Cinci lucruri despre obligațiilor angajatorilor față de angajați în timpul caniculei

29 June 2017 | Scris de Cosmin O in De stiut, Top5 cu 0 comentarii

Căldura începe să devină din ce în ce mai greu de suportat. Medicii ne dau de fiecare dată sfaturi cum să ne protejăm, iar nutriționiștii ne spun cum să ne hrănim pentru a trece mult mai ușor peste disconfortul termic. Din păcate nu putem ține cont întotdeauna de aceste sfaturi pentru că vrem sau nu vrem trebuie să muncim. E aproape imposibil să îi spui șefului că de la 11:00 la 15:00 nu poți să muncești din cauza radiațiilor solare. Cu toate acestea patronii au o serie de obligații față de angajații lor și nu trebuie să le pună niciodată viața în primejdie.

În ceea ce privește canicula există o serie de legi și ordonanțe de guvern care cuprind obligații ale angajatorilor ce îi protejează pe angajați. Din păcate nu există o lege unitară astfel încât să nu fim nevoiți să căutăm prin toată legislația. Ca atare vom încerca să facem o listă cu aceste obligații. Nu uitați că de fiecare dată când simțiți că angajatorii nu se achită de obligațiile față de angajați vă puteți adresa inspectoratele teritoriale de muncă.

1.Când trebuie să se ia măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei

Potrivit legislației românești angajatorul trebuie să ia masuri pentru a diminua efectele caniculei atunci când temperatura de afară depășește 37 de grade Celsius și este corelată cu o umiditate ridicată. Cu alte cuvinte ne referim la acel indice de disconfort, cunoscut și sub denumirea de indice temperatură-umiditate. La polul opus, angajatorii trebuie să ia măsuri suplimentare când temperaturile scad sub -20 de grade Celsius.

2.Angajații trebuie să primească apă gratuită

Angajatorii trebuie le ofere angajaților în timpul caniculei între doi și patru litri de apă minerală de băut, dar și apă pentru a se spăla din când în când. În anumite texte de lege se vorbește de dușuri însă evident trebuie să ne gândim la duș în sens larg. Cred că e suficient dacă angajatul are la dispoziție apă pentru a se spăla pe mâini sau picioare.

3.Reașezarea perioadelor de lucru

În timpul perioadei de caniculă angajații au dreptul la pauze de lucru atunci când temperaturile devin insuportabile. Dacă angajatorii și angajații nu se înțeleg asupra pauzelor atunci munca se întrerupe la ora 11:00 și se reia la 17:00. În cazul în care va exista un conflict juridic de dreptul muncii se vor lua în calcul temperaturile înregistrate de Institutul Național de Meteorologie, care trebuie să confirme că au fost peste 37 de grade Celsius.

4.Asigurarea echipamentului de protecție

Aici există diferențe de obligații în funcție de sectoarele economice. În anumite cazuri angajatorul este obligat să le ofere angajaților echipamente de lucru subțiri, care să îi permită corpului să respire dar care în același timp să îl protejeze față de pericolele obișnuite ale meseriei sale. În alte cazuri, angajatorul nu este obligat să ofere gratuit vestimentație însă are obligația să le permită angajaților să se îmbrace cât mai sumar dacă nu afectează imaginea firmei sau instituției în care lucrează.

5.Asigurarea aerului condiționat

În cazul în care se lucrează în spațiu închis, angajatorul este obligat prin lege să ventileze încăperile, indicele de confort termic trebuie să fie tot timpul în anumite limite.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)