5 melodii pentru o dimineata de primavara

8 April 2012 | Scris de Andrada Radu in Muzica, Top, Top5 cu 0 comentarii

Pentru primele ore dintr-o dimineata de primavara trebuie sa avem acordurile potrivite.

 

5. Vivaldi – Primavara

Probabil nu e o alegere la care sa te gandesti prea des, dar e o melodie plina de fericire si putere in acorduri. Un mix greu de captat intr-o melodie, dar atat de frumos redat de aceasta.

Concertele celor patru anotimpuri au fost foarte apreciate, cu precadere in Franta si se pare ca “Primavara” a inspirit multi artisti. Michel Corrette (1709 – 1795) si-a bazat motetul  Laudate Dominum de coelis pe aceasta, iar Jean-Jacques Rousseau a prelucrat-o intr-o versiune pentru un solo de flaut.

“Primavara” a fost de asemenea o favorita pentru regale Loius al XV-lea, care ordona sa fie interpretata in cele mai bizare momente.

 

4. Zaz – Je veux

Impletirea jazz-ului cu soul si acustic dau melodiilor tinerei cantarete franceze un farmec aparte, iar tonurile revigorante ale acestui cantec (cu ajutorul caruia Zaz a devenit faimoasa) iti dau energie si buna dispozitie.

 

3. Russian Red – The sun, the trees

Russian Red e numele de scena al cantaretei spaniole Loudres Hernández. Influentata de cantareata canadiana Feist, Lourdes reuseste totusi sa aduce ceva inedit, atat prin versuri, melodii, cat si prin atitudine.

Un lucru curios este ca toate versurile acesteia sunt in engleza, in defavoarea limbii materne. Cantareata si-a motivat aceasta alegere, spunand ca ea canta instinctiv in engleza, deoarece aceasta este limba in care a ascultat intotdeauna muzica.

Versurile sale sunt poetice, simple si, pe alocuri, copilaresti, reusind sa cucereasca cu usurinta publicul.

 

2. Hindi Zahra – Beautiful Tango

Hindi Zahra este o cantareata franco-marocana, “self-taught”, ale carei melodii jazz, sofisticate si cosmopolite, iti dau fiori.

Hindi a fost asemanata pana acum cu Potishead, Manu Chao, Billie Holliday, Patti Smith sau Norah Johnes si are in fata inca multi ani in care sa isi atinga potentialul.

 

1. Florence and the machine – The dog days are over

Florence and the machine este o formatie britanica de indie, fondata in 2008 de catre cantareata Florence Welch. Stilul formatiei a fost descris ca fiind unul “intunecat, robust si romantic” (de catre criticul si jurnalistul Jody Rosen), alaturare ce zugraveste surprinzator de complet tendintele muzicale ale acesteia.

Single-ul “The dog days are over” a fost extras de pe primul album al formatiei, Lungs, aparut in 2009. Albumul a fost primit neasteptat de bine de critici, a primit patru discuri de platina in Regatul Unit, formatia fiind nominalizata si pentru categoria “Debutul anului” la premiile Grammy.

Melodia pune in valoare vocea puternica a lui Welch, putand fi considerata un imn inchinat unui sfarsit, sau, mai degraba, noului inceput ce ii va urma acestuia.


Credit foto: www.richardpeters.co.ukRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Andrada Radu

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)