Ghidul Windows 8, in 12 pași

8 July 2013 | Scris de lumagm in Internet, Top, Tutoriale & HowTo's cu Un comentariu

Cuprins:

 1. 1. Ce trebuie să știți despre Windows 8
 2. 2. Interfața cu utilizatorul în Windows 8
 3. 3. Mouse, tastatura sau degete?
 4. 4. Lansarea și instalarea aplicațiilor şi a multitasking-urilor
 5. 5. Fotografii, muzică și videoclipuri
 6. 6. Magazinul virtual Windows 8
 7. 7. Email, Internet, lume și tehnologie cloud
 8. 8. Optimizarea dispozitivului Windows 8
 9. 9. Securitatea Windows 8
 10. 10. Desktop-ul și setările avansate
 11. 11. Rezolvarea problemelor în Windows 8
 12. 12. Aveți nevoie de Windows 8?

 

Anexe

 

1. Ce trebuie să știți despre Windows 8

 

win8-start

În 1991, Microsoft a lansat prima versiune de Windows, o interfață grafică controlată cu ajutorul mouse-ului de către utilizator, revoluționând modul în care folosim calculatoarele, atât acasă, cât şi la locul de muncă.

În 2012, aceștia speră să revoluționeze din nou lumea cu Windows 8, poate cel mai îndrăzneț proiect lansat vreodată de Microsoft. Dispunând de un ecran neobișnuit de Start, care e optimizat pentru dispozitivele cu ecran tactil, Windows 8 va fi disponibil pentru calculatoare, laptopuri și ultra-book-uri, tablete hibride şi chiar pentru o nouă gamă produsă de Microsoft, tablete iPad-style numite Microsoft Surface.

Indiferent de dispozitivul pe care alegeți să rulați Windows 8, mai întâi trebuie să știți câteva lucruri despre acesta.

În primul rând, cum puteți face trecerea de la sistemul de operare curent la cel nou? În al doilea rând, probabil vă întrebați unde a dispărut celebrul „ecran” Microsoft. În final, probabil o să vă mirați de ce Microsoft a scos meniul Start şi de ce înlocuitorul acestuia arată ca şi cum ar fi fost conceput pentru copii?

 

1.1 Upgrade de la Windows XP, Windows Vista/7

Șansele de a face trecerea la Windows 8 sunt fie cu un upgrade de la o ediție anterioară, fie cumpărând un dispozitiv nou doriți să transferați datele pe acesta.

Dacă doriți upgrade și utilizați deja Windows Vista sau Windows 7, noua versiune de Windows vă oferă opțiunea de upgrade. Acest lucru vă permite să gestionați transferul de date aproape fără probleme – Windows 8 va actualiza în mod eficient sistemul de operare existent fără să vă afecteze datele – deși ar trebui să aveți o copie de rezervă a fișierelor importante, pentru orice eventualitate.

Dacă faceți upgrade de pe un dispozitiv cu Windows XP, procesul este puțin diferit. Windows 8 nu poate face upgrade pentru Windows XP în același fel în care face pentru Windows Vista și 7, așa că trebuie să utilizați o metodă specială pentru a salva datele și pentru a ajunge la noul sistem de operare. Mai multe detalii puteți găsi în Anexa A.

 

1.2. Unde a dispărut Desktop-ul?

Așadar ați instalat Windows-ul, sau cel puțin asta credeți că ați făcut, dar ceea ce vedeți nu pare deloc cunoscut.

Una dintre cele mai mari schimbări în noua versiune de Windows este modul în care apare Desktop-ul sau spațiul de lucru – zona care găzduiește butonul Start, bara de activități și iconițele din edițiile anterioare – care au fost retrogradate în favoarea unui nou ecran de pornire completat cu iconițe noi care pot fi accesate printr-un click sau atinse ușor (depinde de ce dispozitiv utilizați) pentru a lansa aplicații şi a regla setările.

În orice caz, nu trebuie să vă temeți – vechiul Desktop este încă disponibil. Se poate ajunge la el prin apăsarea uneia dintre iconițe. Deși vedeți Desktop-ul care arată precum Windows-ul clasic, trebuie să rețineți că nu există butonul Start – toate sarcinile legate de acesta vor trebui să fie efectuate prin intermediul ecranului de Start sau prin setarea unor comenzi rapide pe Desktop.

 

1.3. Dispozitivele Windows 8

win_surface

Există mai multe tipuri de hardware capabile să ruleze Windows 8.

În primul rând este vorba despre calculatorul standard Desktop. În cazul în care calculatorul dumneavoastră este capabil să ruleze Windows Vista, atunci sunt șanse să ruleze și Windows 8. Există chiar şi unele calculatoare vechi care funcționează încă sub Windows XP şi care pot rula Windows 8 eficient!

În mod similar, laptopurile și ultra-book-urile vor putea de asemenea să ruleze Windows 8 – datorită aplicațiilor controlate cu ajutorul touchpad-ului, Windows 8 fiind chiar mai bun pentru sistemele mai mici decât au fost Vista sau 7.

În ciuda acestui fapt, Windows 8 este într-adevăr destinat noilor dispozitive. Motivul este unul simplu: schimbarea concentrată asupra ecranului de pornire, însemnând că utilizarea degetelor este recomandată, în cazul în care nu este necesară. Ca rezultat, calculatoarele noi cu Windows 8 vor veni cu touchscreen și/sau cu instrumente de recunoaștere a gesturilor, iar noile touchpad-uri cu sistem de operare MAC X-style vor deveni disponibile şi laptopurile vor deveni aproape toate dispozitive hibride, cu display touchscreen pivotant.

Microsoft nu joacă chiar curat cu partenerii lor tradiționali – cei care fac hard-urile – ei anunțând lansarea unei noi tablete, Microsoft Surface, care va veni în două variante. Acesta e un pas mare pentru o companie care, de obicei, nu produce hardware.

Windows 8 este proiectat să lucreze pe dispozitive acționate de un procesor ARM cu putere redusă (întâlnit de obicei la Android și la tabletele Apple), precum şi pe procesoarele Intel x86 (care este folosit astăzi de majoritatea desktop-urilor, laptopurilor și ultra-book-urilor). Microsoft Surface este văzută ca un concurent pentru Android și tabletele iOS și, de asemenea, magazinele de aplicații Windows 8 și interfața bazată pe iconițe, fiind o parte importantă din acestea.

Altfel spus, nu vor lipsi calculatoarele și tabletele adecvate pentru a rula noul sistem de operare.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca un dispozitiv Windows 8 alimentat de un procesor AMR nu va putea să ruleze software-uri Windows, cum ar fi jocurile sau versiunile mai vechi de Microsoft Office. Acele software-uri sunt funcționale doar cu Intel.

 

1.4. Metro vs. Desktop

Noul ecran de pornire Microsoft este bazat pe design-ul limbajului Metro care a apărut prima dată ca şi interfață a dispozitivelor Windows Phone 7 în 2010. În acest timp, Metro s-a extins spre Xbox 360 şi diverse materiale promoționale Microsoft.

Designul pătrat, culorile puternice şi folosirea familiei de fonturi SegoeUI au fost cunoscute până de curând sub numele de interfața Metro cu utilizatorul – așa era numit atunci când Microsoft a lansat prototipul pentru Windows Phone la începutul anului 2010. De la pre-lansarea Windows 8, după discuțiile cu vânzătorul german Metro AG, Microsoft a renunțat la acest nume. În prezent se numește Metro „Modern”, dar în acest ghid vom continuă să facem referire la el prin numele original: Metro.

Windows Live, seria de servicii online, a adoptat noul aspect. Viitorul Microsoft Office 2013 este bazat pe această nouă înfățișare, care combină litere clare şi puternice (o variație a fontului Segoe), cu culori vizibile, linii ascuțite şi vibrante, o colecție „vie” de piese care sunt capabile să afișeze aplicațiile, la fel ca widget-urile pe un dispozitiv Android sau gadget-urile desktop în Windows Vista şi 7.

Dar ce înseamnă toate acestea pentru tradiționalul Desktop Windows?

Ei bine, pe scurt, mai nimic. Rămân în continuare o mulțime de aplicații, jocuri şi utilitare compatibile cu Windows 8, majoritatea dintre ele bazându-se pe desktop-ul tradițional. Pentru utilizatorii care preferă interfața Metro, între timp, va exista un număr mare de aplicații şi jocuri disponibile prin intermediul magazinului virtual Windows 8, care au fost proiectate să ruleze în noul ecran de Start.

Fireşte, Microsoft speră să își păstreze toți clienții – atât utilizatorii de PC cât şi utilizatorii de tablete – satisfăcuţi!

 

1.5. Controversa touchscreen-ului

Nu avem de gând să luăm partea nimănui. Cu toate acestea, cred ca sunteți conștienți de faptul că există o mare opoziție din partea utilizatorilor de calculatoare împotriva includerii interfeței cu iconițe bazată pe un sistem de operare Desktop.

Plângerile sunt de tot felul. Unii au comparat interfața cu culorile luminoase ale paginii principale AOL din vremurile de început, în timp ce alții recunosc că iconițele şi touchscreen-ul sunt utile, dar discordante atunci când sunt utilizate alături de desktopul tradițional. Mai există şi lipsa unor ferestre în această nouă versiune de Windows (cu siguranță, în măsura în care ne referim la ecranul de Start), iar unii s-au plâns că adăugarea interfeței Metro este ceva mai mult decât o suprapunere peste vechea interfața, similar modului în care HTC a dotat dispozitivele Windows Mobile 6 cu TouchFLO.

Cu toate acestea, Windows 8 este aici şi o mulțime de oameni vor începe să îl folosească pe calculatoare noi, indiferent dacă acestea sunt desktop-uri, laptop-uri sau tablete.

Aşadar, să începem!

2. Interfața cu utilizatorul în Windows 8

 

Diferența majoră dintre Windows 8 și versiunile anterioare – interfața cu utilizatorul este bazată pe iconițe – înseamnă că va trebui să vă petreceți puțin timp pentru a vă obișnui cu ecranul de pornire. Nu va mai trebui să faceți click pe butonul de Start și să răsfoiți lista de Programe sau să utilizați funcția de căutare – cel puțin nu așa cum erați obișnuiți. În schimb, va trebui să găsiți o nouă cale în care să executați aceste sarcini care s-au impregnat în mintea dumneavoastră treptat.

 

2.1. Să înțelegem interfaţa Metro

win8-interfata-Metro

Probabil cel mai bun mod de a înțelege cum să folosiți Windows 8, este să uitați că folosiți Windows. Există mai multe moduri în care puteți interacționa cu sistemul, dar puține dintre acestea vă vor cere să faceți click şi să trageți, să deschideți meniul cu proprietăți sau să faceți orice modificare a aspectului ecranului de pornire (cu toate că acest lucru este posibil).

Este important să vă familiarizați cu iconițele şi cu navigația, deoarece sunt multe elemente din meniu ascunse. Trebuie să mutați cursorul mouse-ului (sau să atingeți ușor) în partea de jos a ecranului Windows 8 pentru a descoperi Charm Bar. Dacă utilizați un dispozitiv cu tastatură, apăsând WIN+C veți putea de asemenea deschide Charm Bar.

Charm Bar, care apare în partea dreaptă a ecranului, oferă alte caracteristici şi funcții:

Cautare(Search) – ca şi în meniul de start Windows 7, tastați pur şi simplu ceea ce vreți să căutați. Atunci când o aplicație este deschisă, funcția de căutare se va concentra pe acel software mai degrabă ,decât pe calculator in sine. Pentru o căutare completă în calculator, folosiți instrumentul aflat în ecranul de pornire. Reţineţi că, de asemenea, puteți începe o căutare din ecranul Start prin simpla tastare – instrumentul de căutare se va deschide ca rezultat. Totodată, e bine să știți ca funcția de căutare poate fi folosită pentru a găsi elemente Desktop-based Windows.

