Cinci lucruri interesante despre vise

30 May 2017 | Scris de Cosmin O in Curiozitati, De stiut, Top5 cu 0 comentarii

Visele fac parte din viaţa noastră chiar dacă de multe ori nu ne dăm seama. Uneori acestea ne influenţează zilele ce le succed pentru că mulţi dintre români sunt superstiţioşi şi acţionează în funcţie de ce visează. Încă din antichitate oamenii au încercat să elucideze misterele viselor. Au încercat să afle originea lor, să le înţeleagă şi să afle scopul lor. Până în urmă cu două secole nu putem vorbi de cercetări în acest sens ci mai degrabă oamenii s-au oprit la credinţe.

Cercetările au avansat şi prezent se ştiu foarte despre vise deşi încă mai sunt multe de aflat. Chiar şi unele lucruri care sunt certe pentru unii cercetatori sunt contestate de alţii. Periodic apar păreri contrare. Noi am încercat să facem o sinteză a tuturor lucrurile care se ştiu despre vise şi care nu au prea mulţi contestatari.

1.Toată lumea visează

Potrivit cercetătorilor, cu toţii visăm încă de când ne naştem şi până murim. De foarte multe ori nu ne aducem aminte ce visăm sau că visăm. Chiar dacă pare ciudat visează şi persoanele nevăzătoare. O perioadă se credea că visul unui om durează o fracţiune de secundă. În prezent s-a ajuns la concluzia că un vis durează între 5 şi 20 de minute. Unii oamenii visează de mai multe ori într-o noapte. Se spune că toate visele dintr-o viaţă normală, adunate şi puse cap la cap, se întind pe şase ani.

2.Uităm peste 95% din vise

Se pare că visăm în aproape fiecare noapte numai că nu ştim asta. Peste 95% din vise le uităm imediat ce ne trezim. Explicaţia cercetătorilor pentru acest fapt este lobii frontali, care joacă un rol cheie în formarea memoriei, sunt inactivi în timpul somnului REM.

3.Ne putem controla visele

Jumătate din oamenii de pe planetă sunt capabili să îşi dea seama că cel puţin odată în viaţă şi-au putut controla visele. Nu toate visele pot fi controlate însă unii oamenii pot avea mai multe aşa zise „vise lucide”, în care pot direcţiona acţiunea şi în care pot decide ce personaje şi ce locaţii să aleagă. De asemenea, aceştia pot decide chiar şi lungimea viselor.

4.În timpul somnului suntem paralizaţi

Ca o măsură de siguranţă, de regulă corpul nostru este paralizat în timpul somnului pentru că există permanent tendinţa de a îmbina oniricul cu realitatea şi ne putem pune în pericol pe noi sau îi putem pune în pericol pe alţii. Din păcate nu întotdeauna corpul nostru se autocenzurează, dar totuşi atunci când se mişcă în somn face în aşa fel încât să nu se rănească foarte rău. Potrivit cercetatorilor este posibil ca unii oamenii să fie paralizaţi atunci când se trezesc brusc dintr-un vis. E normal să se panicheze însă după câteva minute controlul musculaturii îşi revine la normal.

5.Emoţiile negative sunt mai frecvente în vise decât cele pozitive

Calvin S. Hall a făcut o cercetare destul de interesantă pe care a pus-o la dispoziţie publicului în anii 90. În 40 de ani a cules peste 50.000 de vise din care a reieşit că cele mai frecvente emoţii au fost cele negative. Cea mai comună emoţie întâlnită în vise este anxietatea.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)