Patru dintre cele mai periculoase E-uri

24 June 2017 | Scris de Cosmin O in De stiut cu 0 comentarii

Umanitatea a reușit să scape de numeroase boli pe care în urma cu câteva secole le credea imposibil de eradicat. Cu toate acestea alte boli au început să apară, iar lupta cu ele este foarte dificilă. Într-o proporție covârșitoare acestea apar din cauza alimentației. Trebuie să ne hrănim, iar populația planetei este într-o creștere uimitoare. Într-o proiecție recentă, în următorii 30 de ani populația planetei ar urma să crească cu încă două miliarde. E imposibil să ne hrănim toți sănătos. Ca atare comercianții apelează la artificii și introduc chimicale în alimente pe care le cunoaștem sub denumirea de E-uri.

Uneori aceștia exagerează doar pentru a avea profituri cât mai mari. Din păcate nici noi nu suntem suficient de informați astfel încât să îi forțăm să renunțe la ele. O parte din E-uri nu sunt chiar atât de toxice însă altele sunt interzise în anumite țări pentru că s-a demonstrat că au efecte devastatoare asupra sănătății. În România unele dintre acestea sunt permise și din acest motiv am hotărât să fac o listă cu E-urile periculoase, pe care ar trebui să le evităm.

1.Nitrit de sodiu – E 250

Am auzit de foarte multe ori că nu e indicat să mâncăm mezeluri, mai ales unele ieftine. În spatele acestei explicații poate sta faptul că în mezeluri se introduc o serie de E-uri cancerigene. Cel mai frecvent este E 250, cunoscut și sub denumirea de nitrit de sodiu. Acesta este folosit pe post de conservant și stabilizator al culorii cărnii procesate. Se spune că pentru a opri efectul cancerigen se introduce acid ascorbic. Același lucru îl putem spune și despre E 251, cunoscut și ca nitrat de sodiu.

2.Tartrazina – E 102

Pentru a vă da seama cât de periculoasă este tartrazina trebuie spus că aceasta este interzisă în mai multe țări din UE. În România, din păcate, cel puțin în ultimii ani nu era interzisă. Aceasta se folosește în special la bomboane, acadele, alviță sau băuturi răcoritoare cu gust de citrice și se spune că afectează în primul rând ficatul, producând tumori sau putând să îi afecteze activitatea.

3.Benzoatul de sodiu – E 211

Benzoatul de sodiu este folosit pentru a masca gustul unor alimente slabe din punct de vedere calitativ și în același timp este folosit și pe post de conservant. Se folosește în general în băuturile răcoritoare. Așadar, acesta trebuie evitat din cel puțin două puncte de vedere. Fiind prezent în alimente nu vom ști niciodată câte ingrediente de calitate sunt folosite în preparate și în același timp acesta provoacă urticarie și agravează astmul. Există semnale de la mai multe organisme de specialitate din Uniunea Europeană potrivit cărora acesta ar fi cancerigen.

4.Aspartamul – E 951

Este unul dintre cele mai frecvente E-uri din guma de mestecat, produsele zaharoase sau băuturile racoritoare. Nu am spus băuturi carbogazoase pentru că se găsește, poate chiar și în cantități mai mari în cele așa zise ”naturale”. Din păcate acesta poate fi sursa a peste 50 de tipuri de boli canceroase. Prin faptul că scade imunitatea poate duce la apariția bolilor pulmonare și a altor boli.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)