 • Căutare (Search) – ca şi în meniul de start Windows 7, tastați pur şi simplu ceea ce vreți să căutați. Atunci când o aplicație este deschisă, funcția de căutare se va concentra pe acel software mai degrabă ,decât pe calculator in sine. Pentru o căutare completă în calculator, folosiți instrumentul aflat în ecranul de pornire. Reţineţi că, de asemenea, puteți începe o căutare din ecranul Start prin simpla tastare – instrumentul de căutare se va deschide ca rezultat. Totodată, e bine să știți că funcția de căutare poate fi folosită pentru a găsi elemente Desktop-based Windows.
 • Partajare (Share) Aplicațiile cu permisiuni de partajare pot fi folosite pentru a distribui informații ca şi link-urile. Reţineţi că acest lucru nu poate fi folosit în modul desktop, ci numai prin intermediul browser-ului Metro.
 • Start – aceasta este încă o opțiune pentru a deschide ecranul Start, împreună cu meniul din colţul din stânga jos sau prin apăsarea tastei Windows de pe tastatură
 • Setări (Settings) – audio, luminozitate, Wi-Fi, pornire, notificări şi limbi, toate sunt accesate de aici. Link-ul „Mai multe setări” (More PC Settings) vă va permite să accesați mai multe opțiuni din Panoul de control (Control Panel). Opțiunea de Setări, va afișa de asemenea şi setările pentru aplicațiile individuale, în timp ce acestea sunt active.

Aceste opțiuni sunt afișate în stilul Metro. Pe partea stângă a ecranului vor apărea informațiile referitoare la dată, oră şi baterie, dar şi informații ale rețelei wireless.

Reţineţi că multe aplicații (native şi prin terţi) vor avea propriile lor meniuri, care pot fi accesate printr-un click dreapta pe mouse.

 

2.2. Navigarea

Cu trei modalităţi clare de a vă întoarce la meniul Start, navigarea prin Windows 8 ar trebui să devină mult mai simplă.

În funcție de dispozitivul utilizat, aveți trei metode. Pentru utilizatorii de tablete, folosirea degetelor vă va permite să treceți de la stânga la dreapta, să daţi zoom şi să apăsaţi. Pentru laptopuri sau pentru calculatoare, mouse-ul şi tastatura (sau poate un touchpad pentru detectarea gesturilor) vă va permite să vă desfășurați activitatea în Windows 8.

Capitolul 3 „Mouse, tastatură sau degete?”, se ocupă de acest lucru în detaliu.

Decât să vă faceți griji despre navigare în acest stadiu, trebuie să fiți conștienți că ecranul Start şi Charm Bar, sunt cheia pentru a ajunge de la A la B în Windows 8. Cu cât înaintați cu citirea acestui ghid, ar trebui să vă faceți o idee despre cât de simplu este de fapt să umblați cu Windows 8.

 

2.3. Iconițe şi iconițele live

Pe ecranul de pornire, veți găsi două tipuri de iconițe. În primul rând veți observa iconițele statice, cum ar fi cele pentru Desktop sau Internet Explorer – acestea sunt ca şi iconițele de modă veche.

Crucial pentru Windows 8 şi ceea ce face Microsoft cu sistemul lor de operare sunt iconițele live, pătrate şi dreptunghiulare, care afișează informații vitale, cum ar fi subiectele noilor e-mail-uri, informațiile financiare, informații recente despre vreme, fluxuri de știri şi alte informații pe care o aplicație le poate afișa fără să fie nevoie să o deschideți.

Această caracteristică face utilizarea Windows 8 destul de plăcută. Asemănătoare cu widget-urile de la Android 4.0 Ice Cream Sandwich şi altele apărute mai târziu (dar mai strâns legate de iconițele telefonului Windows), iconițele live sunt dispozitive de economisire a timpului care par a aduce tableta sau calculatorul oricui la viață – de unde i se trage şi numele!

 

2.4. Şi dacă nu îmi place Metro?

 

win8-start-clasic

Dezvoltarea şi lansarea Windows 8 a fost plină de controverse, mulți comentatori şi potențiali utilizatori respingând includerea a ceea ce ei consideră ca fiind o interfață pentru utilizatorii de dispozitive mobile.

Dacă ați urmărit câteva dintre exemplele de operare pentru Windows 8 până acum, ar trebui să fi văzut că interfața cu utilizatorul este destul de utilă pentru sarcini de bază. Cu toate acestea, includerea stilului clasic Windows Desktop ilustrează faptul că Microsoft este conștient de faptul că mulți utilizatori nu vor fi gata încă să se mute departe de ferestrele multiple şi de multitasking. Ca şi retrogradarea MS-DOS pentru o alternativă de opțiuni start-up sau de interfață a liniei de comandă în cadrul Windows 95 şi 98, accesul la Desktop este încă posibil, doar că acesta nu e accentuat.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este să faceți click pe iconița Desktop, dar dacă într-adevăr nu vă place interfața modernă din Windows 8, cum îl puteți împiedica să se încarce atunci când porniți calculatorul? Cel mai simplu mod de a merge la Desktop este de a trage iconița (click stânga sau atingeți ușor, ţineţi apăsat şi trageți) în partea stângă sus pe Ecranul de pornire. Tot ceea ce trebuie să faceți este să atingeți ușor Enter atunci când Windows 8 bootează şi veți fi în modul Desktop.

Alte metode care au funcționat în varianta „preview” a Windows 8 în versiunea finală nu vor mai funcționa. Ar putea apărea noi coduri/hacks, dar codurile care au mers anterior nu vor mai avea niciun efect…

 

3. Mouse, tastatură sau degete?

 

Așa cum s-a mai discutat, există trei moduri în care puteți interacționa cu un calculator care are Windows 8 – totul depinde de tipul de dispozitiv pe care îl aveți.

Dacă utilizați de exemplu o tabletă, cum ar fi Microsoft Surface, atunci veți avea avantajul unei tastaturi, dar în rest interacțiunea se face prin intermediul degetelor. Același lucru ar putea fi valabil şi pentru un hibrid laptop-tabletă sau oricare alt hibrid pe care puneți mâna.

Pentru laptopuri standard, pot exista gesturi de atingere prin touchpad, în timp ce utilizatorii Desktop-ului vor fi limitați exclusiv la tastatură şi mouse.

Să-ţi găseşti calea prin Windows 8 este ușoară odată ce începi să şti cum, totul ţine de intuiție…

 

3.1. Navigarea cu tastatura

 

win8-navigare-keyboard

Este simplă – folosiți tastele! Deși nu este ideal, dacă v-ați blocat folosind doar tastatura cu Windows 8, puteți găsi drumul cu ajutorul numeroaselor aplicații – și ce e important pentru Desktop este să folosiți tastele, sus, jos şi tasta Enter. Veți ști ce aplicații Start sunt selectate, datorită marginii albe.

Bineînțeles, puteți folosi tastatura și tasta Tab pentru a găsi drumul, în timp ce tastați un termen de căutare din ecranul Start se va deschide în mod automat instrumentul de căutare.

Tasta de navigare rapidă prin Windows 8 utilizând o tastatură şi mouse-ul, este butonul Windows – veți descoperi că vă veți baza pe acesta destul de des.

Ca și în versiunile anterioare ale sistemului de operare, există diferite combinații de taste care pot fi folosite ca scurtături în Windows 8.

win8-scurtaturi-de-la-tastatura

 • Win – comută între ecranul Start şi Windows (clasic) pe Desktop
 • Win+B – comută de la (clasicul) Desktop Windows, selectează zona de notificare
 • Win+C – afișează Bara Fermecată(Charm Barr)
 • Win+D – deschide Desktop Windows clasic
 • Win+E – se deschide Windows Explorer
 • Win+F – browser-ul Metro şi funcția de căutare
 • Win+H – dacă o aplicație poate fi „partajată” se va deschide panoul de Share
 • Win+I – afișează Panoul de setări; acest lucru este contextual, permite o schimbare de setări pentru aplicația curentă, precum şi schimbarea de volum, selectarea rețelei wireless, ajustarea luminozității şi închiderea calculatorului.
 • Win+J – comută între aplicațiile Metro
 • Win+K – deschide Panoul de dispozitive (modifică opțiunile de display output)
 • Win+L – blochează calculatorul
 • Win+M – în desktop view acesta minimizează toate ferestrele
 • Win+O – pentru tablete şi hibrizi acesta blochează dispozitivul de orientare
 • Win+P – alegeți între dispozitivele de afișare disponibile
 • Win+Q – deschide ecranul de aplicații şi instrumentul de căutare
 • Win+R – sare de la ecranul clasic şi afișează caseta Run
 • Win+U – comută la desktop-ul Windows (clasic) şi lansează secțiunea Ease of Access Center
 • Win+V – parcurge toasturile
 • Win+W – afișează ecranul cu setările Windows 8 cu instrumentul de căutare
 • Win+X – deschide meniul Start (mai multe detalii despre acest lucru mai târziu)
 • Win+Y – oferă o privire temporară la ecran
 • Win+Z – deschide aplicația Barr pentru Metrou
 • Win+sus/jos – mută iconițele de la stânga la dreapta
 • Win+Tab – deschide aplicația comutatorului de meniu pentru Metro, schimbarea între aplicații
 • Win+virgulă – Aero Peek pe Desktop
 • Win+punct – mută aplicația Metro într-o parte a ecranului (partea dreaptă)
 • Win+Shift +punct – mută aplicația în cealaltă parte a ecranului (partea stângă)
 • Win+Bara de spațiu – este folosită pentru a schimba limba introdusă inițial şi amplasarea tastaturii
 • Win+Shift+V – parcurge toasturile în ordine inversă
 • Win+Enter – lansează Windows Narrator
 • Win+sageti – comută la ecranul clasic şi activează Aero Snap
 • Ctrl+Shift+Esc – lansează Task Manager

Rețineți că aceste combinații de taste nu vor funcționa cu ajutorul tastaturii de pe ecran.

 

3.2. Folosirea unui mouse

Evident există şi avantaje în folosirea mouse-ului. Puteți face click după cum este necesar, iar aparatul vă permite de asemenea să deschideți Charm Bar așa cum este descris în secțiunea anterioară.

În plus, în cazul în care mouse-ul are o rotiță de derulare (şi ar trebui), puteți derula rapid de la dreapta la stânga, rulând în sus şi în jos, permițând navigarea rapidă prin ecranul de Start şi alte caracteristici – veți observa că Windows 8 are mai degrabă derulare stânga-dreapta, decât sus-jos (cu excepția Internet Explorer 10).

Puteți folosi doar mouse-ul atunci când navigați în modul Desktop, deoarece e inadecvat să folosiți degetele, așa cum fusese plănuit inițial.

 

3.3. Dispozitiv de indicare original

Folosind Windows 8 pe Microsoft Surface sau pe oricare tabletă capabilă să îl ruleze, este probabil cel mai bun mod de a utiliza Windows 8. Dacă sunteţi obișnuiți cu Windows Phone, Windows 8 vi se va părea extrem de familiar pe o tabletă.

Apăsând în stânga sus, ni se vor derula aplicațiile deschise, apoi în partea dreapta sus se va deschide Charm Bar-ul. Apăsând iconițele veți lansa aplicațiile, în timp ce ecranul de Start şi alte articole Metro pot fi derulate în acest timp, la stânga şi la dreapta. Există, de asemenea, şi opțiunea de zoom pentru imagini şi pagini web, în timp ce mai multe aplicații pot fi afișate pe ecran, utilizând caracteristica snap.

 

3.3.1. Deschiderea Barei fermecate (Charm Bar): glisați dinspre dreapta

Este ușor să deschizi Charm Bar cu degetul – pur şi simplu trageți cu degetul de la marginea din dreapta a ecranului, spre partea stângă. Se vor afișa instrumentul de căutare, partajare, dispozitivele şi setările, împreună cu o comandă rapidă către Ecranul de pornire.

