Cinci superstiţii populare

13 June 2017 | Scris de Cosmin O in De stiut cu 0 comentarii

Astăzi este marţi şi mai suntem şi în 13 iunie astfel încât pentru superstiţioşi este o zi peste care trebuie să trecem repede deoarece aduce trei ceasuri rele. Pentru unii e şi mai rău deoarece ghinioanele or să se ţină lanţ. Sunt foarte puţini însă cei au o stare de angoasă astăzi. Majoritatea dintre noi avem pur şi simplu rezerve însă undeva acolo, în subconştient, ne întrebăm dacă nu cumva este adevărat. De regulă nu prea credem în superstiţii însă de fiecare dată, dacă putem, încercăm să facem anumite lucruri care potrivit superstiţiilor nu ne aduc ghinioane. Din acest motiv am încercat să facem o listă cu unele dintre cele mai cunoscute superstiţii.

1.Ieşirea în faţă cu o găleată goală

În general în mediul rural se crede că dacă cineva îţi iese în cale cu o găleată goală, în special dimineaţa, îţi va merge prost toată ziua. Practic nimic din ce îţi vei propune să faci în ziua respectivă nu va ieşi aşa cum ţi-ai propus sau nu va ieşi deloc. Dacă pleci la un drum lung pentru a rezolva o problemă te vei întoarce acasă dintr-un motiv stupid precum uitarea unui act. Per a contrario, daca cineva îţi iese în cale cu o găleată plină atunci îţi va ieşi totul în ziua respectivă.

2.Spargerea oglinzii

Este o superstiţie care sperie mult mai mult. Probabil ca poporul roman nu are o superstiţie mai rea decat cele care prevestesc moartea. Se spune ca atunci cand spargi o oglindă vor urma şapte ani de ghinion. În anumite zone ale ţării superstiţia este mai blândă în sensul că urmează această perioadă de ghinion doar dacă e spartă oglinda de la nuntă. Se mai spune că ghinionul nu va veni daca toate cioburile respectivei oglinzi sunt aruncate pe o apă curgătoare.

3.Vărsatul sării

Se spune că dacă verşi sare vei avea parte de o ceartă în familie. În anumite zone se spune acelaşi şi dacă e vărsat piperul. Cu toate acestea lucrurile se pot rezolva dacă se aruncă sare peste umăr pentru că se spune că acest gest alungă certurile. În general fiecare superstiţie are şi un fel de remediu.

4.Superstiţii despre mâncare

Se spune că întotdeauna trebuie să mănânci dintr-un vas separat de cel în care e preparată mâncarea şi să nu laşi resturi, adică să mănânci tot din farfurie. Dacă mănânci direct din oală atunci va ploua la nuntă. E greu de spus dacă acest lucru e ceva rău deoarece o altă superstiţie spune că dacă plouă la nuntă casnicia va fi una plină de bogăţie. Pe de altă parte, cel care nu mănâncă tot din farfurie va avea parte de o soţie sau de un soţ urât.

5.Superstiţii despre mănuşi

Superstiţia despre mănuşi este mai puţin cunoscută în unele părţi ale ţării însă în altele este notorie. Se spune că mănuşile găsite sau primite aduc noroc. Partea interesantă este că dacă dai mănuşi îţi atragi ghinionul. Cu alte cuvinte cel care dă o pereche de mănuşi îşi dăruieşte norocul. Nu ştim însă dacă această superstiţie se aplică şi în cazul mănuşilor împrumutate. Putem bănui că nu.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)