5 lucruri interesante despre Formula 1 (II)

8 April 2014 | Scris de Alexandra Rati in Auto-Moto & Velo, Racing, Sport, Top, Top5 cu 0 comentarii

Primul articol dedicat celui mai intrigant sport auto din lume, Formula 1, il puteti reciti aici. Iata alte cinci lucruri interesante despre Formula 1:

Costmului Formula 1

Costumul Formula 1
Foto: wikipedia.org

1. Costumul F1 trebuie sa aiba doua “manere” mari pe umerii soferului. Aceste benzi trebuie sa fie capabile sa suporte atat greutatea soferului, cat  si cea a scaunului sau. In cazul unui accident, acesta poate fi scos din masina, pentru a minimiza riscul de leziuni complicate.

2. Concurentii F1 au un costum fabricat dintr-o fibra speciala, Nomex®, fibra ce poate rezista 11 secunde la o temperatura de 840 grade Celsius. Ca sa va puteti face o idee, temperatura maxima intr-o sauna este de 100 grade Celsius. Intr-o casa, focul arde cu pana la 800 grade Celsiun, iar lava, intr-o eruptie vulcanica, ajunge sa aiba temperatura intre 750 – 1 000 grade Celsius.

Primul castigator la nivel mondial Formula 1

Guiseppe Farina, primul castigator la nivel mondial Formula 1
Foto: wikipedia.org

 

3. Primul campion mondial Formula 1 a fost Guiseppe Farina, reprezentand al echipei Alfa Romeo, in anul 1950. A fost un pilot extrem de curajos, fiindca a avut numeroase accidente, care s-au lasat cu numeroase vizite la spital. Datorita faptului ca Giuseppe a supravietuit atator accidente, a primit porecla de “indistructibil”, fiindca in acea era majoritatea pilotilor isi pierdeau propriile vieti in accidente.

4. Cei care se ocupa de plinul masinilor cu combustibil pot sa umple masina cu 12 litri/secunda. Acest lucru inseamna ca ar fi posibil ca o masina normala sa fie umpluta cu 50 litri in patru secunde.  Aceleasi platforme de alimentare sunt folosite de armana americana pentru elicopterele militare.

Femeia-pilot Lella Lombardi Foto: wikipedia.org

Femeia-pilot Lella Lombardi
Foto: wikipedia.org

5. Maria Grazia Lombardi (poreclita si “Lella Lombardi) a fost singura femeie din lume care a reusit sa termine o cursa de Formula 1 in puncte. Lella Lombardi si-a inceput cariera in 1974, terminand-o in anul 1976. A fost pilot al echipelor Brabham si March.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alexandra Rati

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)