 

3.3.2. Comutați aplicațiile: glisați de la stânga

Dacă aveți mai multe aplicații deschise, s-ar putea să aveți nevoie să comutați între ele. Mutați degetul spre dreapta de la marginea din stânga, iar acest lucru vă va permite să trageți o altă aplicație deschisă la vedere.

 

3.3.3. Fixați aplicațiile: glisați încet dinspre stânga

O versiune mai lentă a gestului precedent, vă va permite să trageți o aplicație de la stânga şi să o afișați alături împreună cu aplicațiile deja afișate. În mod implicit, se va umple un sfert din ecran, în timp ce celălalt va ocupa restul. Acest lucru poate fi ajustat prin glisarea barei negre care separă cele două aplicații.

 

3.3.4. Prezentarea aplicațiilor care rulează: glisați de la stânga şi înapoi

win8-dreapta-stanga

Dacă trageți cu degetul din partea stângă a ecranului şi rapid înapoi, se va afișa o bară verticală, cu imagini în miniatură ale tuturor aplicațiilor care rulează în prezent. Acestea pot fi deschise prin atingerea ușoară cu degetul; puteți reveni la ecranul de pornire cu opțiunea „last thumbnail” sau puteți atinge ecranul pentru a putea închide meniul.

 

3.3.5. Închiderea aplicațiilor: trageți în jos din partea de sus

Aplicațiile deschise se pot închide prin tragerea cu degetul în jos, de la rama de sus până la jumătatea ecranului. Aplicația se va micșora şi va dispărea în jos.

 

3.3.6. Afișarea meniului suplimentar: glisați în jos

Meniurile contextuale pot fi afișate prin trecerea din partea de sus la cea de jos sau invers. Este necesară doar o atingere ușoară (în caz contrar aplicația va fi închisă).

Ar trebui să utilizați acest gest pe Ecranul de pornire, unde poate fi văzută o listă cu toate aplicațiile de pe Windows 8.

 

3.3.7. Selectați: apăsați în jos pe iconițe

Iconițele live pot fi dezactivate, iar cele mai multe redimensionate şi nefixate sau chiar dezinstalate prin apăsarea în jos pe iconița în cauză pentru a descoperi opțiunile de meniu necesare.

 

3.3.8. Zoom: gestul pinch

Probabil ați auzit de „gestul pinch” o acțiune care a devenit populară după lansarea iPhone-lui. Toate sistemele de operare folosesc acest zoom pentru a mări şi a micșora imagini, pagini web şi documente. În Windows 8 puteți mări chiar departe de ecranul de Start, oferind o viziune mai largă a tuturor iconițelor.

 

3.3.9. Mișcarea înainte şi înapoi printre paginile web: lunecarea stânga/dreapta în Internet Explorer

 

win8-inainte-inapoi-IE

Butoanele din bara de meniu URL, situate în partea de jos a ferestrei de Internet Explorer 10 (în modul Metro), vă permit să vă mișcați înainte şi înapoi printre site-uri sau prin istoricul paginilor vizualizate recent, dar același rezultat poate fi obținut şi prin trecerea degetului din partea stângă a ecranului spre dreapta, cu scopul de a merge înapoi cu o pagină, sau de la dreapta la stânga pentru a merge mai departe. Acest gest ar trebui să înceapă de la o distanţă adecvată de marginea display-ului, pentru a evita deschiderea Charm Bar-ului sau a altor aplicații.

Există, de asemenea, o tastatură pe ecran, care va apărea de fiecare dată când apăsați într-un câmp de introducere a textului – un exemplu ar fi instrumentul de căutare sau tastarea unui URL în Internet Explorer.

 

3.4. Să le adunăm pe toate la un loc

Ar trebui să folosiți o tableta hibrid sau un laptop cu display rotativ, în acest fel veți fi capabili să profitați şi să utilizați degetele, tastatura şi mouse-ul. Acest lucru ar putea fi considerat o metodă finală de a interacționa cu Windows 8, pentru ca veți obține ce e mai bun din tot.

 

4. Lansarea şi instalarea aplicațiilor şi a multitasking-urilor

 

Unul din punctele forte ale iconițelor care apar pe interfața Windows 8, este că aplicațiile care sunt instalate pot fi accesate cu ușurință. Un alt aspect este faptul că atunci când adăugați noi aplicații, este cazul să apăsați iconița magazinului virtual şi găsiți ce aveți nevoie să folosiți. Multitasking-ul rămâne un element cheie al Windows-ului, deși în noua interfață veți observa că lucrurile s-au schimbat oarecum.

Între timp, orice software legal – aplicații şi utilităţi, proiectate inițial pentru versiuni mai vechi de Windows – pot fi instalate prin intermediul Desktop-ului.

 

4.1. Lansarea aplicațiilor

 

win8-lansare-aplicatii

Veți fi blocați atunci când veți încerca să rulați aplicații în Windows 8 fără să știți de unde pot fi încărcate aplicațiile dumneavoastră preferate. Pentru a le găsi, deschideți Charm Bar, iar apoi faceți click sau apăsați butonul de căutare. Se va afișa panoul de căutare în partea dreaptă cu lista de aplicații, ocupând o mare parte a ecranului din partea stângă. Veți avea posibilitatea să derulați de la stânga la dreapta prin lista de aplicații, în timp ce funcția de căutare vă va ajuta să găsiți rapid aplicația pe care o căutați. Puteți deschide o aplicație prin atingerea acesteia sau click dreapta.

Lista aplicațiilor poate fi de asemenea deschisă din ecranul Start prin click dreapta sau prin atingerea mai lungă şi selectarea tuturor aplicațiilor.

 

4.2. Comutarea între aplicații

Ca de obicei, comutarea între aplicațiile care rulează este posibilă prin apăsarea butoanelor ALT+TAB de pe tastatură. Acest lucru va afișa fereastra în centrul ecranului, permițându-vă să selectați aplicația deschisă pe care doriți să o utilizați.

Dacă nu folosiți mouse-ul şi tastatura – şi utilizați o tabletă sau un calculator cu touchscreen – veți afla că pentru a putea comuta între aplicații, trebuie să mergeți în partea stângă a ecranului cu scopul de a găsi aplicația pe care vreți să o folosiți. Atingerea colţului din stânga sus al ecranului, este de asemenea o alternativă.

O modalitate mai rapidă este de multe ori să ne întoarcem la lista de aplicații şi să selectăm aplicația dorită din nou.

 

4.3. Închiderea aplicațiilor

Una din dificultățile pe care le puteți întâmpina la Windows 8, este faptul că metoda utilizată pentru închiderea aplicațiilor nu este evidentă, dar este totuși eficientă.

Pentru a închide o aplicație va trebui să vă folosiți degetele (sau cursorul mouse-ului) pentru a trage în jos aplicația şi a o arunca. Acest lucru se face prin plasarea degetului în partea de sus a ecranului unde ar trebui să vedeți apărând o pictogramă mică sub formă de mână, trageți cu degetul de la marginea de sus a ecranului în jos, iar aplicația se va micșora şi va dispărea! Aceeași acțiune poate fi făcută şi cu un mouse.

Dacă întâmpinați probleme, puteți apela la Task Manager pentru a vă scoate din necaz. Acesta se va deschide în modul Desktop şi poate fi folosit pentru a închide rapid aplicațiile care nu răspund. Reţineţi că acesta nu este optimizat pentru degete.

 

5. Fotografii, muzică şi videoclipuri

 

Așa cum vă așteptați de la un sistem de operare modern care poate fi găsit la un hardware de ultima oră, Windows 8 este echipat complet pentru a vă permite să vă bucurați de fotografii, muzică şi videoclipuri. Aceste fișiere pot fi stocate local, pe un site sau în rețeaua cloud – poate în SkyDrive (pentru a citi mai multe despre această temă mergeți la capitolul 7).

Într-adevăr, mass-media poate fi folosită cu succes pe dispozitivul Windows 8. Folosind un dispozitiv cu un conector HDMI-out, de exemplu, fotografiile şi videoclipurile pot fi partajate pe un televizor digital, în timp ce adăugarea de aplicații utile din Magazinul virtual vă va permite să redați conținut wireless în preajma casei dumneavoastră.

 

5.1. Bucurați-vă de fotografiile făcute cu Windows 8

 

win8-fotografii

Dacă utilizați un cont Windows Live pentru a vă conecta la calculator, veți obține imediat avantajul sincronizării cu SkyDrive. Acest lucru înseamnă că toate fotografiile încărcate vor fi sincronizate cu calculatorul, permițându-vă să le căutați cu ușurință şi să le deschideți în Windows 8 (utilizatorii de Windows Phone vor afla că folosirea lui SkyDrive ca locație implicită de încărcare, vă va permite vizualizarea şi editarea rapidă pe dispozitivul Windows 8).

Atingând iconița cu fotografii se va deschide browser-ul unde veți putea să căutați prin numeroase directoare, loc în care veți găsi fotografiile. Acestea s-ar putea salva la nivel local, în SkyDriver sau pe rețelele sociale precum Facebook sau Flickr (din nou, mergeți la capitolul 7 pentru a afla mai multe despre rețelele de socializare şi Windows 8).

Pentru a deschide o fotografie, apăsați folderul în cauză, derulați de la stânga la dreapta pentru a găsi imaginea preferată şi apăsați încă o dată pentru a o vizualiza. Veți avea posibilitatea de a utiliza şi funcția pinch, care mărește pentru a vedea mai în detaliu (sau folosiți butoanele +/- din colţul din dreapta jos, pe o interfață controlată de mouse), în timp ce faceți click în dreapta sau apăsați mai lung cu degetul şi vă va apărea un meniu contextual. De aici puteți seta imaginea ca un ecran de blocare, încărcaţi-l pe Facebook sau vizualizați-l cu alte imagini ca un slideshow.

 

5.2. Redare media

Windows 8 nu are un player multimedia specific, ci mai degrabă, redarea fișierelor media are loc în cadrul browser-ului imaginii, ceea ce înseamnă că nu e nevoie să lansați o aplicație separată.

Căutarea clipurilor video şi rularea lor funcționează cam în același fel ca şi pentru imagini, cu adăugarea unui buton de redare.

Muzica, între timp, poate fi ascultată din SkyDrive sau oricare aplicație pe care o aveți deschisă. Toate acestea s-ar putea să pară academice, dacă nu aveți nimic pentru a reda.

Window 8 nu este livrat împreună cu alte instrumente de redare media, ceea ce înseamnă că va trebui să instalați unul din magazinul virtual. Motivul pentru acest lucru este faptul că Microsoft a eliminat Windows Media Center de la sistemul de operare, făcându-l disponibil numai pentru utilizatorii Windows 8 Professional ca un upgrade pentru care trebuie să plătiți.

 

5.3. Streaming Media, alternative din magazinele virtuale pentru Windows 8

 

win8-media-streaming

Din fericire, există o mulțime de opțiuni în Magazinul Windows 8 care se pot folosi ca alternative în lipsa unui media player multi-funcțional.

Cel mai popular dintre acestea este Multimedia 8, o aplicație competentă şi elegantă, disponibilă gratuit. Face ceea ce te aștepți de la o aplicație nativă să facă, adică îţi permite să te bucuri de conținut media de la orice sursă de pe calculator sau prin servicii cloud.

Rețineți că există şi alte aplicații la care merită să aruncați o privire, cum ar fi Youtube Player sau radio Tuneln. Ambele oferă conținut de pe internet.

 

6. Magazinul virtual Windows 8

 

win8-magazin-virtual

Disponibil prin intermediul iconiței etichetate în mod corespunzător, magazinul vă va permite să instalați aplicații, jocuri și utilități pentru partea Metro a Windows 8.

Deși software-ul poate fi instalat prin intermediul desktop-ului, principala modalitate de a instala o nouă aplicație în Windows 8 este să mergeți la aplicația magazinului, una dintre primele iconițe pe care o veți vedea pe ecranul de pornire.

