Henry Lin – 4 paragrafe despre grupurile de galaxii

17 June 2014 | Scris de Ionut Panaete in High-Tech & Stiinta, Inspirational, Oameni, TED, TopU, Univers & Spatiu cu 0 comentarii

 

Foto: sabanciuniv.edu

Foto: sabanciuniv.edu

Henry Lin este un tanar absolvent al Universitatii Harvard si studiaza galaxiile indepartate si aglomerarile de galaxii, crezand ca oamenii au ceva de invatat de la aceste corpuri ceresti gigante.

Aglomerarile de galaxii sunt legate prin gravitatia lor reciproca, iar majoritatea punctelor care le vedem noaptea pe cer nu sunt stele, ci grupuri de stele (clustere sau roiuri stelare) sau aglomerari de galaxii. Dar cat sunt de mari aceste aglomerari de galaxii? Sunt atat de masive incat lumine ce le traverseaza se curbeaza, deformandu-se de gravitatia extrema grupului de galaxii. Un grup de galaxii poate avea o masa de un milion de miliarde de sori si sunt in general grupuri izolate, oamenii de stiinta abordandu-le ca pe o versiune redusa a Universului.

Cea mai mare parte a Universului nu este compusa din materie, ci este alcatuita din ceva foarte misterior – materia intunecata. Aceasta nu interactioneaza foarte mult, cu exceptia gravitatiei. Aglomerarile de galaxii ne pot invata despre aceasta materie intunecata, cum grupul de galaxii ne invata despre fizica subatomica, tocmai pentru ca sunt atat de mari.

Universul se extinde. Cosmologii explica aceasta expansiune prin energia intunecata. Insa cum il afecteaza la scara larga? Depinzand de cat e de puternica, structura se formeaza mai rapid sau mai incet. Ei bine, structurile universului la scara larga sunt foarte complicate. Poti invata foarte multe despre univers la o scala mai mare prin urmarirea bucatilor mai mari, iar aceste bucati mai mari sunt grupurile de galaxii.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Ionut Panaete

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)