10 lucruri interesante despre somn (IV)

30 May 2014 | Scris de Alexandra Rati in De stiut, Sanatate, Top, Top10 cu 0 comentarii

Multi spun ca somnul este doar o intindere temporala in care corpul uman nu face nimic. Din punct de vedere neurologic, insa, somnul reprezinta o perioada de timp foarte aglomerata. Importanta somnului nu poate fi discutata, iar cercetatorii nu cunosc exact de ce somnul este atat de important pentru supravietuirea noastra. Iata alte lucruri importante de stiut despre somn:

Somnul Foto: isafyi.com

Somnul
Foto: isafyi.com

1. Una din cauzele principale ale somnolentei excesive in randul americanilor este auto-impunerea privarii de somn.

2. Potrivit unor rezultate NSF din anul 2008 pe subiecti americani, 36% dintre americani aud declarat ca conduc somnolent sau adorm la volan.

3. Tot potrivit unui studiu NSF 2006 pe subiecti americani, un procent de 34% dintre respondenti au declarat ca angajatorul lor le permit sa traga un pui de somn in timpul pauzelor si 16% dintre respondenti au un loc special pentru aceasta activitate.

4. Oamenii care nu dorm indeajuns au un apetit mai mare, din cauza nivelului de leptina din organism (leptina este un hormon care regleaza apetitul) care scade, crescand totodata si pofta de mancare.

5. Rata insomniei creste in functie de varsta, dar de cele mai multe ori tulburarile de somn este atribuita unei alte afectiuni.

6. Tulburarile afective sezoniere sunt considerate a fi influențate de schimbarea modelelor de lumina si întuneric, care apar iarna.

7. Activitatea fizica si intelectuala, conditiile de viata, programul de lucru pot influenta durata somnului, dar si efectul emotiilor si al durerii asupra ritmului cricadian.

8. Sistemul nervos endocri controleaza bioritmul, acesta fiind influentat de intensitatea luminii si alternanta lumina-intuneric.

9. Sistemul limbic produce, uneori, o excitatie crescuta a tuturor formatiunilor implicate in starea de veghe si o inhibare a celor implicate in somn, astfel producandu-se trezirile sau insomniile.

10. “Ceasul biologic” al unei fiinte umane corespunde cu ciclul unei zile intregi, iar “circadian” inseamna “aproximativ o zi”.

Sursa: csid.ro, sleepfoundation.orgRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alexandra Rati

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)