Lansând aplicația magazinului virtual, acesta vă va oferi acces la o gamă largă de aplicații gratuite și premium, dar și la jocuri, iar aceasta aplicație este similară cu aplicația Apple Store sau Google Play de pe Android. Aceste aplicații și jocuri au fost proiectate special pentru a lucra cu Windows 8, ceea ce înseamnă că vor fi indisponibile prin intermediul modului Desktop.

 

6.1. Folosiți-vă contul de Windows

Cheia pentru a putea accesa magazinul Windows 8 este contul dumneavoastră Windows. Acesta poate fi un cont de Hotmail, Windows Live Messenger, sau chiar şi un cont MSDN sau Xbox Live. Pe oricare dintre acestea îl veți alege, va trebui să îl folosiți pentru a putea accesa magazinul, chiar dacă aveți configurat Windows 8 să folosească acest cont atunci când sunteți logat sau nu.

Există un motiv simplu pentru asta: unele aplicații sunt gratuite, iar altele nu.

Dacă doriți să cumpărați o aplicație, trebuie să aveți un card de credit atașat la contul dumneavoastră Windows Live. Un card de credit sau de debit poate fi adăugat la cont astfel: Setări > Setări calculator > Utilizatori > Mai multe setări ale contului online > Facturare.

Reţineţi, dacă aveţi deja un card asociat la cont, atunci acela va fi folosit şi se va schimba doar atunci când adăugaţi altul nou.

 

6.2. Găsirea, recenzia şi cumpărarea unei aplicații

Există mai multe moduri de a găsi noi aplicaţii în Windows 8.

În primul rând, trebuie selectată iconița magazinului, iar apoi să vă uitați care e oferta zilei.
Acesta listează cele mai interesante şi noi oferte, gratuite sau cu bani, în timp ce, în dreapta, prin derulare, veţi avea afişate opţiuni interesante din alte categorii, cum ar fi jocuri, aplicații sociale, muzică, videoclipuri, sport şi multe altele. Fiecare dintre aceste opțiuni pot fi deschise şi căutate cu ajutorul instrumentului de căutare care vă va ajuta să găsiți ceea ce aveți nevoie.

win8-aplicatii

Odată aţi selectat aplicaţia sau jocul în sine, veți găsi o listă cu detalii despre aceasta, cum ar fi comentarii, permisiuni şi vârsta minima recomandată pentru a fi folosit de către utilizator (util pentru jocurile video).
Ecranul general vă va oferi un rezumat al aplicației; detaliile furnizează mai multe informații, cum ar fi permisiunile detaliate şi caracteristicile, în timp ce recenziile oferă părerile altor utilizatori ai aplicației. Imaginile de la aplicație sunt şi ele afișate şi se poate derula printre acestea.

Dacă ați descărcat o aplicație, veți putea să vă întoarceți la ecranul magazinului şi să vă scrieți părerile şi rating-ul prin intermediul link-ului „Scrieți o părere”. Acest lucru este foarte important – este un software ecosistem nou şi alți utilizatori Windows 8 pot beneficia de ceea ce ați scris dumneavoastră atunci când îşi aleg o aplicație sau un joc.

Adăugarea unei aplicații gratuite pentru Windows 8 vă va solicita să apăsați Instalează pe pagina de descriere a aplicației. Dacă aplicația în cauză are un preț listat, apăsați Cumpărare în loc de a continua cu achiziția. Rețineți că unele aplicații plătite vă vor oferi o opțiune de Încercare, cu o perioadă de probă scurtă pentru a folosi software-ul.

 

6.3. Probleme de instalare şi actualizarea aplicațiilor

 

win8-update

Pot apărea probleme uneori atunci când instalați o aplicație. Daca acest lucru se întâmpla, puteți sa reporniți instalarea cu scopul de a rezolva problema si de a adăuga software-ul in cauza dispozitivului dumneavoastră Windows 8.

S-ar putea să observați că magazinul virtual nu funcționează uneori – în caz că se întâmplă acest lucru, urmați instrucțiunile de pe ecran de a aștepta înainte de a încerca din nou. Veți observa, de asemenea, faptul că magazinul va afișa o notificare în partea dreapta sus a ecranului şi vă va informa că aplicațiile pot fi actualizate. Acest lucru poate fi realizat prin click dreapta şi selectare Actualizare > Instalare, asigurându-vă că aplicațiile pe care vreți să le actualizați sunt selectate.

 

6.4. Nu uitați de aplicațiile native

Desigur, înainte de a accesa magazinul pentru o aplicație, asigurați-vă că ceea ce aveți nevoie nu este deja inclus în Windows 8.
Ecranul de pornire vă oferă acces la următoarele aplicații:

 • Mail – oferă acces la conturile de e-mail
 • Internet Explorer – vă permite să navigați pe internet
 • Calendar – sincronizează datele din calendar cu Windows Live şi Google
 • SkyDrive – stocare cloud
 • Contacte – lista de contacte şi rețele sociale, într-o singură aplicație
 • Mesagerie – integrează mesajele Windows Live şi Facebook (dacă este solicitat)
 • Vreme – folosește tehnologia de localizare pentru a afișa vremea
 • Finanțe – oferă știri financiare
 • Fotografii – fotografiile dumneavoastră salvate pe dispozitiv, SkyDrive şi alte rețele sociale, precum Facebook şi Flickr
 • Harta – harți Bing, oferă instrumente pentru navigare
 • Noutăţi – un portal de știri oferite în funcție de locația dumneavoastră
 • Sport – știri din sport oferite în funcție de locație şi de preferințele dumneavoastră
 • Bing – instrumentul de căutare Windows 8
 • Călătorii – puteți găsi hoteluri şi informații despre zboruri
 • Jocuri – adăugați noi jocuri Windows 8, vă verificați cu Xbox Live scorul jocurilor
 • Reader – un instrument de citire în format PDF şi Microsoft XPS, care economisește problema de găsire şi instalare a reader-ului Adobe PDF.

Toate aceste instrumente au aspecte utile şi caracteristici pe care le veți putea folosi în Windows 8.

 

7. E-mail, Internet, lume şi tehnologie cloud

 

Unul din punctele forte ale Windows 8 şi ale interfeței cu utilizatorul Metro este integrarea serviciilor SkyDrive şi a rețelelor sociale ca Facebook, în sistemul de operare. Devansând Windows Phone, acest sistem de operare ușurează adăugarea şi comunicarea cu persoanele de contact, dar furnizează şi acces la cloud.

Dacă vă conectați cu un cont Windows de la un alt calculator care rulează sub Windows 8, datele dumneavoastră şi contactele (ca să nu mai vorbim de aplicații), vor fi gata pregătite şi aşteaptă să le foloseşti.

În plus, Windows 8 oferă o nouă versiune, a browser-ului Internet Explorer, împreună cu o aplicație de e-mail, ceva ce este trecut cu vederea în Windows 7.

 

7.1. Internet Explorer: navigare şi descărcare

Atunci când deschideți Internet Explorer 10 din ecranul de Start, veți vedea o bară neagră în josul paginii. Aceea este bara de navigare, repoziționată într-un mod ingenios pentru a profita de faptul că mulți dintre noi nu se deranjează să se uite la bara de jos a unei pagini web, chiar şi atunci când informațiile solicitate se afișează, avem tendința de a derula în sus pentru a vedea partea de sus a ecranului.

Există mai multe aspecte ale Internet Explorer 10, majoritatea dintre ele pot fi găsite în bara de navigare.

 

7.1.1 Navigarea cu Internet Explorer 10

 

win8-navigare-IE10

Noul browser din Windows 8 vine în două moduri, unul pentru Metro şi unul pentru Desktop. În timp ce ultimul este oarecum tradițional, primul este o versiune simplificată, rapidă şi ușor de utilizat.
Atunci când deschideți browser-ul, va trebui să introduceți o adresă de site web (URL). Acest lucru poate fi făcut cu ușurință de la prima lansare prin atingerea în secțiunea adresei din bara de navigare aflată în partea de jos a ecranului. Mai târziu, când paginile s-au încărcat şi doriți să vizitați o altă pagina web, veți putea deschide bara de navigare prin punerea degetului în partea de jos a ecranului (dacă folosiți un mouse faceți click dreapta pentru a afișa meniul).

Precum câmpul URL-ului, veți observa şi alte elemente pe bara de navigare. În partea stângă este butonul înapoi, care vă va duce la paginile vizitate anterior; în partea dreaptă a adresei site-ului actual este butonul de refresh (reîmprospătare), ideal pentru reîncărcarea paginii care ar putea actualiza informațiile. Pe lângă acestea, veți găsi şi butonul Pin site. Acesta este folosit pentru a adăuga pagini web ecranului Start din Windows 8 pe post de comandă rapidă, folosind Pin pentru a porni opțiunea; puteți adăuga site-ul la favorite în browser, prin Adăugarea la favorite.

Page tools (Pagina de instrumente) (pictograma cheie) oferă următoarele funcții: Get app for this site (marcate cu gri când nu sunt disponibile), Find on page – căutarea prin conținutul unui site pentru a găsi un text specific şi View on the desktop (mai multe despre această funcție găsiți mai jos).

În cele din urmă, butonul Forward (Înainte) vă va duce mai departe prin lista de pagini web vizitate.

 

7.1.2. Comenzi rapide şi tab-uri

Cu scopul de a face navigarea rapidă şi fără a depune prea mult efort, browser-ul Internet Explorer 10 al Windows 8 dispune de câteva caracteristici utile.

Prima dintre acestea, la care face referire acest ghid, este bara Pinned/Frequent (fixare/frecvenţă), care apare atunci când apăsați pentru prima dată în câmpul de inserare a adresei. Aceasta va afișa o listă orizontală reprezentând lista de iconițe a site-urilor vizitate cel mai frecvent şi pe acelea ce le-ați adăugat la ecranul de start.

Atunci când vizitați prima pagină a Internet Explorer 10, vă va apărea opțiunea de a „merge înainte” cu navigarea, încărcând mai multe pagini în timp ce dumneavoastră citiți pagina curentă. Dacă activați această opțiune, butonul Forward (Înainte) poate fi folosit pentru a continua.

În partea de sus a ecranului, între timp, se află fila zonei de management. Aceasta va apărea ori de câte ori bara de navigare este deschisă şi va afișa imagini în miniatură ale tuturor filelor deschise în prezent. Acestea pot fi închise apăsând x-ul din colțul din dreapta sus; file noi pot fi deschise apăsând simbolul +. Utilizarea butonului punctelor de suspensie (…) va afișa mai multe opțiuni, oferind o filă New InPrivate pentru navigarea secretă şi comanda de închidere Close tabs (Închidere file).

 

7.1.3. Descărcarea cu Internet Explorer 10

Doar pentru că aveți Windows 8 şi magazinul său integrat, nu înseamnă că nu veți putea descărca aplicații, utilități, imagini, documente, videoclipuri, şi alte date de pe internet.

Cu toate acestea, interfața utilizatorului Metro s-ar putea să vă restricționeze modul în care le utilizați.
Internet Explorer 10 vă va permite să descărcați orice fel de date, la fel cum ar face oricare alt browser. De exemplu, atunci când accesați un document PDF online, Internet Explorer vă va întreba dacă vreți să deschideți sau să salvați fișierul. Dacă selectați Open se va deschide aplicația de citire a documentelor pe care o aveți instalată.

Cu toate acestea, un fișier ZIP sau o altă dată similară nu poate fi tratată în același mod. In acest caz, va trebui să salvați fișierul sau să faceți click pe pictograma Page tools şi să selectați View de pe Desktop. Acest lucru va lansa vizualizarea Desktop clasică, permițând o mai bună flexibilitate pentru salvarea şi deschiderea fișierului în cauză. Rețineți click dreapta sau atingerea lungă a unei imagini vă va permite fie să copiați graficul, fie să salvați în biblioteca de imagini (Save to picture library).

