Patru lucruri de știut despre programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2017

12 May 2017 | Scris de Cosmin O in Auto-Moto & Velo, De stiut cu 0 comentarii

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor debuta anul acesta pe 18 mai după cum ne-a anunțat recent ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care a dat mai multe detalii legate de acestea. Ministrul a promis faptul că în 2017 românilor le va fi mult mai ușor ca în anii trecuți să își cumpere o mașină prin aceste programe și sumele pe care le pot obține pentru casare sunt suficiente pentru a îi motiva pe cei mai mulți să renunțe la mașina veche pentru a cumpăra una nouă. În rândurile de mai jos am încercat să sintetizez cele mai importante lucruri despre cele două programe care au același scop – înnoirea parcului auto național.

1.Care este diferența între Rabla Clasic și Rabla Plus

Rabla Clasic este vechiul program Rabla. Denumirea a fost schimbată pentru a nu se face confuzie cu Rabla Plus. Diferența principală între cele două programe este făcută de mașina pe care urmează să o cumpere beneficiarii lor. Cei care aleg programul Rabla Clasic vor trebui să cumpere o mașină nouă, indiferent de tipul ei, însă aceasta trebuie să nu depășească pragul de 130 grame de CO2 la kilometru. Cei care aleg programul Rabla Plus sunt obligați să își cumpere o mașină electrică 100% sau una hibrid. Evident, subvențiile sunt diferite și condițiile nu sunt întocmai aceleași.

2.Cât este prima de casare pentru programele Rabla Plus și Rabla Clasic

Prima de casare pentru programul Rabla Clasic este de 6.500 de lei. Subvențiile pentru celălalt program diferă în funcție de tipul de mașină nouă pe care beneficiarii vor să o cumpere. Cei care vor să cumpere o mașină electrică 100% vor primi un voucher de 10.000 de euro. În schimb, cei care aleg să își cumpere o mașină hibrid vor primi un voucher de 4.500 de euro.

3.Programele Rabla Clasic și Rabla Plus pot fi cumulate

Pentru ca cei care vor să acceseze Rabla Plus nu trebuie să îți caseze mașina veche, voucherele primite pot fi cumulate cu prima de casare din programul Rabla Clasic. Trebuie îndeplinite însă condițiile ambelor programe, adică beneficiarul trebuie să îndeplinească condiția privind casarea mașinii vechi dar în același timp este obligat să cumpere o mașină nouă electrica sau hibrid. În funcție de alegere va primi prima de casare de 6.500 de lei și voucherul de 10.000 sau 4.500 de euro.

4.Cât de veche trebuie să fie mașina ce urmeaza să fie casată

Reamintim că în cazul în care se dorește doar accesarea programului Rabla Plus nu este nevoie ca beneficiarul să își caseze mașina. În schimb, dacă se dorește accesarea programului Rabla Clasic mașina ce urmează a fi casată trebuie să aibă o vechime de cel puțin 8 ani. Aceeasi vechime trebuie să aibă mașina ce urmează să fie casată și atunci când se urmărește accesarea ambelor programe.

Ministrul Mediului nu a precizat nimic de perioada de timp în care beneficiarii programului Rabla Clasic trebuie să fie proprietarii mașinii casate. În trecut exista un termen de acest gen. Anul acesta nu știm încă însă este posibil să existe pentru că altfel se poate cumpăra o mașină veche de afară cu câteva sute de lei pentru a fi casată și pentru a se primi prima de 6.500.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)