Patru greşeli frecvente prin care facem risipă de energie electrică

10 June 2017 | Scris de Cosmin O in De stiut cu 0 comentarii

Din comoditate sau din cauza faptului că nu ştim anumite detalii, de regulă încărcăm inutil factura de electricitate. Nu foarte mult însă suficient încât atunci când tragem linie la final de an să se observe. Poate fi vorba de o cheltuială suplimentară de 100 de lei sau poate chiar mai mult. Suma diferă foarte mult în funcţie de numărul de aparate şi de modul în care sunt folosite.

În rândurile de mai jos vom enumera câteva dintre cele mai frecvente cauze ale risipei energetice, pe care fiecare dintre noi le cauzăm conştient sau nu. De multe ori considerăm că risipa este atât de mică încă nu se merită să facem un efort suplimentar. O fi oare aşa!?

1.Netragerea din priză a electrocasnicelor pe care nu le folosim

Orice electrocasnic sau produs electric consumă curent atunci când e bagat în priză, chiar dacă nu e folosit. Evident, cantitatea este infinit mai mică decât atunci când e folosit. Desigur, nu putem să scoatem din priză televizorul de fiecare dată când ieşim din casă însă îl putem scoate când plecăm în vacanţă. Pe lângă mica economie făcută excludem şi eventualele scurt circuite. Doar frigiderul nu e bine să îl scoatem prea des din priză.

2.Ţinerea frigiderului gol

Rămânând la frigider, deşi pare paradoxal, acesta consumă mai multă electricitate atunci când este gol. Din acest motiv e bine să ţinem mereu câte ceva în el. Nu aş putea să vă dau o explicaţie însă acest sfat l-am primit de la un electrician. În mod sigur acesta consumă mai multă electricitate atunci când e băgat în priză pentru că motorul lui este nevoit să lucreze mai mult pentru a ajunge la temperatura normală. Aşadar, dacă scoatem frigiderul din priză doar câteva ore pe zi, e posibil să consume mai mult curent decât dacă ar sta în priza tot timpul. În plus, scoaterea lui repetată din priză îi micşorează durata de viaţă.

3.Utilizare anumitor vase de gătit

Deşi pare absurd, materialul din care sunt făcute vasele de gătit poate influenţa costul cu energia electrică atunci când este folosit un cuptor sau un aragaz electric. E indicat să fie folosite tăvi sau vase dintr-un material cu o conductivitate termică mare pentru că acestea se încălzesc mai repede şi timpul pentru prepararea mâncărurilor scade. Mai puţin timp în care cuptorul funcţionează înseamnă automat mai puţină electricitate consumată.

Nu doar tipul metalului este important ci şi grosimea sau culoarea. Unele culori absorb mai bine căldura decât altele. Dacă putem observa foarte uşor grosimea sau culoarea unui vas, nu la fel de uşor vom ştii din ce material e făcut pentru că nu întotdeauna avem la îndemână o etichetă prin care să fim informaţi. Din acest motiv e bine să fie încercat fiecare vas în parte, printr-o comparaţie cu unul care are o conductivitate termică bună.

4.Lăsarea încărcătoarelor în priză

Smartphone-urile utilizate des se descarcă repede şi sunt încărcate aproape zilnic. Din acest motiv lăsăm aproape mereu încărcătoarele în priză neştiind probabil că acestea consumă curent. Unele încărcătoare se încing din această cauză şi devin nefuncţionale într-un timp foarte scurt. Uneori acestea pot produce incendii. Deşi poate părea că punctul patru e identic cu primul punct, există mai multe diferenţe între. Una dintre acestea este aceea ca faţă de un televizor, încărcătorul telefonului nu este proiectat să stea în priză fără a încărca. E chiar contraindicat acest lucru.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)