Versiunea Desktop a Internet Explorer este similară vizual cu cea de Internet Explorer 9 şi funcționează așa cum v-ați aștepta, cu interfața utilizatorului mai tradițională.

 

7.2. Gestionarea oamenilor şi a rețelelor sociale

 

win8-retele-sociale

Un aspect cheie al Windows 8 este furnizarea integrării rețelelor sociale, în special cu Windows 8, Facebook şi Twitter.

În acest scop, sistemul de operare are un sistem foarte util de gestionare a contactelor, accesat prin intermediul iconiței People de pe ecranul de Start.

Atingând sau făcând click în colţul din dreapta sus al ecranului People, ţi se va permite să adaugi o nouă rețea socială. Cu Adăuga un cont, puteți adăuga conturi din următoarele servicii:

 • Hotmail/Outlook
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google

Selectarea oricăruia dintre acestea, va necesita adăugarea detaliilor, astfel încât instrumentul People să se poată conecta şi sincroniza contactele şi alte informații. Acest lucru va implica conectarea contului dumneavoastră la cel ales pentru Windows.

Rezultatul final ar trebui să fie impresionant – capacitatea de a verifica rețelele sociale şi a accesa contactele, totul într-un singur loc, printr-un sistem centralizat de management. Folosind ecranul People veți fi capabili să trimiteți un e-mail, să vorbiți pe chat şi să apelați un contact.

 

7.2.1. Cum să fiți la curent cu evenimentele din rețelele sociale

 

win8-evenimete-retele-sociale

Prin adăugarea conturilor în calculator, va fi foarte ușor şi rapid să interacționați cu Facebook, Twitter si alte servicii, fără să deschideţi browser-ul dumneavoastră.

Inițial pe ecranul People se va afișa imaginea de profil Windows 8 si făcând click pe aceasta, veți merge la profilul dumneavoastră, unde aveți posibilitatea să actualizați statusul oricărei rețele sociale şi să verificați notificările (puteți sări de asemenea prin intermediul View pe ecranul principal People).

Dacă preferați, puteți selecta „Ce e nou”, care va afișa cele mai recente actualizări de la contactele dumneavoastră prin intermediul rețelelor sociale pe care le aveți integrate cu Windows 8.
Puteți desigur să glisați spre stânga pentru a vedea lista de contacte – deschiderea oricăruia dintre acestea va afișa orice notificări relevante pentru persoana în cauză.

 

7.2.2. Comunicarea cu persoanele de contact

 

win8-comunicare-contacte

Există mai multe moduri în care puteți comunica cu persoanele de contact.

Deschizând ecranul People şi selectând un contact, se vor afișa şi opțiunile disponibile. Aceste opțiuni vor depinde de informațiile pe care le aveți pentru acea persoană de contact. Găsirea cuiva pe ecranul People poate fi accelerată prin tastarea numelui pe tastatura sau prin deschiderea instrumentului de căutare din Charm Bar.

Selectând o persoană din lista de contacte veți vedea detaliile de contact ale acesteia, precum şi activitatea recentă (vizibilă prin derularea paginii la dreapta). Detaliile de contact pot fi accesate tactil, permițându-vă să trimiteți un e-mail (a se vedea mai jos), un mesaj prin intermediul Windows Live sau Facebook, sau chiar apelarea acestora dacă aveți instalat Skype.

Trimiterea unui mesaj va deschide aplicația Mesagerie, un instrument încorporat Windows 8 care poate fi găsit pe ecranul de pornire. Pentru a trimite un mesaj la contactul selectat anterior, trebuie doar să completați caseta din partea de jos a ecranului şi să apăsați Enter, probabil folosind şi opțiunile smiley din partea dreaptă a casetei. Dacă preferați să trimiteți unei persoane de contact diferite online, selectați-o şi scrieţi; dacă vreți pe cineva total diferit, apăsați mesaj nou (New message) şi selectați din lista de persoane a instrumentului People.

După cum puteți vedea, indiferent de datele de contact pe care le aveți pentru un individ acestea pot fi folosite pentru a lansa aplicația corespunzătoare şi a lua legătura cu ei.

 

7.2.3. Adăugarea de persoane noi

 

win8-adaugare-contacte-noi

Ecranul People are câteva opțiuni utile de meniu, disponibile prin click dreapta sau prin glisarea în sus dinspre josul ecranului. Prima constă în filtrarea listei de contacte, astfel încât să fie afișați doar cei care sunt online – Online only. A doua este New – pentru a adăuga un contact nou.

Atunci când adăugați detalii pentru un Contact Nou, prima dată vi se cere să selectați contul principal cu care acesta va fi asociat. Conturile de Facebook şi de Twitter nu intra aici – veți putea adăuga persoane de contact doar de la Hotmail/Outlook sau Google.

După introducerea Numelui şi Prenumelui persoanei de contact, veți avea opțiunea de a lista Compania acesteia înainte de a introduce adresa lor de Email şi numărul de telefon. Rețineți că făcând click pe ghilimelele de lângă acele etichete, veți fi capabili să specificați tipul de adresa de email sau număr de telefon; butoanele + vă vor arăta mai multe adrese şi numere, astfel făcând posibilă distingerea dintre un număr de telefon de acasă de un număr de mobil, fapt ce se va dovedi util.

Ecranul de contact nou va include de asemenea adresa individuală (Address), precum şi orice alte informații (Other info) pe care doriți să le înregistrați, cum ar fi denumirea locului de muncă (Job title) sau numele site-ului deţinut (Website). Odată ce datele sunt introduse apăsați salvare (Save); dacă din anumite motive decideți să nu adăugați contactul, butonul Cancel va închide procesul şi veți reveni la ecranul People.

 

7.2.4. Editarea şi adăugarea de link-uri pentru contacte

 

win8-editare-legaturi-contacte

Un motiv pentru anularea adăugării unui nou contact s-ar putea să realizaţi că aveți deja detaliile salvate în Windows 8. Într-adevăr, este posibil să aveți adresa lor de Hotmail, dar vreți să le-o adăugați pe cea de Gmail. Acest lucru este ușor de remediat prin deschiderea profilului original şi trecerea în partea de jos a ecranului (sau click dreapta pe mouse) pentru a afișa meniul. Butonul Edit poate fi folosit pentru a introduce detalii suplimentare sau pentru a le modifica.

Rețineți că puteți de asemenea folosi butonul Link pentru a vă alătura o pereche de contacte împreună. Acest lucru ar trebui făcut doar când acestea sunt duplicate de la aceeași persoană, probabil importate din conturi diferite pe care le-ați configurat pe calculatorul dumneavoastră Windows 8.

Puteți folosi de asemenea acest meniu pentru a accesa rapid o persoană de contact, fără a naviga după aceasta folosind butonul Pin to Start sau să le salvați ca şi Favorite. Dacă este necesar, aveți posibilitatea de a șterge o înregistrare folosind opțiunea Șterge (deși acest lucru este nefuncțional pentru conturile legate între ele – măsuri suplimentare ar putea fi necesare).

 

7.3. Email-uri: creare, colectare şi trimitere

Dacă efectuarea setărilor contului implicit s-a realizat prin configurarea bazată pe Microsoft, puteți să folosiți aplicația Mail pentru a trimite şi primi mesaje. În mod similar, aplicația Calendar vă va conecta şi sincroniza întâlnirile şi angajamentele.

win8-creare-trimitere-email

Dacă ați folosit un cont Windows pentru a vă conecta la Windows 8, email-urile dumneavoastră ar trebui să se sincronizeze automat dacă este online calculatorul. Cu toate acestea, dacă preferați să folosiți un alt cont – poate unul oferit de angajatorul dumneavoastră, unul asociat cu domeniul în care lucrați sau cu furnizorul de servicii Internet ori contul de Gmail – puteți face acest lucru prin afișarea Charm Bar, apoi alegeți Setări > Conturi > Adăugați un cont. De asemenea ar trebui să folosiți acest meniu pentru editarea conturilor existente

Conturile Google, AOL şi Yahoo ar trebui să fie configurate în mod automat de către Windows 8, prin selectarea opțiunii corespunzătoare şi introducerea detaliilor dumneavoastră. Totuși, dacă contul este asociat cu propriul domeniu, sau dacă folosiți email-ul de la un furnizor de servicii internet, selectați un alt cont (Other account). În cele mai multe cazuri, detaliile email-ului vor fi detectate şi adăugate contului, dar în unele situații va trebui să utilizați opțiunea Arată mai multe detalii (Show more details) şi să adăugați numele serverului, etc., pentru a vă putea conecta cu succes.

Cu email-ul configurat, colectarea de mesaje ar trebui să se facă automat, deși puteți ajusta perioada de verificare a email-ului, folosirea imaginilor în email şi folosirea unei semnături şi notificările deschizând Setări > Conturi şi selectând contul în cauză. De asemenea, puteți folosi butonul Ștergere cont (Remove account) pentru a înlătura contul.

win8-Email

Trimiterea unui email este ușor de realizat folosind butonul „+” din colţul dreapta sus. Aici veți găsi şi butonul Răspuns, care vă oferă trei opțiuni: Răspuns, Răspuns tuturor şi Redirecționare. Veți observa de asemenea, butonul Ștergere, pentru a muta mesajul selectat în coșul de gunoi.

Indiferent de metoda pe care o folosiți pentru a trimite un nou e-mail, rețineți că trebuie să adăugați adresa în coloana din partea stângă, împreună cu oricare adresă CC sau BCC (adresele de email a contactelor prezente deja în lista din instrumentul People pot fi ocolite prin simpla tastare a numelui unei persoane). Puteți seta de asemenea o Prioritate (Priority) pentru mesaj.

Pentru a compune mesajul, completați câmpul Adăugă un subiect şi faceți click sau atingeți cu degetul lângă Adăugați un mesaj pentru a vă scrie email-ul. Când terminați, apăsați Trimite.

 

7.4. Accesarea şi navigarea SkyDrive

 

win8-SkyDrive

Un alt avantaj de a te loga în Windows 8 cu contul de Windows Live/Hotmail (sau altă metoda de autentificare Microsoft), este adăugarea accesului integral la SkyDrive.

Disponibil de la ecranul de Start, SkyDrive vă va oferi acces la orice documente, fotografii sau alte fișiere care sunt salvate în calculatorul dumneavoastră. În plus, dacă folosiți Office 365, orice fișier Word, Excel sau PowerPoint pe care l-ați salvat, poate fi deschis în browser-ul dumneavoastră.

Imaginile în SkyDrive pot fi accesate şi deschise de pe calculatorul dumneavoastră (a se vedea punctul 5.1. Bucurați-vă de fotografii cu Windows 8), în timp ce datele pot fi descărcate pe dispozitiv sau încărcate.

Ca şi în ecranul Start, iconițele reprezintă fișiere care pot fi accesate prin click dreapta sau glisarea în jos pentru a le selecta. Meniul rezultat va afișa următoarele opțiuni:

 • Deselectare – deselectează iconița aleasă
 • Descărcare – salvează fișierul pe calculator
 • Ştergere – șterge datele din SkyDrive
 • Deschidere cu – vă permite să selectați aplicația cu care deschideți fișierul
 • Refresh – actualizează vizualizarea
 • Folder nou – creează un nou director în SkyDrive
 • Încărcare – deschide documente din care puteți alege un fișier de încărcat

Detalii: schimbați modul în care le vedeți din thumbnail într-o vizualizare cu mai multe informații despre fișiere şi foldere (rețineți că aceleași informații sunt disponibile şi atunci când treceți mouse-ul peste iconițe). Se poate face click din nou pentru a reveni la vizualizarea grila.

SkyDrive este extrem de util, oferind cel puțin 5 GB (până la 25 GB liberi, depinzând de cât timp aveți contul) şi poate fi accesat de pe alte dispozitive folosind aplicații sau un browser web.

