Bridgmanita – 5 paragrafe despre cel mai abundent mineral de pe Pamant

17 June 2014 | Scris de Ionut Panaete in Actualitate, De stiut, High-Tech & Stiinta, Top5, TopU cu 0 comentarii
Foto: agu.org

Foto: agu.org

Cel mai abundent mineral din lume se gaseste adanc in interiorul planetei, izolat de ochii omului. Acum cateva zile, oamenii de stiinta au ajuns pentru prima oara la o bucatica din materialul inchis intr-un meteorit vechi de 4.5 miliarde de ani. Acestia au caracterizat mineralul drept “mineral evaziv” si l-au botezat “bridgmanita” dupa Percy Bridgman, castigatorul Premiului Nobel pentru Fizica in 1946.

“Este o descoperire foarte interesanta. Am depistat in cele din urma silicatul-perovskit (numele anterior al mineralului) in-trun meteorit dupa 5 ani de investigatii si am avut oportunitatea de a boteza cel mai abundent mineral din lume”, au declarat Chi Ma de la Caltech si Oliver Tschauner de la Universitatea din Nevada.

Oamenii de stiinta au depistat acest mineral in mantaua inferioara a Pamantului, intr-o zona cu temperaturi si presiuni foarte inalte – 670-3.000 km adancime – inaccesibile omului sau oricarui instrument construit de acesta.

Cercetatorii au descoperit bridgmanita intr-un meteorit ce a cazut pe Pamant in vestul statului Queensland din Australia, in 1879, meteorit ce s-a format acum 4.5 miliarde de ani. Acesta a indurat temperaturi si presiuni ridicate, asemnatoare cu cele din interiorul Pamantului, deoarece a lovit si a fost lovit de alte roci in spatiu.

Dupa cinci ani de munca asidua si numeroase experimente, Chi Ma impreuna cu Oliver Tschauner si-au trimis datele pentru a fi evaluate de catre Comisia Mineralelor Noi, Nomeclaturii si Clasificarii din cadrul Asociatiei Internationale de Mineorologie. Comisia a aprobat mineralul si noul sau nume pe 2 iunie. Mineralul nu a putut fi “botezat” pana in prezent deoarece nu ii era cunoscuta structura completa, oamenii de stiinta referindu-se la el pana acum drept silicat-perovskit.

Sursa
http://www.livescience.comRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Ionut Panaete

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)