5 metode prin care poti sa elimi efectul de ’flare’ si de ‘ghosting‘

14 April 2014 | Scris de Dampo in Arta & Fotografie cu 0 comentarii

efectul de ghosting

Atunci cand faci o fotografie avand sursa de lumina in fata obiectivului, este foarte probabil ca efectul de flare si de ghosting sa fie redat in imaginea finala. In principiu lucrurile stau cam asa: pe langa lumina reflectata de pe subiectul pe care vrei sa-l fotografiezi, mai apare o lumina ‘reziduala’ care vine direct de la sursa si care se reflecta in interiorul obiectivului ajungand in pe senzorul optic sub forma de straluciri suplimentare sau obiecte cu forme stranii, ‘stafii’. Cu cat este mai complicat obiectivul cu atat mai ample efectele. Aceste efecte, dupa cum pot fi vazute in imaginile din articol, pot sa dauneze calitatii generale a fotografiei. Dar nu mereu; sunt cazuri in care aceste efecte, folosite creativ, pot sa amplifice mesajul fotografiei si sa ii augumenteze dimensiunea artistica. Totusi, de cele mai multe ori, fotografii vor sa le evite. Mai jos gasesti cinci metode prin care poti sa scapi de flare sau ghosting.

 

1. Foloseste un parasolar

Da, in cazul in care te-ai intrebat la ce folosea acel accesoriu din cutia obiectivului si nu ai gasit inca un raspuns, acum ai aflat una din intrebuintarile lui. Parasolarul impiedica cu succes razele soarelui din zona de ‘colturi’ a obiectivului. Totusi, este ineficient daca faci poza inspre soare.

 

2. Foloseste-ti mana sau un alt obiect

Doar acoperind partea dinspre care vin razele directe de soare poate elimina complet efectul de flare sau ghosting. Totusi, chiar daca este o metoda simpla si eficienta, in cazul in care obiectivul incadreaza si sursa de lumina efectele nu vor inceta sa apara.

efectul de ghosting si flare

 

3. Foloseste obiective care au lentile superioare calitativ

Obiectivele de inalta calitate sunt foarte scumpe, dar de cele mai multe ori vin cu tehnologii de acoperire a lentilelor, care ajuta eficient la reducerea sau eliminarea acestor straluciri suplimentare.

 

4. Foloseste obiective cu focala fixa in locul zoom-urilor

In genere obiectivele cu focala fixa au lentile cu o formula optica mult mai simpla decat zoomurile. Evident au mai putine lentile, deci relflexii mai putin in interiorul obiectivului, iar de aici mai putin efecte de stralucire nedorite.

 

5. Schimba perspectiva sau incadrarea

Cateodata doar schimbarea pozitiei sursei de lumina poate sa faca diferenta intre o fotografie cu efecte nedorite si una fara.

 
Indiferent de echipamentul pe care il ai, nu uita sa tii cont de cele cinci metode prin care poti reduce sau elimina efectele de flare sau ghosting.
Succes…

Pentru mai multe informatii despre articol consultati Sursa 1 si 2, iar pentru mai multe informatii legate de fotografie consultati siteu:
www.dampophotography.com.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)