Enisala, singura cetate medievala din Dobrogea. Top 6 informatii utile

7 April 2017 | Scris de Alice in Altele, Aventura, De stiut, Istorie, Mai multe, Natura, Oameni, TopU cu 0 comentarii

Dobrogea este o regiune foarte importantă a României, plină de destinații turistice cu valoare istorică ce îmbogățesc patrimoniul cultural al țării noastre. Zeci de situri arheologice în care au loc anual săpături în scopul cercetării așezărilor antice grecești și romane pot fi vizitate în fiecare an de către mii de turiști români și străini. Totuși, regiunea nu este la fel de bogată în cetăți medievale, iar Enisala, localizată în județul Tulcea, este o excepție în acest sens. Vă propun să urmăriți o listă în care veți afla cele mai importante informații despre această cetate unică în Dobrogea admirând imagini reprezentative cu cetatea și împrejurimile pe care le-am realizat în timpul celor două vizite pe care le-am făcut până în prezent la Enisala.

 

 

1. Această fortăreață medievală este localizată la doi km de satul cu același nume și la șapte km de orașul tulcean Babadag, fiind amplasată pe un promontoriu înalt ce permite monitorizarea întregii zone. În prezent poate fi vizitată, fiind deschisă publicului și beneficiază de un drum de acces cochet și foarte bun.

2. Cetatea Enisala are o istorie îndelungată. A fost construită de către puterea bizantină și de către genovezi, care în secolele XIII-XIV erau implicați în comerțul maritim desfășurat în Marea Neagră și aveau nevoie de un avant post pentru a urmări permanent activitatea din regiune.

3. În secolul al XIV-lea cetatea a devenit garnizoană a Țării Românești sub conducerea lui Mircea cel Bătrân, pentru ca după cucerirea Dobrogei de către turci (1419-1420) să fie administrată cu același rol de către Imperiului Otoman, asemeni altor cetăți precum Isacea și Giurgiu. În cele din urmă a fost abandonată devenind singura cetate medievală din Dobrogea care a supraviețuit confruntărilor militare ruso-turce desfășurate la începutul secolului al XIX-lea, care au avut consecința dezastruoasă că toate celelalte garnizoane din Dobrogea ocupate de turci au fost nimicite de către armata rusă.

4. Cetatea are mai multe turnuri pătrate și triunghiulare și un zid impozant, fiind realizată din piatră de calcar cioplită și fasonată, exploatată din apropiere. Intrarea în cetate se face prin latura de sud prevăzută cu o arcadă dublă, în timp ce partea de nord-est a zidului este inaccesibilă turiștilor din exterior. Cei care urcă până la cetate au ocazia să privească peisajul superb dominat de canalele care fac legătura dintre lacul Babadag și lacul Razim.

5. Fortăreața a fost menționată inițial în documentele din prima parte a secolului al XV-lea, fiind listată în cronica lui SüKrüllah. Aflăm din documentele medievale că numele cetății era Yeni Sala, care înseamnă „Satul Nou” și reprezintă forma turcească a anticului „Vicus Novus”. Ea a mai fost denumită și Heracleea sau Heracleia.D

6. În regiune s-au desfășurat mai multe săpături arheologice și lucrări de consolidare a cetății, care a fost integrată ulterior în circuitul turistic dobrogean. În apropiere a fost identificată o necropolă despre care se consideră că reprezintă cimitirul în care au fost înhumați locuitorii cetății medievale. Mai mult, cercetările au demonstrat faptul că urmele de locuire din regiune sunt impresionant de vechi, deoarece nu departe de cetate au fost descoperite două așezări, dintre care una este gumelnițeană (mileniul V î.e.n.), iar cealaltă din Epoca Fierului.

 

 

 

 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)