Cinci sfaturi pentru a economisi carburantul atunci când mergeți cu mașina

24 April 2017 | Scris de Cosmin O in Auto-Moto & Velo, De stiut, Top5 cu 0 comentarii

Deși s-a ieftinit considerabil combustibilul începând de la 1 ianuarie nu strică să facem economii și să nu mai alimentăm atât de des mașina. Chiar dacă pare imposibil, există anumite reguli pe care dacă le urmăm putem reuși să facem o economie de combustibil de până la 20%, în funcție de tipul de mașină. În cazul mașinilor economice e mai greu să atingem aceste procente însă se pot face economii importante și aici. Mai jos vom încerca să vă dăm câteva sfaturi în acest sens.

1.Nu opriți motorul foarte des

Dacă stați la semafor nu e indicat să porniți motorul pentru că pornirea lui poate consuma mai mult combustibil decât dacă ați aștepta cu el pornit. Evident, atunci când stați într-un ambuteiaj mai mult de câteva minute e mult mai bine să opriți mașina pentru că veți ieși pe plus.

2.Nu ignorați aerodinamica mașinii

De foarte multe ori se consumă mult combustibil din cauza aerodinamicii mașinii. Din acest motiv e indicat să nu se meargă cu geamurile deschise deoarece cu cât viteza e mai mare cu atât curentul de aer care se formează în interiorul mașinii îngreunează înaintarea și forțează motorul să elibereze mai multă forță pentru a o împinge și implicit să consume mai mult combustibil.

3.Nu ignorați presiunea pneurilor

Cu cât roțile sunt mai desumflate cu atât ele au o aderență mai mare pe asfalt și motorul consumă mai mult combustibil pentru a deplasa mașina. Din acest motiv în afara sezonului de iarnă e indicat să aveți roțile cât mai umflate. Nu e indicat să fie nici prea umflate pentru a nu scădea siguranța la frânare. Cel mai bine este să respectați nivelul recomandat de producător. Presiunea ideală este indicată atât în manualul mașinii cât și în jurul ușii acesteia sau pe capacul de la alimentare.

4.Nu turați motorul inutil

O altă regulă pentru a economisi carburant este aceea de a nu tura motorul inutil. Dacă se merge cu viteza legală, iar accelerația este apăsată mereu la fel, adică nu ”la blană” se face o economie considerabilă. Cu alte cuvinte accelerația trebuie apăsată strict cât să pună motorul în mișcare la viteza legală. De asemenea, atunci când vreți să generați o viteză mai mare ea trebuie apăsată treptat și nu brusc. O astfel de conduită nu doar că duce la economisirea combustibilului dar uzează motorul mai greu și nu apare nevoia reparării lui foarte dese.

5.Nu mai folosiți mașina pentru drumurile scurte

În regulă, poate părea absurd acest sfat însă există o explicație. Atunci când motorul este rece consumă mai mult combustibil. Dacă este foarte cald afară nu trebuie să țineți cont de sfat însă dacă e frig și trebuie să faceți un drum de doar câteva minute poate e mai bine să mergeți pe jos acele minute sau să luați mijloacele de transport în comun. Pentru un drum pe jos de zece minute nu se rentează să scoateți mașina, mai ales că există pericolul să nu găsiți loc de parcare și să mergeți la fel de mult pe jos dar și să consumați benzina.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)