3 opere remarcabile ale lui Ceaikovski

4 November 2011 | Scris de Cristiana Alecsandru in Istorie, Muzica, Oameni, Top3 cu 0 comentarii

Piotr Ilici Ceaikovski este un compozitor rus al secolului al XIX lea cunoscut azi in toata lumea pentru calitatea si maiestria lucrarilor sale. Nascut intr-o familie burgheza, acesta a inceput sa studieze pianul de la 5 ani, pasiune pe care a intretinut-o toata viata, chiar daca ulterior a urmat studiile in drept. Compozitorul a avut o viata nefericita din cauza inclinatiilor homosexuale respinse de mentalitatea epocii. Desi a avut aventuri cu diferiti barbati din clasa aristrocrata, pentru a pune capat speculatiilor prinvind orientarea sa sexuala s-a casatorit Antonia Milioukova. Casatoria a fost insa un esec, iar neintelegerile cu sotia lui l-au condus la gandurile de sinucidere. Homosexualitatea i-a adus de-a lungul vietii foarte multe probleme, pierzand finantarea admiratorilor sai. In 1893, acesta a murit de holera pentru ca a baut apa nesterilizata din raul Neva. Neoficial, se crede ca acesta s-a sinucis dupa ce s-a descoperit relatia homosexuala cu un nobil rus. Viața zbuciumată a lui Ceaikovski i-a inspirat lui Ken Russell filmul The music lovers (1970, Amanții muzicii). (foto: compendium.ro)

 

3.Iolanta (1891)

Opera poarta subiectul drameiFiica regelui Rene” a scriitorului danez H.Hertz (după H.C.Andersen). Piesa lui Hertz, prelucrată de K.Zvanţev, se juca cu succes pe scenele teatrelor din Moscova şi Petersburg. Iolanta este una din cele mai reusite creatii ale lui Ceaikovsky datorita conciziei si preciziei cu care compozitorul a reusit sa concentreze puterea lirica a operei intr-un singur act.

2. Evgheni Oneghin (1878)

Opera a fost scrisa pe baza romanului “Evgheni Oneghin” de A. Puskin.  Ceaikovski a fost captivat de imaginile poetice ale romanului si de bogatia spirituala a personajelor, astfel ca acesta s-a straduit sa redea prin muzica sentimente profunde, pasiuni inflacarate, caractere tipice nationale, dramele sufletesti ale oamenilor, peisaje rusesti de la inceputul secolului al XIX lea.  Calitatile operei o mentin si astazi in teatrele europene.

1.Dama de pica (1890)

Ceaikovski a fost un admirator inflacarat al creatie lui Alexander Puskin. Chiar daca la prima lectura a nuvelei “ Dama de pica” nu a fost captivat de actiunea acesteia, compozitorul devine din ce in ce mai interest de ea. Astfel in 44 de zile, compozitorul a facut din scurta povestire o tragedie muzicala pe care a transformat-o intr-o interpretare filosofica asemanatoare simfoniilor sale. Acţiunea se desfăşoară în Sankt-Petersburg, la sfîrşitul sec.XVIII.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Cristiana Alecsandru

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)