10 Reguli pentru a scrie o lucrare științifică (licență/disertație) de succes (II)

28 April 2017 | Scris de Alice in De stiut, Litere, Top10 cu 0 comentarii

Iată că se apropie finalul unui nou an universitar, moment în care mulți dintre studenți își finalizează studiile de licență sau master, fiind nevoiți să își finalizeze teza. Redactarea acestei lucrări este de multe ori anevoioasă și cere mult timp și migală pentru a o duce cu bine la sfârșit. Din acest motiv, mulți studenți ajung în ultimul semestru de studii și realizează că timpul a trecut, iar ei nu au finalizat nici măcar un plan de lucru și introducerea. În topul de mai jos vă propun să citiți zece reguli pentru a scrie o lucrare de succes, mai ales dacă urmați o facultate de studii umaniste.

 

6. Alege-ți o metodologie

Vei fi nevoit să explici prin ce metode dorești să realizezi cercetarea propusă. Mulți studenți nu știu exact la ce se referă conceptul de „metodologie” și preferă să se ferească de el. Totuși, aceasta nu este o strategie bună, întrucât comisia de evaluare a tezelor s-ar putea ca să își pună tocmai această întrebare. În domeniul științelor umaniste se folosesc cel mai adesea metode precum este comparația, analogiile, descrierea tipologizarea și uneori chiar grafice, diagrame și alte metode pentru a demonstra clar care sunt rezultatele cercetării.

 

7. Stabilește-ți sursele înainte să începi

De cele mai multe ori studenții utilizează diferite tipuri de surse (documente primare, ziare, scrisori, chiar obiecte pentru cei interesați de istoria artei ori arheologie) atunci când își redactează lucrarea. Este important să știi dinainte cu ce surse vei lucra. Mai mult, este ideal să ai acces la ele și să își extragi chiar tu informațiile necesare, în loc să te inspiri din lucrări despre acele surse care ar putea modifica cumva adevărul despre ele în sensul preferat de autor.

 

8. Începi cu conținutul

Știu că sună ciudat, dar numai după ce ai redactat conținutul poți scrie o introducere bună, pentru că abia atunci cunoști clar ce metodologie ai folosit, sursele, structura exactă, stadiul cercetării în legătură cu subiectul ales etc. De aceea, este de dorit să lași introducerea la urmă pentru a putea să o scrii cât mai complet și bine. Mai mult, ocupă-te din timp de anexe și ilustrație, pentru că sunt primele care vor fi verificate de către evaluatori.

 

9. Scrie fără să ștergi paragrafe mari

Mulți studenți se confruntă cu această problemă: după ce au scris deja destul de mult din lucrare, aceștia șterg pagini sau chiar capitole întregi pentru că nu mai sunt mulțumiți de ceea ce au scris. Este normal să existe teama aceasta, mai ales că pe măsură ce înaintezi cu cercetarea, ți se deschid noi perspective. Totuși, este benefic pentru teză să modifici acolo unde crezi că pot fi aduse îmbunătățiri, dar nu să renunți la pagini întregi, pentru că aceasta este o practică total neconstructivă care te face să îți pierzi încrederea în tine.

 

10. Lasă-ți suficient timp pentru corecturi

Este important ca să ai cel puțin o lună pentru corecturile ce vor fi făcute de către profesorul coordonator lucrării tale. Interesează-te din timp când se susțin de obicei disertațiile la facultatea ta, pentru a fi sigur că ai timp să o finalizezi cu bine.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alice

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)