Distantele lexicale dintre cele 8 familii lingvistice europene

8 January 2014 | Scris de TopU in Infografic, Litere cu Un comentariu

distanta lexicala dintre limbile europene

 

Acest grafic arata distantele lexicale, adica gradul de divergenta al vocabularului, printre cele mai importante familii de limbi folosite in Europa.

Marimea fiecarui cerc reprezinta numarul de vorbitori din fiecare limba. Cercurile de aceeasi culoare apartin aceluiasi grup sau familie lingvistica. Toate grupurile cu exceptia celui fino-ugric (in galben), fac parte din marea familie de limbi indo-europeana.

Datele initiale pentru acest info-grafic au fost preluate din Metateoria lingvisticii a lui K. Tyshchenko, publicata  prima data in 1999 in limba rusa. Din acest studiu reiese ca desi limba engleza este o limba germanica (deoarece cuvintele uzuale din limba engleza – in jur de 80% – au origini germanice, iar sintaxa acesteia este – desi simplificata – inradacinata in cea germanica), datorita lui William de Normandia (William Cuceritorul sau William I al Angliei – secolul XI), 75% din cuvintele moderne folosite in aceasta limba au origini franceze si latine. Asadar, engleza si franceza sunt, in termeni lexicali, mult mai apropiate decat limba franceza si limba romana.

Tot aici observam ca limba engleza este limba cu cele mai multe ‘apropieri’ lexicale sub 50, urmata de franceza, rusa sau germana. Limba romana, dupa cum ne asteptam este strans legata de limba italiana si destul de departata de limba franceza. De asemenea, precum si pozitia geografica, limba romana este un liant intre familia de limbi latine si cele slavice. Totusi intre limbile romanice si cele slavone a fost intercalata limba albaneza, care la fel ca si greaca, formeaza o familie de sine statatoare.

Asadar, avem un info-grafic interesant care incearca sa explice legaturile lexicale dintre limbile continentului european. Cu siguranta ca sunt suficient de multe lucruri de adaugat si de comentat pe langa informatiile expuse acolo, dar trebuie apreciat efortul depus pentru a arata atat vizual cat si mental relatiile pe care diferite familiile de limbi le au intre ele.

La final, daca aveti vreo tangenta cu lingvistica limbi romane, dar nu numai, si credeti ca puteti comenta in jurul acestor informatii, nu ezitati sa va scrieti parerea in zona de comentarii.

Sursa
elms.wordpress.comRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
TopU

Un comentariu

  1. Gorki | 8 January 2014 at 9:46 am

    BOK = Bokmål (Norvegiana)
    SRD = Sarda

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)