10 metode clare prin care iti poti demotiva angajatii

6 January 2014 | Scris de TopU in Economie, Top10, Tutoriale & HowTo's cu 0 comentarii

Mr Brown in Furious Noir - THE BIG COMBO

Ai observant vreodata cum entuziasmul angajatului tau incepe sa scada? Dupa un studiu facut de HMU (Harvard Management Update) in 85% din companii moralul angajatilor scade dupa primele 6 luni (daca studiul este adevarat imagineaza-ti o persoana care sta cel putin 5 ani in aceeasi pozitie n.e.).
In cele mai multe cazuri entuziasmul este stimulat de mediul de lucru si poate fi mentinut sau impiedicat de catre tine – seful. Expertii din sfera ‘motivarii angajatului’ sustin ca cea mai buna metoda pentru a mentine aceasta stare la un nivel ridicat este ‘in primul rand, sa nu faci rau.’ Pe cat posibil, sa nu faci nimic din ceea ce ar putea sa demotiveze angajatii.
Mai jos ai 9 demotivatori pe care trebuie sa-i eviti.

1. Pupincurismul

A spune superiorilor tai ca orice idee buna a fost a ta, apoi a da vina pe cei inferiori in rang tie, in cazul in care lucrurile nu merg bine, sunt, evident, lucruri de evitat. Cei care aplica acest demotivator ori sunt pupincuristi functionari (ex: politicienii), ori pupincuristi corporatisti si intra in categoria mai generala a managerilor arivisti. (n.e.)

2. Critica publica

A arata greselile unui angajat in fata altora produce foarte rar un raspuns pozitiv. Cu toate ca unii manageri considera ca reprosurile publice ii vor face pe altii sa nu le repete, in realitate ii fac pe toti sa se simta prost.

3. Ignorarea muncii angajatului

Daca angajatii observa ca munca grea depusa de ei trece neobservata, se vor intreba, in primul rand, de ce muncesc atat de greu. Asigura-te sa le acorzi atentie, sa ii lauzi, atat in privat cat si in public. Chiar si expresiile simple, precum un ‘multumesc’ sau ‘treaba buna’ pot sa faca diferenta.

4. A nu urma propunerile

Ai facut vreun sondaj la un moment dat ? ti-ai intrebat vreodata angajatii despre o politica anume sau ti-ai rugat echipa sa iti descrie o propunere pentru un proiect ? Daca raspunsul este Da, asigura-te sa impartasesti cu angajatii rezultatele, chiar daca ideile sau propunerile lor nu duc nicaieri. A cere angajatilor ajutor in astfel de situatii si a nu fi recunoscator pentru asta inseamna lipsa de respect.

5. A nu explica actiunile sau a nu impartasi informatii despre companie

Daca tu ai cartile in mana, nu inseamna ca trebuie sa le ascunzi. A explica deciziile manageriale importante, inseamna a ajuta angajatii sa iti inteleaga perspectivele – vei fi respectat pentru asta. De asemenea, a impartasi informatiile cheie ale firmei, precum veniturile si profitul, valideaza contributia angajatilor.

6. Amenintari implicite

Daca angajatii fac o munca sub-asteptari, este bine sa le faci cunoscute asteptarile. Dar nu e bine sa le ameninti jobul – in special cand ameninti intreaga echipa intr-un context public. O atitudine de ‘’faceti asa sau …’’ atrage adeseori un efect contrar celui reprezentat de motivatie.

7. A da termeni sau obiective care nu pot fi atinse

Odata ce angajatii isi vor da seama ca nu vor putea sa realizeaze in timp util ceea ce au de facut isi vor spune, ‘’Ce rost mai are ?, oricum voi da gres. ‘’ Propune termeni si obiective care sunt provocatoare, si nu imposibile.

8. A nu premia gandirile creative si rezolvarile problemelor

Atunci cand un angajat are initiativa de a imbunatatii ceva, un proces in cadrul companiei sau o problema individuala, nu o distruge, ci analizeaza mai bine propunerea. Nu o ignora, pentru ca vei risca sa pierzi creativitatea acelui angajat.

9. Micromanagement

Probabil ca cel mai rau demotivator este micromanagementul. Pentru a avea succes angajatii trebuie sa simta ca sunt de incredere si ca sunt pretuiti, iar micromanagementul face exact opusul.

10. Dezbinarea echipei

Poate ai senzatia ca daca fiecare il ‘va da in gat’ pe celalalt vei putea afla ce se petrece in spatele tau. Chiar daca in parte ai dreptate, nu faci altceva decat sa dezbini echipa si sa ii scazi considerabil performantele. Nu vei crea niciodata o echipa puternica, in jurul unor oameni care nu au incredere in ceilalti.

Surse
leanhrblog.com
nfib.com
furiouscinema.comRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
TopU

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)