10 lucruri de stiut despre Uniunea Europeana

9 May 2014 | Scris de Alexandra Rati in Actualitate, De stiut, Economie, Istorie, Mai multe, Top, Top10 cu 0 comentarii

Oficial, la data de 10 mai se sarbatoreste ziua Uniunii Europene. Uniunea Europeana reglementeaza politicile economice, sociale si de securitate a statelor membre. Iata cateva lucruri importante de stiut despre Uniunea Europeana, structura din care face parte si Romania:

Uniunea Europeana

Steagul Uniunii Europene Foto: wikipedia.org

1. In conformitate cu siteul Uniunii Europene, principalele obiective ale Uniunii Europene sunt de a stabili cetatenia europeana, de a asigura libertatea, justitia, securitatea si progresul social, precum si afirmarea rolului Europei in lume.

2. Apartenenta la Uniunea Europeana este deschisa oricarei tari cu politica democratica, care respecta drepturile umane si politicile economice.

3. Statele membre delega suveranitatea institutiilor din cadrul Uniunii Europene, pentru a reprezenta interesele Uniunii Europene ca un tot unitar.

4. Deciziile si procedurile decurg din tratatele ratificate de catre statele membre.

5. Capitala Uniunii Europene se afla la Bruxelles, Belgia.

6. Uniunea Europeana este condusa de cinci mari departamente: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana, Curtea de Justitie Europeana si Curtea de Conturi.

7. Uniunea Europeana este o unitate majora economica. Populatia combinata a tuturor tarilor membre este de 57 % mai mare decat cea a Statelor Unite.

8. S.U.A. este principalul partener economic al Uniunii Europene.

9. Tratatul de la Lisabona modifica Tratatul privind Uniunea Europeana sa recunoasca, in mod explicit, pentru prima data dreptul statelor membre de a se retrage din uniune.

10. In anul 1957 a fost creata Comunitatea Economica Europeana (CEE). In 1957, principalele tari semnatare ale contractului CEE au fost Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos si Germania de Vest. “Scopul a fost de a elimina barierele din calea comertului si de a forma o piata comuna.”

Sursa: CNN.comRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FacebookTwitterGoogle+
Alexandra Rati

Scrie un comentariu

(Intrebare Anti-Spam)