 

8. Optimizarea dispozitivului Windows 8

 

win8-optimizare

Windows 8 are un design inteligent, cu ecran de Start colorat, iconițe live şi un fundal uimitor. Desigur, dacă tuturor ne-ar plăcea aceleași lucruri, lumea ar fi destul de plictisitoare, așa că este bine de știut că există mai multe opțiuni disponibile care vă vor permite să remodelați Windows 8.

Fundalul ecranului de start şi blocarea imaginilor de pe ecran pot fi ajustate, așa cum pot fi şi dimensiunile iconițelor şi poziționarea. Vor fi adăugate aplicații noi la ecranul de start, dar iconițele pot fi șterse; o opțiune utilă dacă ecranul este cam plin.

În cele din urmă, să nu credeți că toate optimizările sunt vizuale. Determinând modul în care calculatorul pornește şi se oprește va afecta performanța, în timp ce sincronizarea setărilor Windows 8 vă va permite să efectuați modificări în dispozitivul dumneavoastră, care sunt apoi imitate pe oricare alt calculator Windows 8 la care vă conectați.

 

8.1. Ecranul de Start şi blocarea imaginii de fundal

 

Atâta timp cât Windows 8 este activat, veți putea schimba fundalurile ecranului de blocare şi ecranul de Start, precum şi fotografia contului (deși rețineți că aceasta din urmă poate fi schimbată din contul dumneavoastră Windows Live).

Odată activat, deschideți Charm Bar şi mergeți la Setări > Mai multe setări PC > Personalizare (Settings > More PC Settings > Personalize). De aici, alegeți Blocare ecran (Lock screen), Ecran de Start (Start screen) sau Imagine cont (Account picture), cu scopul de a face schimbările preferate de dumneavoastră.

Mai multe imagini implicite sunt furnizate pentru noul Ecran de blocare; puteți naviga de asemenea pe calculator pentru a găsi o imagine favorită şi apoi să o folosiți. Veți observa că există şi opțiunea de a determina ce aplicații au acces pentru a afișa informații pe ecranul de blocare Windows 8.

În setările ecranului de Start, veți putea selecta un număr de fundaluri si culori, pe care le puteți previzualiza. În cele din urmă, seturile contului de imagine vă vor permite să selectați din imaginile contului anterior sau să căutați prin meniul Windows 8 ori să folosiți SKyDrive drept alternativă.

 

8.2. Reglarea dimensiunilor, mutarea şi anularea fixării iconițelor

 

Ecranul de pornire Windows 8 nu este cel mai popular în termeni de design vizual, dar prin schimbarea fundalului ca mai sus şi prin modificarea aspectului iconițelor, puteți cel puțin să-l faceți funcțional.

Pentru a începe cu aceasta, atingeți simbolul „–” din colţul dreapta jos al ecranului de Start (sau prindeți o zonă goală a ecranului), obținând astfel o imagine de ansamblu a tuturor iconițelor. Acesta este un Zoom semantic şi vă va ajuta să sortați grupele de aplicații şi iconițele de pe ecranul de pornire. Ar trebui să folosiți opțiunea de Zoom semantic atunci când gestionați ecranul de pornire, întrucât vă oferă o imagine de ansamblu bună, respectiv unde şi cum trebuie plasat totul.

În această vizualizare, aveți posibilitatea să apăsați şi să trageți (sau, să faceți click stânga şi să trageți) grupuri de iconițe. Prin selectarea unui grup de iconițe, puteți folosi opțiunea Denumeşte grup (Name Group) pentru a da iconițelor o etichetă care va apărea deasupra lor pe ecranul de pornire.

win8-ecran-star.fundal

Iconițele pot fi redimensionate în Metro prin selectarea mic sau mare din meniul contextual. În mod similar, v-ar putea plăcea să rearanjați iconițele astfel încât acestea să pară că stau împreună într-un grup mai ordonat. Acest lucru se face prin apăsarea lungă (sau click stânga şi menținere a apăsării/holding) a iconiței şi apoi tragerea acesteia în poziția preferată. Odată ce a fost făcută această mișcare, apăsați pentru a putea renunța la iconiță (sau eliberați mouse-ul). Rețineți că există o modalitate alternativă de redimensionare Windows 8.

În Setări > Schimbă setări PC > Uşor de accesat (Settings > Change PC Settings > Ease of Access), folosind opțiunea de mărire Fă tot de pe ecranul tău mai mare (Make everything on your screen bigger), va determina comutarea la o afişare mai mare şi mai detaliată a ecranului de start. Acest lucru depinde oricum de ecranul dispozitivului.

În cele din urmă, pentru a dezinstala o aplicație, găsiți obiectul din meniul Start sau din lista de aplicații, apăsați lung sau faceți click dreapta şi selectați dezinstalare din meniul contextual din partea de jos a ecranului. Dacă doriți pur şi simplu să ignorați o aplicație, puteți folosi opțiunea Anulați fixarea (Unpin).

 

8.3. Gestionarea bateriei, caracteristicile pornit şi oprit (on şi off)

 

win8-reglari

În funcție de tipul de dispozitiv pe care rulați Windows 8, există diferite moduri în care puteți dezactiva sau reporni hardware-ul.

Dacă folosiți o tabletă, atunci butonul de alimentare este alegerea cea mai evidentă, deoarece acest lucru va plasa instantaneu Windows 8 în modul de așteptare. Totuși, dacă aveți nevoie să închideți complet sau poate să dați restart dispozitivului, acest lucru este posibil urmând calea Charms > Settings > Power.

În plus, mai multe opțiuni detaliate despre alimentare sunt disponibile pe Desktopul clasic. Acestea sunt schimbate puțin de la Windows 7 şi pot fi accesate astfel: Win+X > Opțiuni de alimentare (WIN+X > Power Options). Prin acest ecran, puteți modifica timpul de afișare pentru a se opri atunci când nu e folosit, în timp ce opțiunile avansate vă vor permite să modificați setările de alimentare pentru alte componente hardware, cum ar fi dispozitivele USB.

 

8.4. Sincronizarea Windows 8

 

Unul din punctele forte ale Windows 8, este capacitatea de a sincroniza datele cu SkyDrive. Acest lucru merge dincolo de fotografii şi documente – preferințele, setările de fundal şi chiar aplicațiile instalate pe tabletă, laptop sau calculator, pot fi sincronizate. Rezultatul este că aplicațiile instalate pe un calculator, pot fi accesate şi pe altul atunci când vă conectați folosind contul Windows.

win8-alimentare

Urmând calea Charms > Setări > Mai multe setări PC > Sincronizarea setărilor dvs. (Charms > Settings > More PC Settings > Sync your settings), puteți vedea ce setări sunt sincronizate în prezent. Comutatorul principal este Sincronizarea setărilor de pe acest calculator (Sync settings on this PC) şi acesta este activat în mod implicit. Alte opțiuni de sincronizare includ:

 • Personalizare şi opțiuni de personalizare pentru Desktop
 • Parole (necesită ca PC-ul să fie „de încredere’’, care la rândul său necesită activare) şi alte informaţii pentru conectări la site-uri, aplicații şi grup de domiciliu (HomeGroup)
 • Acces ușor şi preferințe de limbă
 • Setările aplicației, inclusiv achiziția aplicației
 • Istoricul şi favoritele din browser-ul dumneavoastră
 • File Explorer, mouse şi alte setări Windows
 • Sincronizarea setărilor prin conexiunile măsurate.

Fiecare dintre aceste opțiuni de sincronizare pentru Windows 8 pot fi comutate deschis/închis (on and off), permițându-vă să preluați controlul asupra modului în care aceste date sunt sincronizate, precum şi în ce scenariu.

 

9. Securitatea Windows 8

 

Una dintre plângerile majore care a vizat Microsoft de-a lungul anilor a fost cea a securității. Deși s-au făcut progrese asupra acestui lucru, în final utilizatorului îi revine sarcina de a se asigura că dispozitivul său este protejat.

De exemplu, conectarea la o rețea fără fir în condiții de siguranță, este doar un aspect; alegerea unui cont local pentru calculator sau conectarea cu un cont Windows, fiind un alt aspect. Setarea parolelor sigure și utilizarea parolelor poze poate ajuta de asemenea.

 

9.1. Rețeaua Windows 8

 

win8-retea

Înainte de a lucra efectiv cu Windows 8, trebuie să fiți online. În timpul fazelor finale ale configurării post-instalare, Windows 8 va încerca să se conecteze la o rețea cu fir sau wireless, în funcție de ce conexiuni sunt detectate. Va trebui să adăugați parola pentru o conexiune wireless.

Puteți confirma conexiunea aleasă urmând calea Bara fermecată > Setări > Rețea (Charm Bar > Settings > Network); oricum schimbări vor trebui făcute via Desktop, folosind metodele aplicabile în Windows 7.

Sunt disponibile diferite opțiuni de partajare în Windows 8. Prin intermediul ecranului de rețea (Network), puteți comuta partajarea pentru a permite sau interzice (on şi off) prin click dreapta/sau apăsarea lungă a conexiunii la rețeaua corespunzătoare. Sunt disponibile două opțiuni, fiecare potrivită pentru scenarii diferite (folosirea aparatului într-o zonă publică și folosirea lui acasă).

Între timp, opțiunea Grup de domiciliu (HomeGroup) facilitează partajarea în cadrul unei rețele locale mai ușor decât orice altă versiune anterioară de Windows a reușit până în prezent. Partajarea documentelor, muzicii, fotografiilor, videoclipurilor, a imprimantelor și dispozitivelor, se poate comuta deschis/închis (on și off), cu o cheie de membru Windows prevăzută pentru dumneavoastră și împărtășită cu utilizatorii altor dispozitive din aceeași rețea care doresc să aibă acces la aceste dosare și dispozitive. Rețineți că acest lucru poate fi dezactivat imediat, făcând click pe butonul Leave.

 

9.2. Cont local versus cont Windows

 

win8-cont-local-versus-windows

După cum am văzut, există avantaje considerabile în utilizarea unui cont Windows. Dispozitivul dumneavoastră Windows 8 va fi practic configurat cu puțină interacțiune din partea dumneavoastră încă de la prima lansare, cu emailurile, contactele și calendarul gata să fie utilizate. Între timp, datele pot fi salvate foarte ușor în cloud și contul dumneavoastră poate fi folosit pentru a descărca aplicații.

Cu toate acestea, nu sunteți obligat să folosiți un cont Windows. Accesul dumneavoastră la Windows 8 poate fi gestionat prin crearea unui cont local. Acest cont nu va avea niciodată sincronizări și backup-uri ale aplicațiilor și parolelor pentru site-urile web, așa cum ar avea un cont Windows, dar este o opțiune mai bună dacă aveți nelămuriri despre calcul în internet (cloud computing). Un cont local poate fi setat în configurarea post instalare, aveți posibilitatea să comutați la un cont local urmând calea Charm Bar > Setări > Mai multe setări PC > Utilizatori > Schimbă (Charm Bar > Settings > More PC Settings > Users > Switch to a local account). Ecranul Utilizatori vă va permite să adăugați un utilizator dacă aveți un coleg, prieten sau membru al familiei care necesită acces la calculator.

 

9.3. Setarea parolelor

 

win8-setare-parole

Utilizatorii Windows 8 vor trebui să folosească o parolă pentru a-și asigura și debloca dispozitivele. Dacă un cont Windows este în uz, atunci parola cu siguranță va fi desigur aceeași. Parolele pot fi modificate din Charm Bar > Setări > Mai multe setări PC > Utilizatori > Schimbați parola ecranului (Charm Bar > Settings > More PC Settings > Users > Change your password), indiferent dacă folosiți un cont Windows sau un cont local.

În plus, aveți posibilitatea de a crea un cod PIN pentru a vă autentifica la Windows. În mod curios, Windows oferă posibilitatea de a crea o parolă imagine. Această opțiune este pentru tablete și este o idee foarte bună. În primul rând, trebuie să confirmați parola curentă, înainte de a selecta o imagine care să fie folosită ca parolă. Parola imagine este în esență o combinație de imagini și gesturi, astfel încât următoarea etapă este de a crea un gest care cuprinde linii, cercuri și apăsări ușoare. Mărimea, direcția și poziția acestor gesturi vor face parte din parolă, împreună cu imaginea. Odată făcut acest lucru, tableta Windows 8 va fi extrem de sigură!

