15 Plante și calitățile lor ca remedii naturiste (I)

29 April 2017 | Scris de Alice in Altele, De stiut, Mai multe, Natura, Plante, Sanatate, TopU cu 0 comentarii

Medicina tradițională s-a bazat dintotdeauna pe puterea plantelor ca „remedii naturiste”. În special la sate, oamenii au știut mereu care sunt proprietățile fiecărei plante și ce afecțiune poate aceasta să vindece. Consumate crude, ceai sau tinctură, diferite ierburi ce cresc pe toate plaiurile ar avea calități nemaipomenite pentru organismul uman, fiind alternative reale la medicina instituționalizată, bazată pe medicamente cu compuși chimici. În topul de mai jos vă propun să aflați care sunt cele mai des folosite plante ca remedii naturiste și ce calități au ele.

1.Pătlagina – plantago (denumire științifică)

Pătlagina este o plantă întâlnită pe orice șanț de la sat, care se poate culege cu ușurință și despre care se crede că ajută la tratarea a numeroase boli. Cel mai des aceasta este utilizată pentru eliminarea infecției din organism, pentru tratarea tumorilor sau a problemelor respiratorii. Ea poate fi consumată sub formă de ceai, suc (dată prin mașina de tocat), dar de asemenea frunzele proaspete pot fi mestecate ca atare și apoi chiar scuipate fără să le mai înghiți, întrucât frunza are și o parte mai „ațoasă”.

 

2.Brusturele – Arctium lappa (denumire științifică)

 

De asemenea, brusturele crește la țară și poate fi găsit pe toate câmpurile. Consumat ca ceai (florile sale sunt recomandate ca remedii), acesta detoxifică organismul, ajută la tratarea coșurilor, reglează tensiunea și normalizează activitatea unor organe interne (ficat, bila). Mai mult, este recomandat împotriva reumatismului.

 

3.Gălbenelele – Calendula officinalis (denumire științifică)

Gălbenelele nu cresc de regulă neplantate, ci se cultivă la țară din rațiuni estetice (pentru a împodobi grădina), dar mai ales pentru proprietățile lor medicinale. Ele au puterea de a vindeca rănile, cicatricile și de a ajuta la dispariția crampelor abdominale. Mai mult, conțin numeroase vitamine și ajută la detoxificarea organismului.

 

4.Coada șoricelului – Achillea millefolium (denumirea științidică)

Această plantă crește necultivată, fiind foarte răspândită în zonele rurale. Calitățile sale sunt numeroase, fiind utilizată în special pentru probleme legate de sângerări (hemoragii, dereglări menstruale) și afecțiuni ale gurii (abcese, dureri în gât, infecții).

 

5.Talpa gâștei – Leonurus cardiaca (denumire științifică)

O altă plantă care se regăsește din plin vara, în natură. Beneficiile sale se manifestă în problemele legate de insomnii, palpitații, stres. Ceaiul de talpa gâștei este foarte eficient pentru a combate emoțiile puternice și a stărilor depresive, ori a problemelor de tensiune mărită.

 

6.Pelinul – Artemisia absinthium (denumirea științifică)

Pelinul este folosit de sute de ani în tratarea bolilor de stomac și a unor boli infecțioase. El are proprietăți antiseptice. Se recomanda consumat ca ceai, uscat (sub formă de praf-se ia câte o linguriță pentru a trata durerile de stomac) și mai este folosit la băi, pentru tratament extern.

 

7.Măceșele – Rosa canina (denumire științifică)

Măceșii cresc de asemenea pe câmp și se pot culege toamna, când fructele s-au copt bine. Acestea pot fi consumate ulterior în diverse feluri (ceai, sirop, dulceață). Ele pot fi preparate când sunt încă proaspete, ori pot fi puse la uscat și păstrate pentru anotimpul rece, când vor fi consumate ca ceai. Produsele realizate din măceșe sunt bogate în vitaminele A și B, fiind eficiente împotriva rănilor, a cicatricilor și ajutând la întărirea imunității.

 

Surse imagini: pătlagina, brusturele, gălbenele, coada șoricelului, talpa gâștei, pelinul, măceșe.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)