5 lucruri despre Dacia

19 February 2014 | Scris de Cosmin O in Auto-Moto & Velo, Istorie, Top5 cu 0 comentarii

Automobilele Dacia sunt in momentul de fata intre primele masini in ceea ce priveste raportul calitatea-pret. Daca privim putin in trecutul uzinei vom descoperi cateva lucruri interesante. In urmatorul articol voi scrie despre modelele lansate in timp de uzina de la Mioveni.

emblema dacia

1) Pe la mijlocul anilor `60, pentru a reduce timpul intre proiectarea si lansarea productiei in serie, autoritatile au incercat mai multe solutii. Cea adoptata, in final, a fost aceea de a produce un autoturism sub licenta straina. Dintre mai multe oferte primite, a fost aleasa aceea primita de la Renault de a produce modelul Renault 12. Din motive tehnice si economice, oferta a fost retrasa si s-a ales in cele din urma solutia producereii unui model intermediar – Reanault 8.

2) Dacia a luat nastere in 1966 la Colibasi, astazi Mioveni. La baza construirii fabricii a stat un acord intre statul roman si producatorul francez, Renault.

3)Uzina a fost ridica in mai putin de 1 an si jumatate, iar pe 1 iulie 1968 incep testele, iar doua luni mai tarziu, pe 3 august se testeaza primul motopropulsor.

4) Primul model lansat pe piata a fost Dacia 1100. Productia acestuia a inceput pe 20 august 1968, iar primul model i-a fost oferit cadou lui Nicolae Ceasusescu, in calitate de Presedinte al Republicii Socialiste Romane.

5) Unul dintre cei mai importanti pasi din istoria Dacia a fost facut in 1999 cand grupul Renault a achizitionat 55% din actiunile companiei, promitand numeroase imbunatatiri aduse marcii. Un an mai tarziu a fost lansat modelul Dacia SuperNova, o imbunatatire aduse Daciei Nova. Acesta era echipat cu un grup motopropulsor Renault de 1,4 litri MPI.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cosmin O

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)