 

9.4. Paravanul de protecție Windows (Windows Firewall)

 

Accesând paravanul de protecție Windows, înseamnă să lucrați „sub umbrelă” în ecranul Windows 8. Acest lucru poate fi ușor de atins prin intermediul instrumentului de căutare sau prin scurtătura de pe tastatură Ctrl+X > Panou de control > Sistem și securitate > Paravan de protecție Windows (Ctrl+X > Control Panel > System and security > Windows Firewall).

Aici veți găsi instrumente pentru a porni sau opri protecția (firewall) (acesta ar trebui setat să fie pornit bineînţeles!), precum și configurarea comportamentului pentru rețelele publice, respectiv private. Setările avansate pentru Paravanul de protecție Windows (Windows Firewall) sunt de asemenea accesate aici; nu există schimbare în interfață față de cea observată în Windows 7.

 

9.5. Setările de confidențialitate Windows 8

 

win8-setai-de-confidentialitate

Unele setări de confidențialitate (dincolo de cele din Internet Explorer 10) sunt disponibile urmând calea Charm Bar > Setări > Schimbă setări PC > Confidențialitate (Charm Bar > Settings > Change PC Settings > Privacy).

Aceste setări determină dacă aplicațiile pot folosi locația dumneavoastră curentă (detectată prin intermediul rețelelor wireless sau poate 3G/4G în funcție de dispozitiv – ați putea folosi chiar o tabletă cu GPS), dacă aplicațiile pot folosi numele și imaginea contului și dacă alegerea dumneavoastră de aplicații ar trebui să fie în măsură să furnizeze asistență pentru magazinul Windows.

Veți avea, de asemenea, posibilitatea de a verifica declarația de confidențialitate Windows 8 prin intermediul acestui ecran.

 

9.6. Preocupări ce țin de confidențialitate

 

Trebuie să fiți conştienţi că există unele preocupări legate de confidențialitatea Windows 8. Ca primă platformă a calculatorului de „grădină îngrădită” a Microsoft (alta decât Xbox 360), există o caracteristică cunoscută sub numele SmartScreen, care va monitoriza fiecare aplicație descărcată de pe internet și va trimite detalii cu privire la alegerea dumneavoastră către Microsoft.

În cazul în care software-ul nu este pe lista aprobată de Microsoft, este afișat un mesaj care vă informează că software-ul „vă poate pune calculatorul în pericol”. Există un motiv bun pentru furnizarea acestor informații – nu toți utilizatorii de calculatoare sunt pricepuți atunci când vine vorba de securitatea online – cu toate acestea, acest sistem poate fi folosit în mod abuziv, eventual forțând utilizatorii să instaleze numai software-ul aprobat de Microsoft prin intermediul magazinului virtual.

În plus, există considerente majore de confidențialitate. Dacă Windows 8 se loghează la fiecare instalare de pe calculator și trimite detaliile la Microsoft ca un depozit de date central, ori de câte ori guvernul solicită informații despre utilizatori (sau se face o cerere de la Tribunal), atunci lucrurile încep să devină îngrijorătoare – și asta înainte de a începe să luăm în considerare țările cu guverne opresive în mijlocul agitației politice.

Este o problemă mare pentru mulți utilizatori, și în timp ce doar adresa IP-ului utilizatorului și numele aplicaţiei în cauză sunt trimise, acestea sunt suficiente pentru a încălca datele de confidențialitate, în special dacă folosiți un IP static. Informația este trimisă printr-o conexiune SSLv3, dar nu există nici un indiciu că acest proces are loc atunci când Windows 8 este instalat (SmartSceen este menționat și poate fi dezactivat, dar din nou, scopul este ținut secret).

 

10. Ecranul Desktop şi setările avansate

 

win8-setari-avansate

Așa cum am discutat la începutul acestui ghid, există două versiuni Windows 8, una pentru procesorul tradițional x86/x64 și alta pentru procesoarele ARM. Aceasta din urmă este mult mai probabil să fie găsită pe tablete, iar cealaltă pe desktop-uri, notebook-uri și convertibile.

Indiferent de tipul de dispozitiv pe care îl dețineți, există întrebarea referitoare la modulul Desktop, noua versiune a interfeței tradiționale Windows care a fost retrogradată la statutul de aplicație în ecranul de Start.

Din fericire, aceasta este încă destul de folosită, în ciuda îndoielilor inițiale ale multor utilizatori și comentatori care au obținut acces la versiunea de previzualizare a Windows 8. În timp ce ecranul de pornire a fost abandonat, conceptul său persistă şi veți fi surprinși cât de productivi puteți fi în Windows 8!

 

10.1. Pot folosi modul Desktop în loc de Metro?

 

win8-utilizare-desktop

În versiunile timpurii de Windows 8, mulți utilizatori au fost consternați să vadă că meniul Start a fost scos din modul Desktop. Așa că acesta a fost pus la loc. De fapt, v-am arătat patru moduri de a adăuga meniul Start la Windows 8.

Din nefericire, Windows 8 are intenția de a bloca această abilitate în versiunile finale, ceea ce înseamnă că pentru unii modul Desktop îşi pierde influenţa, ca şi meniu de Start a fost mult timp un instrument popular pentru găsirea și lansarea de aplicații. În timp ce caracteristica de căutare Windows 8 poate fi lansată cu succes din modul Desktop, aceasta nu arată prea bine.

O problemă cu preferarea folosirii Desktop-ului – ceva ce poate fi foarte ușor realizat prin fixarea acestuia ca primă iconiță în Metro și apoi apăsând Enter atunci când calculatorul tău bootează – este că unele aplicații vor deschide fișiere în Metro mai degrabă decât în Desktop.

Cea mai bună cale este să deschideți o fereastră de căutare și să tastați „programe implicite”. Selectați opțiunea afișată pe panoul din stânga și folosiți-o pentru a controla ce aplicații lansați atunci când sunt deschise anumite fișiere. Ca marea majoritate a instrumentelor și a funcțiilor din modul Desktop, această caracteristică nu s-a schimbat de la Windows 7, dar poate fi folosită pentru a împinge Metro deoparte în timp ce continuați să folosiți Windows 8 productiv.

 

10.2. Folosirea Desktop-ului

 

Dacă ați configurat iconița Desktop ca și primă opțiune în Metro, veți vedea că este foarte ușor să lansați în această alternativă, caracteristica compactă de vizualizare a Windows 8.

win8-desktop

Ar fi interesant să descriem toate modificările din Windows 8, dar salvați de pierderea meniului Start în favoarea combinației de taste WIN+X (disponibilă în ambele moduri), precum și eliminarea unora dintre cele mai elaborate elemente ale interfeței Windows 7, schimbările reale au loc în fundal, cu îmbunătățiri aduse securității și vitezei, nimic din ceea ce în mod obişnuit ar fi accesat de utilizatorul mediu.

Documentele și fișierele pot fi accesate cu ușurință prin intermediul comenzii rapide Windows Explorer de pe bara de activități, în timp ce bara de sistem rămâne în același loc în dreapta. Panoul de control, Device Manager și Task Manager pot fi deschise cu puțin efort din meniul Start, iar dacă vă grăbiți să ajungeți la modul Metro, apăsați WIN+TAB sau ALT+TAB și va afișa fereastra deschisă.

 

10.3. Internet Explorer

 

win8-internet-explorer

Internet Explorer 10 are propriul său mod Desktop, disponibil prin lansarea aplicației de la tradiționala icoană albastră „e” de pe bara de activități Desktop.

Odată deschis, veți putea naviga pe internet și veți putea accesa tot istoricul, preferințele și setările de confidențialitate. În plus, dacă mergeți la Setări > Opțiuni internet și Opțiuni de securitate, acestea pot fi utilizate pentru a gestiona confidențialitatea (ca și în versiunile anterioare ale browser-ului), site-urile văzute în modul Desktop pot fi adăugate la Metro folosind comanda Setări > Adaugă site la ecranul de Start; între timp opțiunea Mergeți la site-urile fixate (Go to pinned sites), vă va reîntoarce la ecranul de pornire, astfel încât aceste pagini web fixate pot fi vizualizate.

Internet Explorer 10 în modul Desktop oferă o vedere mult mai tradițională a browser-ului decât poate fi găsită la Metro. Rețineți că istoricul, setările temporare ale internetului și cookies pentru Internet Explorer 10 în modul Metro, pot fi configurate și șterse folosind instrumentele din versiunea Desktop.

 

10.4. Windows Explorer’s Ribbon

 

 

10.5. Lansarea aplicațiilor mai vechi în modul Desktop

 

Așa cum s-ar putea să fi observat atunci când ați citit acest ghid, au existat câteva probleme cu interfața utilizatorului Metro și cu folosirea magazinului virtual pentru a instala aplicații. Cu toate acestea, nu există încă planuri de a scăpa de clasicul Desktop.

Acest lucru înseamnă că majoritatea aplicațiilor existente și a jocurilor pe care le dețineți (oricare din cele destinate versiunilor anterioare Windows 8), ar trebui să se instaleze și să pornească în modul Desktop fără nici o problemă. Deci, ar trebui să puteți instala cele mai multe dintre aplicații listate pe pagina noastră cu cele mai bune aplicaţii Windows fără probleme. Evident, acolo vor exista și unele probleme de compatibilitate, dar acestea ar trebui să fie rezolvate cu folosirea modului de compatibilitate, o caracteristică prezentă în Windows de la Vista încoace.

Lansarea unei aplicații instalate în modul Desktop vă va cere să vă asigurați că ați selectat opțiunea de a adăuga o comandă rapidă pentru Desktop în expertul de instalare (installation wizard); în caz contrar va trebui să navigați puțin prin Windows Explorer pentru a găsi executabilul și al lansa. În absența unui meniu Start aceasta va fi o problemă, una care nu poate fi depășită.

Dezinstalarea software-ului este o sarcină care poate fi finalizată în Programe și caracteristici ecran, disponibile via meniul WIN+X.

 

10.6. Tastatura de pe ecran

 

În Metro, tastatura de pe ecran va apărea ori de cate ori aveți nevoie să introduceți un text, un mail, browser-ul web sau chiar ecranul de căutare.

Pentru modul Desktop, este un pic diferit; tastatura va necesita activare, iar acest lucru se face prin click dreapta pe bara de activități și selectare Bara de instrumente (Toolbars). De aici, selectați Tastatură Touch (Touch Keyboard). O nouă iconiță va apărea pe bara de activități lângă bara de sistem. Tastatura poate fi activată în trei moduri: Pe tot ecranul (o tastatură lungă), Thumb (caracterele sunt organizate în colțurile de jos din stânga și din dreapta ale ecranului pentru tastarea cu degetul mare) și Pen (pentru se folosi cu un stylus).

 

10.7. Cum să faceți captură de ecran în Windows 8

 

Una dintre cele mai mari îmbunătățiri de până acum a sistemului de operare Windows care a fost adăugată la Windows 8, este capacitatea de a face cu ușurință capturi de ecran (print screen-uri). Anterior, procesul implica apăsarea tastei Print Screen, deschiderea Paint-ului (sau altă aplicație capabilă să manipuleze imaginile lipite), lipirea rezultatelor și apoi salvarea acestora. În Windows 8, procesul este mult mai ușor.

Atunci când pe ecran se afișează aplicația pe care vreți să o captați, apăsați WIN+Print Screen pentru a captura imaginea și salvați-o în biblioteca de imagini. Această caracteristică funcționează de asemenea și în Metro sau în modul Desktop, dar încă nu există nici o modalitate de concentrare spre o anumită fereastră a capturii.

