4 pasi spre lumea Paftalelor si bijuteriilor din colectia MNAR

din lumea paftalelor

Cei care vor sa descopere Barocul balcanic si galeria de simboluri ale feminitatii, cei care cauta sa se inspore din aromniile naturii, din basme si din rafinamentul Orientului sunt invitati miercuri, 9 aprilie, orele 17:00, la o intlnire cu tema Inspiratie din lumea paftalelor, in cadrul expozitiei Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colectiile MNAR, deschisa in Rotonda salii Auditorium, MNAR.

Ce trebuie sa faceti pentru acest lucru:

1. Sa va pregatiti sufleteste pentru a descifra alaturi de Carmen Tănăsoiu, curatorul expoziţiei şi specialist al secţiei de Artă Veche Românească, simbolurile şi ornamentele paftalelor, precum şi tehnicile în care au fost realizate.
2. Sa va invitati pe voi insiva, pe tineri creatori, studentii si pe toti cei interesati despre o lume care mai exista doar prin spiritul acestor obiecte.
3. sa pregatiti o suma modica pentru a putea intra la expozitie. Este vorba de 4 lei, suma care, in fapt, reprezinta intrarea la muzeu, neexistand taxa de ghidaj.
4. Sa cititi si informatiile de mai jos pentru a pleca la expozitie cu un minim de informatie.

Paftale@MNAR

“Expoziţia Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR aduce în atenţia publicului o selecţie de aproximativ 80 de piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României care datează din secolele XVIII – XIX. Sunt incluse obiecte din argint, uneori aurite, lucrate într-o diversitate de tehnici: turnare, ciocănire, ajurare, filigran. Acestea provin din ateliere greceşti, bulgăreşti, cipriote, turceşti şi româneşti. Paftalele sunt decorate cu sidef, perle, coral, sticlă de diferite culori, pietre preţioase în monturi aplicate sau sunt lucrate în tehnica emailului policrom.

Paftalele au devenit un accesoriu vestimentar obişnuit în Ţările Române în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influenţa sporită a culturii greceşti. Odată cu epoca de tranziţie a societăţii româneşti de la modelul greco-oriental către modernitatea occidentală, formele şi motivele decorative de tradiţie post-bizantină şi orientală au fost abandonate în favoarea repertoriului baroc sau Biedermeier.

Între anii 1840 şi 1870, purtarea paftalelor a devenit desuetă, moda feminină adoptând în totalitate croiurile şi cromatica occidentală. Ele au revenit la modă în jurul anului 1870 datorită principesei Elisabeta, viitoarea regină a României, care a introdus la Curte portul naţional românesc accesorizat cu paftale. De asemenea, exemplul ei a fost urmat de elita feminina a vremii până în pragul Primului Război Mondial. Regina Maria a purtat paftalele cu eleganţă şi rafinament şi în perioada interbelică.

INSPIRAŢIE DIN LUMEA PAFTALELOR
Expoziţia Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR
miercuri, 9 aprilie, orele 17.00
Tarif: 4 lei întreg, 2 lei redusRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
TopU

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)