15 lucruri interesante despre ciuperci

14 April 2014 | Scris de Ionut Panaete in Bucatarie, De stiut, Natura, Sanatate, TopU cu 0 comentarii
Foto: kcrw.com

Foto: kcrw.com

1. O portie de 100 g de ciuperci contine mai multe fibre alimentare (2.5 g) decat aceiasi cantitate de telina (1.8 g) sau decat o felie de maine din grau integral (2 g);

2. Ciupercile contin mai multe proteine decat majoritatea legumelor;

3. Egiptenii antici credeau ca ciupercile cresc prin magie datorita modului de a aparea peste noapte;

4. Ciupercile sunt printre putinele surse naturale de vitamina D, esentiala pentru sanatatea dintilor si a oaselor;

5. Ciupercile nu contin deloc sare;

6. Insa contin mai mult potasiu decat orice majoritatea fructelor sau legumelor;

7. Sunt si printre cele mai bogate surse naturale de seleniu – un mineral esential ce ajuta la intarirea sistemului imunitar;

8. Atentie la ciupercile salbatice! Multe dintre acestea sunt otravitoare si pot chiar pune viata;

9. Cele mai scumpe si poate si cele mai rare ciuperci comestibile sunt trufele; acestea sunt denumite “diamantele pamantului” si cresc la o adancime de pana la 40 de cm pe radacinile unor arbori;

10. Un kilogram de trufe poate ajunge si la pretul de 3.000 de dolari;

11. ADN-ul ciupercilor este mai apropiat de cel al oamenilor decat cel al plantelor;

12. Familia Mycena cuprinde peste 70 de specii de ciuperci care straluesc in intuneric; acestea produc lumina printr-o reactie chimica numita bioluminescenta;

Foto: tumblr.com

Foto: tumblr.com

13. Peste 80% dintre plantele terestre au o relatie de simbioza cu o specie de fungi;

14. Penicilina a fost derivata dintr-o specie de ciuperca denumita Penicillium;

15. Ciupercile sunt singurele legume care pot fi si aliment, si drog (ciupercile halucinogene);

Surse
http://www.health24.com
http://www.ars.usda.gov



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Ionut Panaete

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)