai. Fiind cel mai mare festival de film din lume ne așteptăm ca în câteva zile să apară filme noi pe care să ne dorim să le vedem, în funcție de aprecierile obținute cu ocazia festivalului. Nu trebuie să confundăm noțiunea de „premii cinematografice” cu cea de „festival” pentru că Oscarul rămâne în continuare cel mai mare eveniment dedicat cinematografiei. Când vorbim doar de festivaluri, nimeni nu poate întrece notorietatea celui de la Cannes. Ca atare ne-am gandit sa va spunem câteva dintre cele mai interesante lucruri despre acesta.

1.Naziștii au avut o ”contribuție” importantă la nașterea festivalului

Evident, fiind un festival din Franța, acesta nu a apărut la inițiativa naziștilor însă ei au pus umărul în mod esențial la nașterea lui. Festivalul de la Berlin are o istorie mai mare și era principalul festival din perioada interbelică. Hitler a folosit însă festivalul din capitala germană pentru propagandă politică, iar câștigătoare erau doar filmele slabe, care transmiteau mesajele germanilor. Practic, filmele din alte țări, considerate libere, nu aveau nici o șansă la premii. Festivalul de la Cannes a luat naștere tocmai ca o rezistență la cel de la Berlin, pentru a le oferi regizorilor o competiție dreaptă, în care să primeze valoarea.

2.Festivalul de la Cannes a avut și întreruperi

Ediția de anul acesta este cea cu numărul 70, iar multă lume consideră că festivalul a fost înființat în perioada postbelică. După cum spuneam anterior el a fost fondat în perioada interbelică, mai exact în anul 1939. A fost practic singura ediție din acea perioadă pentru că a început cel de-Al Doilea Război Mondial și festivalul a fost suspendat. A doua ediție a avut loc abia în 1946, la doi ani de la terminarea războiului. De atunci și până astazi au existat doar doi ani în care nu s-a ținut din cauza bugetului. E vorba de anii 1948 și 1950.

3.Grand Prix du Festival nu este cel mai important premiu

Deși înseamnă ”marele premiu”, Grand Prix nu este cel mai important premiu al Festivalului de la Cannes. Palme d`Or este cel mai important premiu și a fost introdus în 1955 pentru a îl înlocui pe precedentul. Ulterior, în perioada 1964 – 1974, Grand Prix du Festival a redevenit cel mai important premiu de la Cannes.

4.Au fost și români premiați

Anul acesta nu mai avem nici un film românesc în competiție însă îl avem pe Cristian Mungiu în juriu. Anul trecut am avut chiar două filme în competiția oficială, adică acolo unde se dă bătălia pentru cele mai importante trofee. Doar Mungiu a câștigat Palm d`Or-ul pentru cel mai bun regizor. Primul român premiat la Cannes a fost Ion Poposcu-Gopo în 1957 pentru un scurt-metraj. A urmat Liviu Ciulei în 1965, care a fost premiat pentru cel mai bun regizor, cu filmul Pădurea Spânzuraților. Mircea Mureșan a câștigat premiul de cel mai bun debut, cu filmul Rascoala în 1966. Au mai câștigat premii la Cannes Mirel Ilieșiu (1969), Cătălin Mitulescu (2004), Cristi Puiu (2005), Cornel Porumboiu (2006, 2009), Cristian Nemescu (2007) etc.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)