15 Plante și calitățile lor ca remedii naturiste (II)

30 April 2017 | Scris de Alice in Natura, Plante, Sanatate cu 0 comentarii

Medicina tradițională s-a bazat dintotdeauna pe puterea plantelor ca „remedii naturiste”. În special la sate, oamenii au știut mereu care sunt proprietățile fiecărei plante și ce afecțiune poate aceasta să vindece. Consumate crude, ceai sau tinctură, diferite ierburi ce cresc pe toate plaiurile ar avea calități nemaipomenite pentru organismul uman, fiind alternative reale la medicina instituționalizată, bazată pe medicamente cu compuși chimici. În topul de mai jos vă propun să aflați care sunt cele mai des folosite plante ca remedii naturiste și ce calități au ele.

 

8. Coada calului – Equisetum arvense (denumirea științifică)

Coada calului (sau baba-ursului) se folosește de sute de ani în medicina tradițională pentru tratarea unor afecțiuni interne (ulcer, gastrita, reumatism, diaree) și externe (carii, herpes, proeminențe osoase). Planta apare primăvara devreme și poate fi culeasă de pe câmp sau canale.

 

9. Rostopasca – Chelidonium majus (denumire științifică)

Rostopasca este o plantă care crește în general în spatele casei sau pe lângă garduri. Aceasta este aparte datorită sucului galben-portocaliu pe care îl secretă dacă este ruptă. Considerată uneori plantă toxică, are totuși proprietăți numeroase în vindecarea negilor (care trebuie unși cu suc de rostopască), iar ceaiul, pulberea, tinctura și infuziile de rostopască ajută la tratarea bolilor de ficat, a chisturilor ovariene, dar nu numai.

 

10. Sunătoare – Hypericum perforatum (denumire științifică)

Sunătoarea este o plantă care crește pe câmp și pe marginea drumului, fiind foarte ușor de cules. Aceasta este utilă mai ales datorită  acidului clorogenic, hipericinei şi pseudohipericinei, ceea ce îi conferă proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, având în plus acțiune decongestivă, dezinfectantă, astringentă, antidiareică, cicatrizantă. Mai mult,  grație uleiurilor volatile  are acţiune calmantă şi  sedativă asupra sistemului nervos, vindecând  atacurile de panică și strările depresive.

 

 

11. Păpădie – Taraxacum officinale (denumirea științifică)

Da, banala păpădie are numeroase beneficii naturiste! Aceasta apare printre primele plante primăvara și poate fi consumată proaspătă (frunzele în salate, rădăcina ca atare, chiar și tijele pline de un lapte albicios pot fi ronțăite, iar florile ca ceai și mai ales sirop). Aceasta conține potasiu, alte minerale diverse și vitamine, fiind foarte urile în eliminarea grăsimilor depuse pe vasele de sânge.

 

 

 

12. Mușețel – Matricaria recutita (denumire științifică)

Mușețelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. Acesta este consumat sub formă de ceai pentru sănătatea părului, sau pentru uz intern (tot ceai). El are proprietăți imuno stimulatoare, anti inflamatoare și ajută la detoxificarea organismului.

 

 

13. Urzică – Urtica dioica (denumirea științifică)

Folosite pentru băi, comprese sau ceaiuri, urzicile au beneficii  antidiareice, antiinflamatoare, cicatrizante, hipoglicemiante, antianemice şi remineralizante. Mai mult, acestea favorizeazã transferul acidului uric din ţesuturi în circulaţia sanguinã. Prin urmare, urzicile nu sunt doar alimente delicioase primăvara, ori plante benefice pentru sănătatea părului (șampon cu urzică), ci și plante cu proprietăți naturiste.

 

 

14. Cătină – Hippophae rhamnoides (denumire științifică)

Fructele de cătină sunt faimoase pentru proprietățile lor benefice asupra organismului. Acestea se pot consuma într-o varietate de feluri (ca atare, sirop, dulceață, ceai etc) și reprezintă o sursă bogată de vitamina C, care ajută la întărirea imunității.

 

 

15. Măselariță – Hyoscyamus niger (denumire științifică)

Ultima plantă prezentată în acest articol este măselarița, recomandată pentru tratarea nevralgiilor, a stărilor spasmodice și chiar a nevrozelor. Mai mult, se pare că poate vindeca paradontoza. Totuși, se recomandă folosirea sa cu precauție, întrucât conține substanțe toxice  care pot cauza agitație, galucinații și chiar delir.

 

Surse imagini: coada calului, rostopasca, sunătoarea, păpădia, mușețel, urzică, cătina, măselariță.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)