 

10.8. Activarea Windows 8

 

Diverse setări și funcții vor fi dezactivate dacă Windows 8 nu este activat. Ca să faceți asta, mergeți la legenda Activare Windows > Mergeți la Setări calculator pentru a activa Windows (Activate Windows – Go to PC settings to activate Windows) plasată în colțul din dreapta jos al ecranului, până când sistemul de operare este „activat” corect.

Acest lucru înseamnă că dispozitivul trebuie să fie conectat la serverele Microsoft pe internet și sistemul de operare, verificat ca fiind legitim. Pentru a face acest lucru, va trebui să introduceți cheia produsului. Dacă această opțiune nu apare, nu trebuie să vă faceți griji – puteți forța Windows 8 să solicite produsul cheie și să activați.

Faceți acest lucru tastând WIN+X și selectați Command Prompt (Admin). Confirmați că doriți să deschideți fereastra și apăsați Enter:
slmgr.vbs –ipk (cheia produsului aici)
După ce faceți acest lucru, tastați:
slmgr.vbs –ato
După ce tastați Enter, se va activa Windows 8!

 

11. Rezolvarea problemelor în Windows 8

 

Din când în când puteți întâmpina probleme în a rula Windows 8 sau să aveți întrebări asupra modului în care unele caracteristici ar trebui să ruleze.

Dacă constataţi că dispozitivul dumneavoastră are activitatea suspendată sau îngheţată, în primă instanţă pasul iniţial ar trebui să fie restartarea. Odată ce ați făcut asta, dar problema persistă, este bine să eliminați software-ul care rula în timp ce a apărut problema, dar şi să verificați conexiunea la rețea.

Rețineți că e posibil ca erorile în Windows 8 să fie cauzate de probleme de reţea, așa că dacă folosiți un cont Microsoft ca să vă logaţi, ar fi mai înțelept să îl schimbați cu un cont local, în cazul în care performanţa este afectată în mod semnificativ.

 

11.1. Instalarea unui hardware nou

 

win8-instalare-harware-nou

Ca toate versiunile de Windows, majoritatea noilor hard-uri ar trebui să funcționeze direct după ce sunt scoase din cutie sau cu asistenţă pentru drivere de la Windows Update.

Prin Charm Bar > Setări > Schimbă setări calculator > Dispozitive (Charm Bar > Settings > Change PC Settings > Devices) puteți adăuga un dispozitiv şi să îl gestionați pe cel existent conectat la calculator. Hardware-ul poate fi eliminat prin selectarea şi apăsarea simbolului „–” şi confirmând alegerea ulterior în căsuța de dialog.

Adăugarea unui nou hardware este simplă, iar dacă apar dificultăţi, acestea pot fi rezolvate prin trecerea la modul Desktop şi descărcarea driver-ului de pe Internet sau de pe un CD.

 

11.2. Actualizarea şi reîmprospătarea Windows 8

Ca şi în versiunile anterioare, Windows Update este un element-cheie al Windows 8. Îmbunătățirea, remedierea erorilor, pachete de securitate şi alte noutăți pot fi livrate calculatorului dumneavoastră utilizând această caracteristică, care se poate solicita urmând calea Charm Bar > Setări > Schimbă setări PC > Actualizare Windows > Verifică acum actualizările.

În mod implicit, acesta este setat pentru a verifica zilnic. Puteți modifica cât de des (dacă la toate) sunt instalate actualizările în Windows 8 prin apăsarea WIN+X, selectând Panou de control > Sistem şi securitate > Actualizare Windows > Modificare setări.

Opțiuni suplimentare se pot găsi și dacă mergeți la Charm Bar > Setări > Schimbă setări PC > General. Prima dată trebuie să vă reîmprospătați calculatorul fără afectarea fișierelor, o caracteristică nouă care amintește de Mac OS X. Fișiere personale, documente, fotografii, etc, toate pot fi păstrate în timp ce Windows 8 este reîmprospătat, o opțiune extrem de utilă pentru oricine se confruntă cu problemele de performanţă a PC-ului.

Între timp, dacă aveți nevoie să vă curățați calculatorul, laptop-ul sau tableta, cu scopul de a o da sau vinde altcuiva, puteți să folosiți opțiunea Elimină tot și reinstalează Windows (Remove everything and reinstall Windows), care reîmprospătează sistemul de operare și elimină fișierele personale și profilurile de utilizator.

Nu ratați nici ecranul de Pornire avansată (Advanced start-up), care apare în urma repornirii sistemului. Restaurare sistem, Recuperare imagine de sistem și Reparare automată, toate pot fi activate din acest ecran, în timp ce poate fi deschis și Command Prompt. Rețineți că aceste opțiuni sunt în mare parte o moştenire neschimbată de la Windows 7.

Totodată aici sunt disponibile și meniul Setări Pornire (Start-up Settings), o metodă de lansare în Safe Mode, modul video la rezoluție scăzută și diverse alte opțiuni.

 • Safe Mode – Windows 8 începe cu un set minim de drivere și servicii
 • Safe Mode with Networking – ca mai sus, dar cu drivere de rețea și servicii necesare pentru a accesa internetul sau alte componente din rețea
 • Safe Mode with Command Prompt – față de o interfață obișnuită Windows 8, o fereastră de comandă va fi încărcată. Tastați Exit și apăsați Enter pentru a părăsi această fereastră.
 • Enable Boot Logging – această opțiune creează ntbtlog.txt, listând toate driverele care sunt încărcate în timpul pornirii, este utilă pentru rezolvarea problemelor avansate.
 • Enable low-resolution video – această opțiune utilă rulează Windows 8 cu o rezoluție scăzută de 640×480 și un timp minim de refresh
 • Debugging mode – rulează în sistemul avansat de depanare pentru a fi accesat de specialiștii IT sau de administratorii sistemului
 • Disable automatic restart on system failure – această opțiune va împiedica Windows 8 să se repornească automat, atunci când sistemul de operare eșuează. Ar trebui să folosiți această opțiune dacă calculatorul se blochează într-o buclă de repornire a sistemului.
 • Disable Driver Signature Enforcement – driverele cu semnături nevalide sunt blocate de la instalare, un instrument util de rezolvare a problemelor
 • Disable Early Launch Anti-MalwareDriver – cu această opțiune puteți lansa Windows 8 cu instrumentul Early Launch Anti-Malware dezactivat
 • Start Windows Normally – așa cum era de așteptat, această opțiune va porni Windows 8 normal

La acestea se poate ajunge și prin apăsarea WIN+R și apoi introducând shutdown /r /o /t 00.

 

11.3. Notificări

 
win8-notificari

Apărând în partea dreaptă de sus toate ferestrele din Windows 8, notificările sunt asociate cu aplicațiile și serviciile dumneavoastră preferate și pot fi configurate urmând calea: Bara Fermecată > Setări > Schimbare setări PC > Notificări. Inițial, aceasta poate fi folosită pentru a comuta dacă toate notificările sunt afișate totuşi, dacă notificările aplicațiilor ar trebui afișate pe ecranul aplicațiilor și dacă sunetele ar trebui să fie redate atunci când o nouă notificare este afișată.

Dincolo de asta, aplicațiile capabile să afișeze notificări sunt afișate; acestea pot fi comutate on și off, utile în cazul în care vă simțiți copleșiți de nenumărate actualizări ale e-mail-ului sau de mesaje.

 

12. Aveți nevoie de Windows 8?

 

O mare întrebare care probabil se va afla pe buzele multor utilizatori va fi „am nevoie să fac un upgrade la Windows 8?”, şi, ca să fim onești, este un răspuns greu de dat.

Dacă sunteți mulțumit de Windows 7 pe un calculator relativ nou, atunci există puține beneficii reale în upgrade-ul la Windows 8 (cu excepția faptului de a profita de prețul redus de upgrade). Windows 7 are un sistem de operare mult mai bun decât Windows 8, dar dacă vreți să profitați de calculatorul dumneavoastră sau de touchscreen-ul laptopului, puteți încerca Windows 8, dar acesta nu o să vă ofere neapărat îmbunătățiri reale, vizibile – cu siguranță nu după ce ați ajuns să vă obișnuiți cu diferențele interfeței cu utilizatorul.

Cu toate acestea, dacă veți cumpăra un calculator nou care este optimizat pentru Windows 8 – în mod special o tabletă AMR cu RT Windows 8 sau oricare laptop cu funcțiile menționate mai sus – atunci s-ar putea ca ultimul sistem de operare Microsoft să vi se pară o schimbare plăcută.

Vă recomand să citiţi un articol ce reprezintă un breviar al ideilor întregului colectiv MakeUseOf (de unde a fost preluat articolul de faţă) privitoare la Windows 8. Consultaţi: Ce părere are MakeUseOf despre Windows 8?

 

Anexe

 

A1. Despre instalarea Windows 8

Instalarea Windows 8 de pe un CD este extrem de simplă. Atâta timp cât hardware-ul îndeplinește cerințele minime, ar trebui să nu aveți probleme la instalare.

Procesor: 1 GHz (cu PAE, NX și suport SSE2) fie 32-bit sau 64-biți
Memorie: 1 ÷ 2 GB
Placa grafică: dispozitiv de grafică DirectX9 cu driver WDDM 1.0 sau mai mare
Capacitate de stocare: 20 GB

Procesul este foarte asemănător cu Windows 7. La început sunt stabilite preferințele lingvistice și după ce faceți click pe Instalează acum, vi se va solicita cheia de produs și trebuie să fiți de acord cu licența Microsoft.

După aceasta, trebuie să alegeți între un upgrade și o instalare personalizată. Dacă instalați de la zero, alegeți a doua variantă; locația pentru instalarea sistemului de operare poate fi setată cu ușurință (presupunând că dispozitivul sau partiția este suficient de rapidă).

O bară verde va trasa progresul instalației și atunci când e aproape gata vi se va cere să faceți unele alegeri de personalizare. Trebuie selectate culoarea de fundal favorită și un nume pentru calculator, în timp ce vi se dă posibilitatea să alegeți între folosirea setărilor expres sau particularizare, atunci când programul de instalare configurează actualizările automate , personalizarea aplicațiilor, partajarea permisă și multe altele. A doua opțiune este mai bună dacă preferați să configurați aceste setări chiar dumneavoastră.

Vi se va cere apoi să vă conectați la Windows 8, folosind fie un cont de e-mail Windows sau un cont local. Acesta poate fi creat atâta timp cât calculatorul este online. Odată ce faceți acest lucru, Windows 8 se va pregăti pentru prima utilizare.

 

A2. Actualizarea de la versiunea anterioară de Windows

 

A2.1. Windows XP

Desigur, ați putea să nu instalați totul de la zero. Dacă aveți deja un calculator funcțional, atunci veți prefera să actualizați versiunea curentă de Windows.

Actualizarea de la Windows 7 și Vista este simplă, pe când actualizarea la Windows XP nu este.

Ar fi nesăbuire să încercați orice tip de actualizare fără să faceți o copie de rezervă a datelor importante de pe calculator, dar în cazul Windows XP este necesar să faceți o arhivă, să ștergeți hard disk-ul și apoi să folosiți pașii de mai sus pentru o instalare curată. Odată ce acest lucru a fost făcut, puteți restaura manual datele importante înapoi în Windows 8 în modul Desktop, unde veți putea accesa bibliotecile utilizatorului (documente, poze, muzică, etc), care au fost introduse în Vista.

 

A2.2. Windows Vista şi Windows 7

 
E puțin mai ușor să instalați Windows 8 pe un calculator cu Vista/7, datorită asemănărilor dintre sistemele de operare.

Vă reamintim din nou că trebuie respectați pașii din Anexa 1, dar în loc să alegeți Instalare personalizată, selectați Upgrade. Nu uitați – salvați datele importante înainte de a face actualizarea, deoarece instalarea poate eșua, ceva ce ar putea să nu mai permită calculatorului booteze.

Preluare MakeUseOfRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
lumagm

Un comentariu

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)